bugün

Princeton, Stanford, California, Berkeley, Michigan-Ann Arbor ve Pennsylvania gibi üniversitelerden çevrimiçi ders almaya (sadece dinlemeye değil) yarayan bir yüksek eğitim platformu.

dönem dönem açılan derslerden (şu anda bilgisayar bilimleri ağırlıklı olsa da gitgide eğitim verdikleri alanlar genişliyor) istediğiniz sayıda seçip, ders videolarını izleyip, quiz, ödev ve sınavlara katılabilirsiniz. dönem sonunda gerçek bir üniversite gibi "statement of accomplishment" belgesi gönderiyorlar, ancak bu asla resmiyette stanford'dan mezun olduğunuz vs. anlamına gelmiyor.

http://www.coursera.org adresinden daha detaylı incelenebilir.
pek kullanışlı, pek yararlı icat.

oturduğun yerden ivy league üniversitelerinin profesörlerinden açık açık ders alıyorsun. ister sanat ister mühendislik ister sağlık.. geleceğin üniversitesi adeta. her milletten öğrenci var. kaçırmayın derim. *
çoğu sözlükdaşıma kesinlikle kullanmasını önerdiğim, sizi hayata hazırlayacak bilgilere, derslere sahip olan, gerçekten çok güçlü üniversiteleri içinde barındıran(California Institute of Technology), size o üniversitelerin profesörleri tarafından verilen dersleri sunan, ardından da bunları size sunan bir oluşumdur. "cv kasıyom ben ya" diyenler için de, sertifika verilmektedir çoğu derste.
yurtdışı eğitimi adeta ayağınıza getiren bir sistem. bilgi deryası.
henüz çok bilinmiyor ama geleceğin bilgi sistemi böyle olacak, bu kesin.
internetin nelere kadir olduğunu sosyal medya filan değil, coursera gibi entelektüel araçlar sayesinde anlayabileceğiz.
daha önce 2 tane ders almaya çalıştığım fakat dersleri takip etmediğim ancak son 4 haftadır \'An Introduction to Interactive Programming in Python\' dersini aldığım ve takip ettiğim sitedir. güzel yurdumun güzel üniversitelerinin güzel hocalarını her ders videosunu izledikten sonra gerek ders anlatışı, gerekse örnekler ve sorular bakımından bir güzel andırır bana. adamlar yememiş, içmemiş açtıkları kurs için özel çevrimiçi* python yorumlayıcısı yapmışlar.
robert sedgewick gibi aşmış bir insanüstü varlıktan algorithms dersi almayı mümkün kılan çevrimiçi üniversite. online ders almakla kalmayıp sınavlara da girebiliyorsunuz ve o dersi verdiğinizi princeton, stanford gibi üniversitelerden belgeleyebiliyorsunuz. herkesin kendi alanındaki dersleri takip etmesi şiddetle tavsiye edilir.
bir bilgisayar mühendisliği öğrencisine mezun olana kadar alması gereken derslerin yarısından fazlasını o alanda aşmış insanlardan alma imkanını sunan über online üniversitedir. aynı zamanda derslerde belli bir başarı oranı yakalanınca ders bittiğinde sertifika imkanı da sunmaktadır. kısacası, takip edilmesi gereken sitelerden birisidir.
not: bu satırları yazarken aldığım ilk ders olan programming dersi bitmek üzere olup python gibi aşmış bir dili bu bünyeye kazandırmıştır.
(bkz: tişikkirler sipirmen)
sanılanın aksine işlevsizdir, asla ve asla üniversitede aldığımız dersler kadar teorik ve ayrıntılı eğitim verilemez. bir kere olay adım adım programlama öğrenmeye gelince orada bir sıkıntı vardır. zira ne algoritma ne programlama dilleri bu şekilde öğrenilemez.
Koç Üniversitesi'nin de katıldığı açık öğretim sitesi.

Prof. Dr. Atilla Aşkar önderliğinde "Çok değişkenli Fonksiyonlarda Türev ve Entegral 1 ve 2" dersleri verilmektedir. Haziran 2 2014 itibariyle 1.'si verilmeye başlanmıştır.
"Learning How to Learn" açık dersine kayıt yaptırdığım, işleyiş prensibini ve kategorilerin doluluğunu oldukça takdir ettiğim eğitim sitesi. turkcell de benzer bir proje için kendileriyle anlaşma yapmış diye bir rivayet var.

başladığım ilk dersi bir ay içinde tamamladıktan sonra hakkında ayrıntılı bir inceleme yazacağım.
çok fazla ders seçeneğini içinde barındıran ücretsiz olarak katılabileceğiniz online ders sitesidir. benim gibi ders dinlemek için okula gitmeye üşenenler için süper bir uygulamadır.
mükemmel bir oluşum. ingilizcemi yeteri kadar ilerletince programlama ve prodüksiyon eğitimi almayı düşünüyorum. burda oturduğum yerden bedavaya amerika'daki taşaklı profesörlerden programlama dersi alıyorum, koskoca berklee'den prodüksiyon eğitimi alıyorum, başarılı olursam belli bir ücret karşılığı o üniversiteden sertifika alıyorum; mükemmel lan. benim gibi bir tembel hayvanı bile heveslendirdiyse siz düşünün. işte bunlar hep teknolojinin nimetleri. bizim millet anca facebook'ta, twitter'da, sözlükte takılsın amk.
çok kaliteli ve güncel konular hakkında, pek çok üniversitenin de kaatkılarıyla, kursları olan kurum.

türkçe içerik olarak koç üniversitesi bişeyler eklemişti, bazı kurslar türkçeye çevrilmişti ama yeterli değil tabi.

başarılı olmak için nefes almanın ve ingilizce bilmenin ön koşul olduğu bu devirde türkçe içerik aramak başlı başına problem zaten.
https://www.coursera.org/course/maththink
her konuyla ilgili aynı sistem mi geçerli bilmiyorum fakat öğretici bir sistemi var. en azından benim aldığım ekonometri ile ilgili şey böyle. ha az buçuk ekonometri bilmesem yapar mıyım bilemiyorum. haftanın bitiminde ufak bir sınav yapıyor. klasik çözümlerini yüklüyorsun seninle aynı kursu almış insanlar puan veriyor. tabi bende baktım insanların ödevlerine. tuhaf bi şekilde bu şey çok öğretici geldi bi anda bana. yapamadığım bi soru vardı farklı farklı insanlardan baka baka öğrendim ''ha bu böyleymiş''.
Bugün öğrendiğim ve derslerine heyecanlanla baktığım eğitim sitesidir. Ülkemizde açıköğretime örnek olabilecek bir sistemdedir.
ingilizce konusunda ileri seviyeye tasiyan bir platform.

calismak da onemli etken burada. ama bu platforma para verdim ne yalan soylim.
kurslar 50 dolar, ücretsiz olanları da var ama sertifikasız.

üzüldüm.