bugün

neyin kafasını yaşadığını merak ettiğimiz nesildir.

gidin kürtçe falan öğrenin bari lan, onun geçerliliği daha fazla.
bütün para dönen mekanların sahibi kürt rahat iş bulursunuz..
o değilde bugün kimse link atmadı sol frameden. bir el atsanız bu işe.
Bence osmanlıca şart yani düşünsenize yolda yürürken bi yeniçeri adres sorsa nasıl tarif edeceğiz?
kürtçe gibi gereksiz bir dil öğreneceğine, gidip paşa paşa osmanlıca öğrenecek nesildir. geçmişi olmayan piç bir milletin dilini öğrenmektense, kendi geçmiş dilini öğrenmek gurur vericidir.
öğrenmeleri gerektiğini düşündüğüm nesildir çünkü şuana kadar onlardan önceki nesiller denek gibi kullanıldı onlar ise tarihlerini tam olarak ogrenememekteler ve osmanlı devleti bizim atalarımızın kurmuş olduğu devlettir nasıl latince hala devam esiyorsa bu da devam etmelidir ve zorla sevdirilmelidir.Bu nesil latin alfabesini öğrenmek zorunda değildi fakat öğrendi ama osmanlicayi neden unutsun.
ciddi ciddi öğrenmezler. şakaya vurulur, vakit geçirilir dersi olur anca.
daha okunduğu gibi yazılan türkçeyi kavrayamayan yurdum insanı arap fonetiğini nasıl kavrar merak ettiğimdir.

bir de osmanlı türkçesi öğrenince 600 yıllık tarihi sular seller gibi bilecekler sanma gafleti vardır ayrı kopmalık.
türlçe bilip, binlerce kaynak varken hala tarihinden bi haber gençlerimiz, osmanlıca öğrenince hepsi birer ilber ortaylı olacak tabi. kesin *
Bok yoluna gidecek nesildir. Boşuna kafa karışıklığı. Ölü bir dili öğrenmenin nasıl bir faydası olacaksa bize. Ha Osmanlıca bir dil değildir o ayrı mevzu.
hiç bir şey kaybetmeyecek olan nesildir. yahu bu seçmeli osmanlıca dersi çok yanlış tartışılıyor. harf inkılabının ne kadar isabetli olduğunu düşünüyorsam, ülkemizde osmanlıcaya duyulan ilginin artırılmasını da o kadar isabetli buluyorum. hükümetin tutumu elbette tartışılabilir. ancak geçmişimizle kucaklaşmakta herhangi bir sıkıntı göremiyorum.

osmanlıcayı öğrenmek, osmanlının mirasını koruyabilmemizi sağlayacaktır. bakın dünyanın en gelişmiş ülkelerine, en gelişmiş demokrasilerine. ingiltere, abd, fransa... bunların tarihlerinden koptukları söylenebilir mi? ve üstelik o tarihi geleneklere dayanarak gayet de stabil bir devlet yapısı kurabiliyorlar. işte muhafazakarlığın bu seviyede olanı, bence 21. yy'ın şu dönemlerinde her ülkede olması gereken bir şey.

ingilizler, parlamenter sistemi gelenekler üzerine inşa ederken monarkı yıkmayıp, onu sadece temsili bir yapıya büründürdüler. halen bile geleneksel olarak kraliçenin önemli bir takım görevleri ve etkinlikleri var ama çoğu formalite ve yetkinin asıl sahibi ile çelişmeyecek şekilde dizayn edilmiş. biz ise osmanlı hanedanlığını yıktık. belki de yıkmak zorunda kaldık. bu kısım sizin yorumunuza kalmış.

ama su götürmez bir gerçek var ki, 1. cumhuriyet döneminde biz, geçmişimizden koptuk. kaçınılmazdı belki bu, belki de yönetenlerin bir takdiriydi. ama neticede koptuk.

cumhuriyet neredeyse birinci asırına yaklaşmışken, daha hala tarihimizle bu küskünlüğü devam ettirmenin manası yok. tam tersine, barışmalıyız.

ama bu barışma, geçmişe tapınma, osmanlı padişahlarını tarihin gerçekleriyle çelişen insanüstü bir konuma yerleştirme şeklinde olmamalı. başka bir deyişle, yeni atatürk mitleri yaratılmamalı. tarihimiz artık akıllı, rasyonel bir biçimde, ayağı yere basan teoriler ve fikirlerle yeniden yorumlanmalı. bu açıdan da eski yazının daha geniş bir kitle tarafından öğrenilmesi gerekiyor.

hem bunun bize faydası olur, zararı olmaz. neden? çünkü o zaman kadir mısıroğlu gibi tarih ilmiyle alakası olmayan, kafasından kitap uyduran, söylediği şeylerin çoğu akademik anlamlar ihtiva etmeyen insanlara bu kadar prim verilmez. osmanlıyı savunan da, eleştiren de bilinçli olarak yapar bunu. ahmet hakan gibi, bu ülkenin en çok okunan yazarlarından birisi bile kaldırıp da " atatürk türkiyenin yönünü batıya çevirdi" gibi absürd bir cümle sarf etmez.

haa, derseniz ki 10 küsür senede bir ingilizceyi öğretemeyen devlet osmanlıcayı adam gibi öğretir, tarihimizi adam gibi öğrenmemize yardım eder mi? işte onda benim de şüphelerim var.