bugün

Başörtüsü ve türbanın farklı olduğunu söyleyen kılıçdaroğlunun türkiye'de türbanın çözümü hakkında saçların bir kısmı gözükmeli diyerek iran ve Pakistan örneğini verdiği öneridir.

Ülkemizi irana benzetmeye çalışıyorlar diyerek sürekli laiklik vurgusunda bulunan kemal beyin türban konusunda ülkedeki kızlardan iranı örnek almalarını istemesi, pakistan başkanı Benazir Butto yu örnek vermesi gerçekten de chp nin başörtü konusunda ne kadar anlayışlı, duyarlı ve çözüme açık olduğunu göstermiştir(!)

iran'da teokratik rejimden dolayı baskıya dayalı bir kapalılığın sözkonusu olması ve insanlar mecbur tutulduğu için saçların bir bölümünü açıkta bırakarak kapanmaya çalışması kendi doğal ortamlarında ve ülke sınırlarına çıktığı anda bu zorla kapanan grubun mümkün mertebe açabildiği yerlerinin tümünü açtığı bu grubun davranışı ile ülkesindeki kapalı insanları aynı kefede değerlendirmesi hayret vericidir. Ülkemizde zorunlu bir örtünme sözkonusu değildir, dolayısıyla kapalı giyinmeyi tercih eden bir birey evinde, dışarıda, denize girerken, başka bir ülkeye giderken de kapalıdır. kapalılık inandığı değerlerin bir sembolüdür, yanlış anlaşılmasın siyasi ideolojisinin değil, inandığı dinin bir gereği olarak görüp allah emrettiği için bunu yaşam biçimi haline getirmiş bireydir.

şimdi chp zihniyetinin olayı nasıl gördüğünü ve bu sorunu nasıl çözmeye çalıştığını tahlil edersek; demek ki chp ülkesindeki kapalı insanların neden başını kapattığını halen bilmiyor. ülkesindeki vatandaşın ne düşündüğünü ve nasıl bir çözüm beklediğini umursamıyor. kendi bildiği keskin ve sapkın fikirlerle, kendi inandığı gibi problemi çözmeye çalışıyor. neymiş saçın bir bölümü gözükmeliymiş. bu cümleye gülsek mi, ağlasakmı, eleştirmeye nasıl başlasak bilemiyorum. yani saçın bir bölümünü göstermek inançlıyım fakat görünüşüm allahın emrettiği değil sizin istediğiniz biçimde, bunu da yalnızca yaşadığım ülkede sorun çıksın istemediğim için yapıyorum, laikim ama aynı zamanda inançlıyım kafamda gösterdiğim üç beş kıl onun göstergesi, anlamına mı geliyor.

ülkesinin dinamiklerini anlayamamak, bu kadar uzak, samimiyetsiz ve kaz kafalı olmak gerçekten çok komik.

referandum için seçimler oldu halk düşüncesini ve rengini gösterdi. genel seçimlerde yaklaşıyor malum böyle hareketler halkta prim yapmıyor dine biraz yakın olmak lazım demekki, nede olsa biz kabul etmesekte halkın %90' müslüman. yaa bu akp ne yapıyoda halkın sevgisini kendinde topluyor? çizgimizden taviz versek de genel seçimlerden oy payımızı arttırmak için çalışmalar yapmalıyız yoksa ülke elden gidecek düşüncesiyle mhp cuma namazları kılmaya, chp başörtü problemini çözeceğiz demeye başladı. fakat samimiyetsiz olduğu heryerinden belli oluyor, bunlar reklam kokan hareketler ağır başlıyız ama koyun değiliz görüyoruz neler olduğunu heralde.
saçın bir tutamının gösterilmesi gerektiğini savunan öneridir. ihtimal dışıdır fakat geçerli olması halinde elinde cetvelle üniversite kapısında bekleyen görevlilerin saçın hangi oranda açıldığını ölçüp eğer yeterli ise içeri girmeleri sağlanacaktır. bu oranın devlet kuruluşundan kuruluşuna farklılık göstermesi de kuvvetle muhtemeldir: kamuda çalışanlar saçın 2/4 ünü, üniversitede okuyanlar 1/4 ünü açmalı gibi.
"türban kimilerinin ısrarla dönüştürmek istemesine karşın “başörtüsü” değildir. ikisi arasındaki en önemli fark kullanma amacından kaynaklanmaktadır. başörtüsü geleneksel bir örtüdür ve anadolu’nun birçok yerinde kadının nişanlı ya da evli olduğunu gösteren bir simge olarak kullanılır. bir başka deyişle, kadının bekar olmadığını, “başının bağlı” olduğunu gösterir. saçın bir bölümünü açıkta bırakır, yani saçın görünmesi sakıncalı görülmez. çünkü amaç saçın örtülmesi değildir. hatta gidilen yerde, toplum içinde omuzlara düşürülerek oturulur.

türban ise, siyasal islam’ın simgesi, şeriat devleti düzeni isteyenlerin bayrağıdır. türbanın siyasal islam’ın simgesi olduğu yüksek yargı kararlarıyla da onanmıştır. renkleri farklı olsa da, kat kat ve tek tip bağlama biçimi bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. kimi okullarda ya da törenlerde türban, aynı renk kumaş kullanılarak, üniformaya dönüştürülmektedir.

kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızla gerçekten inançları gereği başını örten kadınlarımızın başını örtme biçimi ise, yukarıdaki iki örnekten de farklıdır ve bunların türbanla karıştırılmaması gerekir." *
bir tutam saça ek olarak hafiften göğüs dekoltesini dayatması an meselesidir. nasıl olsa chp karşısındakinin ne istediğini değil kendi görmek istediğini dikte etmeye çalışmaktadır. her ikisininde mantığı aynı hem, böylece kendileri ve sayın seçkin elitlerin göz zevkini koruyarak kimin saçının ne renk olduğunu ve ne mallar bulunduğunu daha açık görebilirler belki.
hala türbanı siyasi simge zannedenlerin bunun artık bir moda haline dönüştüğünün farkına varamayanların saçma önerisi. büyükşehirlerde yaşayan örtünmek isteyen genç bayanlar artık 80 li 90 lı yıllardaki annemiz, anneannemiz gibi alttan fiyonk, dantelli yazmalarla gezmiyorlar. hatta 50 yaşındaki annem bile artık alttan fiyonk yapmıyor, bazen boneli bazen bonesiz türban takıyor. Bunu siyasal islamın sempatizanı olarak değil kendine yakıştırdığı için giyiyor.

ilk başlarda öcü diye gösterilen neredeyse tek tip olan pardesü ve üstü türban olan tessettür giyimi, şu anda zaten yerini çok çeşitliliğe bıraktı. kot pantolon üstü türban, pardesü ve türban, uzun etek üstü türban...vs. getirilen öneri ise demode bir bağlama şekli. çağın tesettür giyimine uymayan şekil, 80 lerin modası. Amaç ne? Teşvikiye camii ndeki cenaze törenlerindeki sosyete kadınlar gibi bağlama şekli mi? illa ki o saç gözükecek mi? Sanane kardeşim milletin saçından başından. rahat bırakın insanları. bugün çarşıda gezerken bir türbanlı bayan gördüğümüzde çok mu dikkat çekiyor, çok mu garipseniyor? Başı açık kızların hiç mi türbanlı arakadaşları yok? Aynı evde yaşayan kardeşler, akrabalar arasında bile başı açık olan da var türbanlı olan da. Toplum bunu kendi içerisinde barış halinde yaşarken, tepedeki gerizekalılara ne oluyor?
diyecek bir şey bulamamıştım zamanında hala bulamıyorum.