bugün

chp nin türban önerisi

"türban kimilerinin ısrarla dönüştürmek istemesine karşın “başörtüsü” değildir. ikisi arasındaki en önemli fark kullanma amacından kaynaklanmaktadır. başörtüsü geleneksel bir örtüdür ve anadolu’nun birçok yerinde kadının nişanlı ya da evli olduğunu gösteren bir simge olarak kullanılır. bir başka deyişle, kadının bekar olmadığını, “başının bağlı” olduğunu gösterir. saçın bir bölümünü açıkta bırakır, yani saçın görünmesi sakıncalı görülmez. çünkü amaç saçın örtülmesi değildir. hatta gidilen yerde, toplum içinde omuzlara düşürülerek oturulur.

türban ise, siyasal islam’ın simgesi, şeriat devleti düzeni isteyenlerin bayrağıdır. türbanın siyasal islam’ın simgesi olduğu yüksek yargı kararlarıyla da onanmıştır. renkleri farklı olsa da, kat kat ve tek tip bağlama biçimi bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. kimi okullarda ya da törenlerde türban, aynı renk kumaş kullanılarak, üniformaya dönüştürülmektedir.

kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızla gerçekten inançları gereği başını örten kadınlarımızın başını örtme biçimi ise, yukarıdaki iki örnekten de farklıdır ve bunların türbanla karıştırılmaması gerekir." *