bugün

Türkiye’deki hemen, hemen tüm otomotiv ana sanayi tarafından bilgisayar destekli tasarım ve imalatta kullanılmaktadır. Bir çok mühendislik (özellikle makine ve uçak müh.) uygulamasında fikirlerin gerçek hayata taşınmasında problemler yaşanmaktadır. fikirlerin gerçek hayata aktarılması, doğru yazılımlarla desteklenen iyi bir mühendislik gerektirmektedir. tam parametrik ve ayni zamanda varyasyonel bir ortamda, katı, yüzey ve tel kafes modelleme tekniklerini başarılı bir entegrasyonla kullanıcısına sunan parametrik tabanlı bir tasarım programı olan catia tüm üretim sistemlerine uyabilecek esnekliği ile bilgisayar destekli tasarım ve üretimde (cad/cam) profesyonelleşmeyi düşünen tüm tasarımcılar , makine mühendisleri ve makine teknisyen ve teknikerleri için önemli bir programdır. Önceleri, havacılık ve uzay sanayicinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla geliştirilmeye başlanan catia ‘nın kendisini yenilemesi ve kullanıcı taleplerini karşılaması sayesinde otomotiv, gemi, ürün fabrika tasarımı gibi değişik sektörlerde de vazgeçilmezi olmuştur. Catia ‘nın en büyük avantajlarından birisi de yüzey modelleme, katı yüzey entegrasyonu ve yüzey analizlerinin çok gelişmiş olmasıdır. Özellikle kalıp, saç, kaporta gibi yüksek yüzey kalitesi isteyen endüstri ürünlerinin tasarımı için vazgeçilmez bir yer almıştır. Bu yüzden otomotiv uzay ve havacılık sektörlerinde kendini ispatlamıştır. Dünyada üretilen her 10 uçaktan 7' si ve her 10 otomobilden 6' sı catia imzası taşır. Şöyle bir rakamlarla ifade etmek istersek Avrupa kökenli otomobil üreticilerinin hepsi yeni platformlarda ve stillemede catıa'yı kullanmaktadır. Dünyada ticari amaçla yazılan CAD / CAM yazılımları içerisinde otomotivde %57 ,havacılık sektöründe ise %80 pazar payı ile baskın konumdadır. Dünyanın en büyük 25 otomobil üretici firmasının 18 i CATIA yı ana CAD / CAM sistemi olarak seçmiştir. bu programı yapan şirket bkz. dassoult system paraya para demezler, lisanslı bir yazılım old. için şirketler kaçak kullanmak istemez ve öyle yada böyle lisans parası bayılmak zorunda kalırlar. Ama şahsi fikrim ilerleyen zamanlarda açık kodlu yazılımların gelişmesiyle o şaşalı günleri mazide kalacaktır. şimdiden potansiyeli olan (freecad, sketcup gibi) programlar amatör seviyede olmasa iş görebilecek başlangıçta para vermeden 3d yazılım sahibi yapabilecek, kısacası çarkı çevirip günü kurtarabileceğiniz bir yazılımdır. öğrenilmesi, öğretilmesinde fayda kesinlikle vardır. şöyle bir notlama yapabilirim sadece cad (tasarım yönü) tarafından değerlendiriyorum catia 100 üzerinden 91, freecad 100 üzerinden 35'dir, bana göre vesselam.
Böyle programı yapanı sevgi ve neşe ile anıyorum zaten solid alıp geçmişim bide bunu görüyorum zor birader zor hoca derste kendisine koltuk tekerleği çiziyor bize yok hamur çırpma makinesi yok nohut eleme makinesi çizdiriyor lanet olsun böyle işe okuldan hayattan soğudum.
Dünyanın en iyi tasarım ve imalat programıdır. Aksini iddia eden autocad de çizgi çizip mutlu olandır.
mühendislerin kullandığı genelde otomotiv ve uçak yapımında kullanılan gelişmiş, solidworksten daha iyi bir programdır. ve diğer çizim programlarına göre alışılması biraz daha zaman alabilir.
bir autocad, 3d max kadar yaygın değildir.
Dünyanın en iyi tasarım ve imalat programıdır. Aksini iddia eden autocad de çizgi çizip mutlu olandır.
Otomotivin bir numaralı programı.
rus kadın ismi gibi gözükse de müthiş bir program.

https://www.youtube.com/w...s&ab_channel=CATIALOG