genelde sayısalcılarda görülen bir bakış.

"bu benim ne işime yarayacak", "ben bununla ne yapacağım şimdi", "bu bana ne kazandıracak" türü bir mantık. ortada illa böyle somut bir fayda veya ekonomik getiri bekleniyor. Oysa her şeyin bir neden-sonuç ilişkisine oturması beklenmez.. yaptığın her şeyin ne nedeni olmak zorunda, ne de sana bir getirisi.
dersten kaytarma konusunda hep ilk ona giren bahanelerden biridir.
annenin durup dururken öğütler vermesi.
meslek lisesi öğrencilerinin en cok yakındıgı konudur. haklıdırlar. düz mantıktır. adamların işleri genel kultur vs olsaydı zaten meslek lısesıne gıtmezdı. Adam-kadın meslek lisesine hayatını kurtarıp bır an önce iş güç sahibi olup moton bir yaşama daha hızlı giriş yapmak sosyallıkten kendını bıraz daha uzaklastırmak(genelleme) için gider. Genel kültür gereksızdır. hedefine ulastıracak en kısa yolu secer. bu sebeptendır kı meslek 0lıselerının unıversıte bvranslarıda 2 yıldan ıbarettır. Yanı devlet ve sıstemde bu bılınctedır. arada vardır tabı bır kac kısı farklı dusunen ama mutlak surette yok olup gıderler verılen genek kultur dersı ögrencı taraından gereksiz görulmese bile zaten dersı veren hocada fazlasıyla kalıtesizdir ve dersi genelde anlatmazlar ve okuyup gecer yada bastan savar. ögrencıde zaten olmayan iştah tamamen karanlıga gömulur ve hıc bır sekılde gun yuzune cıkamaz.cunku o ateşin ustune işenmiştir.
pek çok konuda.tutarlı kararlar vermeye yarar.ciddi konular üzerinde.bi kez sorulmasında fayda var.iyelik belirten zımbırtılar siktiredilse de olurmus.özetle işe yarayıp yaramaması önemlidir bi durumun .
hukuk öğrencisini vaktiyle türev-integral gibi konularda kusursuza yakın performans göstermek zorunda bırakmak öğrencide bu mantığın yerleşmesinde başrolü oynar.örnekler çoğaltılabilir, hem de baya çoğaltılabilir..
atarım bir köşeye dursun ne kaybederim ki bakış açım her zaman bu duyumu basmıştır.