bugün

Mustafa Kemal'le görüşmek üzere 1919'da Samsun havza'ya gelen bir Sovyet Albayının, "Ne yapmak istiyorsunuz?" sorusuna mustafa kemal'in verdiği cevap.

buradan mustafa kemal'in Sosyalizm'i Devlet eliyle kurmaya yönelik Devlet Sosyalizm'i tabirini kullanmış olduğunu anlıyormuşuz.

kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kemalizm
atıfta bulunulan kaynak: Gizlenen Atatürk Belgeseli 8. Bölüm
(bkz: wikipedia ya erisimin engellenmesi)
mustafa kemal'in ekim devriminin de etkisiyle söylediği sözlerden biridir. kendisi döneminin liderlerine göre marksizm'den epeyce uzakta durmuş ve marksizm'in külliyatını fazlaca bilmemesine karşın, ekim devriminin dayattığı konjonktörde sosyalizme dair kimi sözler etmesi beklenmelidir de zaten. aynı şekilde ismet paşa'nın bolşevik komutanları gibi kızıl şeritler takması, doğu halkları kurultayı' nda ankara hükümetinin temsilcilerinin komünist enternasyonali benzer biçimde en iyi müttefiki olarak görmesinin hepsi dönemin şartlarına ait atılımlardır. zira kemalizm öyle ya da böyle osmanlı'nın son yüzyıldır uyguladığı ve egemen sınıfların içine işleyen denge politikasının devam ettiricisidir. türkiye cumhuriyet'i eğer osmanlı'yı redd-i miras etmemişse, onun bu politikasını gütmesi ve sovyet devrimin etkisiyle sovyetler birliğinden kimi kavramlar alaraktan kendi genel devrimini yaymak için bir etki alanı tarif edecektir. bu da o sözlerden biridir.
sosyalizmi kötü bilenlerin kıçından algılayacağı cümle.

türkiye cumhuriyetinin ilk on yılında atılan adımlar, yapılan atılımlar devletin şeklini belirlemiştir. bu develet sosyal, halkçı bir devletttir. sosyalizmi tarikat yurtlarındaki abi kütüphanelerinden öğrenen bünyelerde alerjiye yol açabilir tabi bu tabir.

terim ve kavram kargaşasından kurtulup neyin ne olduğu öğrenildikten sonra algılanabilecek cümledir. aç karna, boş beyne tavsiye edilmez.
Devlet sosyaliziminden başka hangi sosyalizim var? sorusunu akla getiren hadise.
(bkz: mustafa kemal in birbiri ile çelişkili beyanları)