bugün

bizi mi kandırıyorlar yoksa bu adamlar ciddi ciddi 10 yıl boyunca bir araştırmaya kaynak bulup çalışıyorlar mı?
araştırılacak durum ne kadar karışık ise süreç o kadar uzundur. 10 yıl değil, bilim insanlarının bilgilerini aktarımıyla sağlanan onlarca yıl süren araştırmalar bile mevcuttur.

araştırmanın teknik aşamasından önce, nitel ve nicel gözlemler bile tahmin edilemez bir süreye yayılabilir.
bildiğim en uzun çalışma framingham kalp çalışmasıdır. 1948 yılından beri bir kasaba izlenmekte ve ilç kullanımı ve sonuçları takip edilmektedir.
özellikle hipertansiyon un alfabesi bu kasaba sayesinde yazılmıstır. kolesterol, diabet, obezite gibi hastalıkların ve ilac kullanımı sonundaki sağ kalımlar (mortalite, morbidite) ilk olarak bu kasabada yapılan çalışmalarla öğrenilmiştir. hala devam etmektedir.

--spoiler--
Framingham Kalp Çalışması, ABD Massachusetts de, Framingham kasabasında, Ulusal Kalp Enstitüsü ve Boston Üniversitesi tarafından 1948 yılında, 5209 erişkinden oluşan bir örneklem grubuyla başlatılan ve halen üçüncü kuşakla devam etmekte olan bir çalışmadır. Bu çalışmanın amacı, kalp damar hastalığı oluşumuna yatkınlık sağlayan temel faktörleri ve karakteristik özellikleri, belirgin mevcut kalp damar hastalığı şikayeti olmayan, kalp krizi ya da felç geçirmemiş büyük bir örneklem grubundan elde edilen kanıt temelli verilerle geniş bir zaman dilimi içinde izleyebilmektir.
--spoiler--
ayrıca bir bilimsel çalışmanın (örnek: tuzlu yemek insan ömrünü kısaltmaktadır önermesini araştırıldını düşünelim.) bilimsel bir değeri olması için istatistik bir anlamı olması gerekmektedir. istatistik anlamını kuvvetlendirecek iki faktör vardır. yapılan çalışmanın süresi ve çalışmaya katılan insan/denek sayısı. bu sebeple çalışmanın tarzıda önemli olmakla birlikte araştırmacılar süreyi ve denek sayısını anlamlı istatistik sonuclar verecek şekilde ayarlarlar.
nicola tesla bu konuda en şanssız ekibe sahipti zira hiçbir çalışmasının bitirilmesine izin verilmedi.
ayrıca 50-100 yılı bulan arkeolojik kazılarda mevcuttur.