haksız yere eksi ile cezalandırılan eylem. haksız olma nedenini de yazayım elim değmişken.
bir konuyla ilgili kabaca 2 ihtimal var: ilginizi çeker ya da çekmez. ilginizi çekmeyen konuya ilişkin yazıları genelde okumazsınız. ilginizi çekenleri okursunuz.

bir şey gerçekten ilginizi çekiyorsa, o şey hakkındaki yazının uzunluğu sizi zaten sıkmaz. yok ille de sıkılıyorum, okuyamıyorum, ama cidden de merak ediyorum derseniz, farklı zamanlarda parça parça okuyabilirsiniz.

şahsen bu kadar uzun yazan biri olarak, kendim de bazı yazıları çok uzun bulabiliyorum. o zaman da, eğer konuyu gerçekten merak ediyorsam, sayfayı sık kullanılanlara ekleyip bölüm bölüm okuyorum. hangi ortamda olursa olsun, verilmiş bir emeğe de "kısa kes!" diyerek ya da eksi vererek saygısızlık yapmak istemiyorum.

bazen bazı konular gerçekten 2-3 cümle ile açıklanamıyor. bu yüzden karanlığa küfretmek yerine mum yakmak iyidir.
Abi vikipedi den aldığını bu kadar belli etmeseydin. Bir kaç cümle ile oynasaydın lisede ödev yaparken ki taktik tabi bu yada kaynak deseydin.

Önemli olan kendi yorumun. Herkes kara delik yazıp bu bilgilere ulaşabilir.
Okunmasını uman yazar uzun entry girmemeli. Bu,hem yazmak için harcadığı emeği zayi etmesine- uzun uzun entryleri okuyan insan sayısı çok azdır- neden olur hem de kendisine karşı antipati kazandırır. Kısa ve öz olsun çamurdan olsun.
(bkz: bilgi dolu entry okumamak)
Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir. Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı veya akmadığı tahmin edilmektedir. Kara delikler Einstein'ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır. Örneğin, bir kara deliğin potansiyel kuyusunun çok derin olması nedeniyle yakın çevresinde oluşacak yığılım diskinin üzerine düşen maddeler diskin çok yüksek sıcaklıklara erişmesine neden olacak, bu da diskin (ve dolaylı olarak kara deliğin) yayılan x-ışınları sayesinde saptanmasını sağlayacaktır. Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili bilimsel topluluğun (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.

böyle bir şeydir. galiba.