bugün

sen gittin biz nick the chopper'le uğraşıyoruz barış abi.
Resim çizmeye ilk başladığım zamanlarda kaleme aldığım üstad, büyük sanatçı.
(Affet barış abi, amatörlüğümüze denk geldi.)
Özlemle andığımız, cumhurbaşkanı olduğu bir ülkede yaşamak istediğimiz uluslararası bir değerdir.
görsel
1990'lı yılların sevilen sanatçısı.
1990'lı değil her yılın eskimede ve eskimeyecek gerçek sanatçısı. nur içinde yat barış abi.
erken giden efsanelerden.

doğmamış çocukların dahi özlediği adam...
ruhu şad olsun.bugün ölüm yıl dönümü.ülkemizi uluslararası platformda en iyi temsil eden sanatçı.ülkemizin içerisinde de yaptığı müzik ile sanatımıza yaptığı katkılar paha biçilemez.
bir iki şarkısıyla analım.
can bedenden çıkmayınca : https://www.youtube.com/watch?v=av_UiOzUhlg
trip fairground : https://www.youtube.com/watch?v=zZEMi4TZ_gU
çocukları çok seven sanatçı.
huzur içinde yatsın.
sanatçı kavramına gerçekten karşılık gelebilecek bir isimdir. Huzur içinde uyusun, ruhu şad olsun.
“insanın öğrenmesi gereken ilk dil tatlı dildir.„ -

*barış manço

seni çok özledik barış abi, iyi ki bizim jenerasyon sana denk geldi de biraz da olsa adam olabildik. adam olacak çocuk programında çıkardığın, eğlendirdiğin eğittiğin 5 çocuk değil, 5 milyondu belki daha fazlası. hele o çocukların seviyesine inip konuşman yok mu, onlarla temas kurabilmek için eğilirken, o kadar yücelmen.. şimdi şimdi izledikçe daha da iyi anlıyoruz senden ne çok öğrendiğimizi..

öncelikle bize kazanmanın değil, yarışmanın önemli olduğunu öğrettin, hep 10 puanla yolladın. hepimizin hataları olduğunu, ve onların bir parçamız olduğunu öğrettin. öyle bir özgüven aşıladın ki çoğumuz üzerinde etkin büyük. bir belki iki jenerasyon senin şarkılarınla büyüdük, hem eğlendik önce hem sonra dertlendik, ama sen hep yanımızdaydın, hala da yanımızdasın, sol yanımızda...

"10 puan, 10 puan, 10 puan..." bütün alkışlar sana gelsin barış abi, asıl hakeden sensin."barış manço moda 81300 istanbul" mıh gibi kazınmış aklımıza, mektuplar atasımız geliyorsa hala..
ölümsüz şarkıların güçlü yorumcusu, çocukluğunu 80' li yılların sonu ve 90' lı yılların başında yaşamış olanların barış ağabeyi olan değerli sanatçı. huzur içerisinde uyusun.
budur: https://www.youtube.com/watch?v=uPlXCLGjiCc

zamanında süleyman demirel'e itafen bu şarkıyı yazmış ve klibini de çekmişti rahmetli, süleyman demirel ise hoşgörü ile karşılamış hiç tepki göstermemişti.

barış manço şimdi yaşasaydı da, şu andaki ak saray daki zata böyle birşey yapsa, o zat demirel kadar hoşgörü gösterir miydi? maalesef hayır...

şarkıdaki şu sözü uyarlayarak tekrar yazmak gerekiyor: "bu dünya kimseye kalmamış, hele bir düşün niye sana kalsın reeeeeceeeeepp reeeeeeeceeeeeeep, vur davulcu eline üşenme hoppaaaa çal zurnacı diline üşünme hopppaaaa, yazın sözlükçüler klavyene üşenme hopppaaaaaa"
benim doğduğum gün ölen nadide sanatçı.
son üç yıldır yaptığım gibi bu yıl 1 şubat'ta yine (bkz: bal böceği) şarkısını defalarca dinleyerek andığım güzel insan. ruhun şad olsun.
hava ayaz mı ayaz ellerim ceplerimde üşüdüm nerdesin barış babacığım? huzur içinde yat seni seviyoruz yüreklerimiz her daim seninle...
onu onsuz andığımız 16. yılında hala içimizde hüzünle karışık bir huzur bırakan eşsiz insan.

izmir'de bu yıla özel olarak yapılmış bir röportajda da görüldüğü üzere sıcaklığı hala taze!

Barış Manço Özel Sokak Röportajı- izmir (5.43)

http://www.tarih.im/baris-manco-ozel-roportaji.html
Ölüm yıldönümünden bir gün sonra kimsenin aklına gelmeyen usta. Ne o lan, dün birbirimizi eziyordunuz riyakar yüzlerinizle? Ne çabuk unuttunuz. Evet.
an itibariyle bengütürk tv'de eseri ahmet şafak tarafından seslendiren milli kültürün dev sanatçısı.
Cem karaca ile yüzyılın duetini yapmıştır.
(bkz: bal böceği)
çok açık şekilde türkiyenin yetiştirdiği en önemli sanatçıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=TPAyW2qcYho videosundaki performansı inceleyiniz. bir yabancı milletin bir türk'e duyduğu bu sevginin eşi benzeri olduğunu sanmıyorum.

çok sayıda dili konuşabilen, yaşlılarla, gençlerle, çocuklarla, politikacılarla, sanatçılarla, köylülerle, tüm toplum kesimleri ile çok iyi anlaşabilen bir insandı kendisi.

türk kültürüne hayranlığı, kültür ile ilgili bilgi düzeyi aşikardır. çağın önemli ozanlarından biridir. türkü besteler, şarkılarında yer yer atasözleri, deyimler, yöresel ağızlar kullanır.

gülpembe, dağlar dağlar gibi çok sayıda şarkısı malumunuz üzre çok başarılıdır. ancak, benim için en harika şarkıları daha farklı noktadan gelir. türkü diyebileceğimiz, türk kültür öğelerini içeren şarkılarından bazılarını keşfetmemiş olanlar için listelemek isterim:

ali yazar veli bozar

geçti dost kervanı

hal hal

hemşerim memleket nire

kalk gidelim küheylan (favorim)

sarı çizmeli mehmet ağa

nazar eyle

işte hendek işte deve

bir de gözler dolduran, o dönemin insanının saflığını ve temizliğini gösteren [il] müsadenizle çocuklar [/il] vardır. klibi inceleyin. o günün sanatçılarının güzelliğini şimdili şarkıcıların dejenere halleri ile karşılaştırın.
sarkici degildi sanatciydi.
idolümdür. barış abinin en büyük özelliği ileri görüşlü olmasıdır. hayatını boşa yaşamamış ve bir röportajında hayattaki amacı olarak hedefinde olduğu gibi, yaşadığı her gün aldığı nefesin hakkını vermiştir, bastığı toprağın hakkını vermiştir. o bir dünyalıydı. bu ülkeye lütuftu. iyiki hayatımın bir noktasına değdin barış abim.
bu adam kesinlikle ders olarak okutulmalıdır.
söylediği şarkılar yaptığı program. saygıyla anıyorum barış abi.
küçükken gece yapılan o eşsiz seyahatlerin fön müziğidir barış abi. artık ne o var, ne de kasetler.
--spoiler--
Dün yine yapayalnız dolaştım yollarda
Yağmurlarda ıslanan bomboş sokaklarda
Gözlerimde yaş kalbimde sızı unutmadım seni
Unutamadım unutamadım ne olur anla beni
--spoiler--