bugün

askerde acemi birliginde 2 haftada bitirmiştim bu kitabı mükemmel bir kitap gerçekten.. şems-i tebrizi hazretleri ile mevlana hazretlerinin hikayesini bugün üzerinden flashback halinde anlatan bazen bunaltıcı gibi görünsede özünde tarihin bu gizemli dönemlerine bugünün diliyle bir anlatım sağlamış AHMET ÜMiT KiTABI.
BiLDiĞiN BiR ZAMANLAR STV DE YAYINLANAN SIR KAPISI PROGRAMININ KiTAP HALi. BAB-I ESRAR SIR KAPISI DEMEK ZATEN. HiÇ BiR FARKI YOK. KiTAP KÖTÜ MÜ YOO DEĞiL HATTA HOŞUMA DA GiTTi DE O DEĞiL DE YILLARCA SIR KAPISIYLA REHA YEPREMLE DALGA GEÇENLERiN BU KiTABA ÖVGÜLER DÖŞEMESi iRONiK.
Gitarda Birol Yayla, neyde Şenol Filiz'in olduğu 'Yansımalar' albümündeki şarkı. Canlı canlı dinlemenin de zevki bir başkadır. Söylemesi benden 14 Nisan'da Cemal Reşit Rey'de sahne alacaklar.
Ahmet Ümit'in yazdığı ve Elif Şafak'ın aşk kitabının gölgesinde kalan kitaptır. Aşk kitabından önce yazılmış olsaydı değeri anlaşılmış olacaktı.
bir ahmet ümit romanı.

mevlevi felsefesi üzerinde dönen ve bu konuda çeşitli bilgiler veren bir kitaptır aynı zamanda.
yansımalar grubunun kalan müzikten 1995'te çıkardığı albümün ve albümde yer alan bir parçanın adıdır.

muhteşem ötesi bir albümdür. başka sıfat gelmedi aklıma şimdi.

albümdeki, sırlar, sızı, yakamoz parçaları da en az bab-ı esrar kadar güzeldir.
yok yahu... hepsi ayrı güzeldir...

iyi ki edinmişim dedirten albümlerdendir.

edit: imla
ilginç, hoş, derin, sürükleyici, harika bir kurgusu olan ve sade anlatıma sahip ahmet ümit kitabı.

"...her var oluşun bir anlamı, bir gereği vardır. çoğu zaman mesele tanrı'nın ne olduğu değil, bizim onda ne gördüğümüzdür. sevgi dolu olanlar merhameti görür, zalim olanlar şiddeti. zeki olanlar aklı görür, aptal olanlar kör inancı, âlimler bilimi görür, cahiller mucizeyi."

bab-ı esrar/ syf.33.
çoğu hayranını hayal kırıklığına uğratan ahmet ümit kitabı. şahsım tarafından sıkılmadan ve bir çok satırın altı çizilerek okunmuştur. yazarın tüm kitaplarını okumuş biri olmadığımdan karşılaştırma yapamıyorum ama bugünün ilişkileri için yaptığı güzel bir tespiti hafızama kazınmıştır.

"ilişki sevgililer gününde çiçek göndermek, doğum günlerimizde birbirimize hediyeler almak, tanışma yıldönümlerinde pahalı publarda buluşmak, ilişki haftada beş kez seks yapmak da değildir. ilişki iki farklı kişinin bilerek, isteyerek birlikte yeni bir yaşam yaratma arzusudur. Biz işte böyle bir ilişki kurmalıyız. Ya ben, sana taşınmalıyım ya da sen bana."
mevlana, şems ve konya hakkında aşk'tan daha fazla bilgi veren roman. sırf bu özelliğinden dolayı okunmalı bence. bi diğer özelliği ise insanı içine çeken anlatımı. okadar etkileyici ki karen'ın gördüğü rüyaların hepsini bende gördüm.
tüyleri diken diken etmesi kuvvetle muhtemel yansımalar eseri parça.
kitap hakkında özet geç piç diyenler için yazar gayet güzel özetlemiş

(#6358779)

hakikaten de böyle .ahmet ümit'in mevlanayı anlatmak adına farklı bir yol izlemek için kastığı çok açık .bi ara karen kimya'nın annesinin en çok sevdiği restorant,en sevdiği şarap,ilk aşkının ölümü gibi konulara da girilmiştir ki aman aman .

ha bu arada kitabın son 100 sayfasındayım,cidden şu hamilelik meselesi nereye bağlanacak,nigel ne alaka bu romanda diye merak ediyorum .üzülerek söylüyorum ki pek bir şey çıkmayacak gibi .karakterlerin bir çoğu olsun diye yazılmış havası veriyor .
başarısız ahmet ümit romanı. biraz grange özentisi fakat bunu bile beceremeyen insan.
mecburiyetten okuduğum kitap.
ilk başta kapağına, kalınlığına, yayın grubuna bakınca ilk başta bende grange kitabı zannettim(zannetim sadece korkma). fakat kitabı okumaya başladıktan sonra üstüme acayip bir sıkıntı bulutu çöktü(mevlana veya şemsden kaynaklanan bir sıkıntı değil bu, daha teknik). bilmiyorum ama kitabın sayfalarını içimden pekte gelmeyerek okudum. ama itiraf etmeliyim bazı bölümleri güzeldi, fakat kitapda ahmet ümit'in zorlayarak bir üslup oluşturma çabası açıkca gözüküyor. yani bence kitabı akışı haline bırakıp yazsaydı daha güzel olurdu. ayrıca o kitapda ki kimya karen greenwood kitaba iticilik sağlayan bir karakter. ben bu yazarlara bunu bir türlü anlatamadım, kardeşim eğer bir kitap yazıyorsan ana karakterinin çoğu insanda bir iz bırakır olması gerekir. fakat ben bu kitapdaki ana karakterin çok az insanda bir iz bıraktığını düşündüğümden karakterde hikayeside benden uzak olarak gözlerimin önünde geçip gitti.

ayrıca, kitapda mevlana'nın ve şemsin ilahi aşka ulaşmak için uğraştıklarının anlatılması o dönemin kitabın bazı yerlerinde anlatılması güzel. fakat genel olarak ben kitabı elif şafak'ın aşk kitabına benzettim. o kitapda hem karakterleri hemde olayları bakımında ahmet ümit'in kitabından kat kat iyiydi bence. belkide o konularda okuduğum ilk kitap olması sebeiyle böyle bir hisse kapılmışımdır, bilmiyorum...

sonuç olarak kitabın konusu biraz eksik ve heyecansız... daha güzel olabilirdi. yani: elinizde daha iyi bir kitap yoksa okuyun...
ağlatan yansımalar mükemmeliyeti.
buradan yakın:
http://www.youtube.com/watch?v=IzxCFGccAlc
hem ahmet ümit tarzı polisiye hem de mevlana ile ilgili mistik çok güzel bir romandır.
Ahmet Ümit'in bu romanı bir Patasana kadar sürükleyici ve unutulmaz olmasa da Konya-Mevlevilik-Şems ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi diyorum başka da birşey demiyorum.
dinlerken insanı alıp götüren bir şarkıdır.
ahmet ümit'in ilk okuduğum kitabıdır ve bir daha kitaplarını okumak istemediğim, beni ahmet ümit'ten soğutan kitaptır.

bilemiyorum belki de (bkz: jean christophe grange), (bkz: tess gerritsen) gibi yazarların yanında çok pasif kaldığını düşündürdü bana.
bir ahmet ümit kitabı. okuduğum son kitaptır. hiç de fena değildir. baş kahraman karen kimya greenwood un adını çok sevmişimdir. özellikle kimya kısmı.
ahmet ümit'in mevlana-şems aşkını polisiye penceresinden bakarak anlattığı güzel romanıdır.
yanılmıyorsam 50.000 baskı yapmıştır.
tam şu vakitte şu parçası dinlenilesi. bitirdiniz lan beni. tabutta rövaşata'dan.

http://www.youtube.com/watch?v=IzxCFGccAlc
arka kapak:

"bab-ı esrar...yaşamı, aşkı ve inancı yeniden düşünmek için; yedi yüz yıldır çözülemeyen sır; şems-i tebrizi cinayeti...
yedi yüz yıldır süren bir sevda; şems-i tebrizi ile mevlânâ
bab-ı esrar sadece bir gerilim romanı değil, aynı zamanda bir sırlar kitabı. fantastik öğeleri kullanarak çok katmanlı bir dil yaratan ahmet ümit bu yapıtında mevlevilik temelinde din ve inanç üzerine ilginç sorular soruyor. din ile aşk arasında, inanç ile sevda arasındaki ilişkiyi bambaşka bir açıdan gözlerimizin önüne seriyor.
dünyayı, yaşamı, inancı ve aşkı, yeniden düşünmemiz, yeniden araştırmamız, yeniden okumamız için..."
ahmet ümit'in güzel kitabıdır. yalnız bazı durumlar var ki kitabın güzelliğine gölge düşürüyor. mesela "aptes almak" nedir ahmet abi ?
ahmet ümit tarafından yazılmış bir kitaptır. olaylar karen (kimya) adlı kişinin etrafında şekillenir ve melevilik konusu derin bir şekilde irdelenir.
kesinlikle okunulması gereken ahmet ümit kitaplarının başında gelir.
çok güzel bir kitaptır aynı zamanda bendeki anısıda çok büyüktür. canım arkadaşım kendisine sevdiceği tarafından hediye edilen o kitabı bana kendisinden bir anı olarak saklamam için vermiştir.