bugün

çok düşündürücüdür. ermenistan azerbaycan'ın toprağını işgal eder ama olaylar bir sene içinde kapanır. oldu, bitti. ilginç.
azerbaycan'ın o kadar da cesur bir ülke olmamasından dolayıdır.

kardeş ülke mülke diye atlayanlara vizeyi hatırlatırım. insan kardeşinin evine vizeyle girer mi lan?
azerbaycan biz ermenistanla barışmayalım diye kendini yırtıyor ama iran'da ezilen vatandaşları için ya da ermenistan'la olan durumunu hiç siklemiyor çok ilginç.
ermenistan'ın rusya'ya sığınacağını bildiklerinden dolayıdır.
türkiye ermenistan'a neden savaş açamamışsa aynen o nedenden dolayıdır.
azerbaycan'ın ermenistan ile resmi düzeyde bir teması olmamasından, yani azerbaycan'ın ermenistan'ı diplomatik olarak tanımamasından dolayı siddin sene gerçekleşmeyecek eylem.
ayrıca iki ülke arasında sscb ve bdt'den arta kalan fiili savaş durumu devam etmektedir. iki ülke ateşkes halindedir sadece.
fiili savaş devam ederken, yeniden savaş açmak anlamsız ve saçmadır.
azerbaycan ın ermenistan la savaş halinde olduğunu bilmeyen kişinin üstünde düşündüğü konudur. hatta rütbeli askerleri görev haricinde yurt dışına çıkamaz savaş durumunda oldukları için. evet, süreç çok yavaş ilerlemektedir. 5-6 ayda bir köy daha alındığı haberi geliyor sadece. ancak ne yazık ki kolay değil. almanya nın polonya yı girdiği gibi giremez azerbaycan karadağ a.

rusya gürcistan a girdiği zamanı hatırlayın. amerikan gemileri anında karadeniz de. montrö ya uyup 21 günde çıkıp çıkmayacakları tartışılıyordu. ki rusyadan bahsediyoruz. azerbaycan a gelince, çok göze batmadan ellerinden geleni yaparak konuyu sıcak tutuyorlar. harekete geçmek doğru zamanı bekliyor desek daha doğru olur.
azerbaycanın yönetim biçimi ve rusya ermenistan ilişkilerini idrak etmeden konuyu açıklığa kavuşturmak imkansızdır.

azerbaycan devlet yönetiminden kasıt şuanki iktidar yapısıdır ve bu iktidar asla ve asla savaşa girmeyecektir.

ikinci büyük olgu ise ermeni rus ilişkileridir. açıkça görüldüğü üzere ermenilerin arkasında rusya vardır ve ermeniler savaşta lojistyik yönden sıkıntı çekmeyecektir. olası ermeni toprak kayıplarında devreye rusya girecek ve kaybedilen topraklar geri alınacaktır. bunu bizzat rusya rusya dışişleri açıklamıştır. kısacası ermeni toprak bütünlüğü rusya koruması altındadır.

azeri halkı zaten şuanki konojktürden memnundur. savaş olsa hiçbirisi savaşa gitmez. zaten savaş olmasını istemezler. dertleri üç kuruş daha fazla kazanmak ve rüşvet ile bir araba daha almaktır. karabağ sadece mahnilerde kalmıştır. ikinci bir tebriz olmuştur.
olması gerekendir.
ermenistan'ı arkasında abd, rusya ve ab olduğunu bilen ve türkiye'den umudu olmayan bir devletin dünya dengeleri bağlamında gerçekçi davranmasının sonucudur. ancak, ermenistan ile aralarında gerginliği her daim canlı tutan azerbaycan'ın siyasi, ekonomik ve askeri yönden güçlendikten sonra bir fırsatını bulduğunda işgal altındaki azeri topraklarını geri almayı planlamadığı düşünülemez.
haydar aliyev savaş zamanında orduyu karabağa yönlendirmek yerine gönüllü karabağ ordusunun üzerine saldırtmasaydı bugün bu soruyu soruyor olmazdık.

israil ile baba oğul aliyevler arasındaki ilişki burada en önemli konudur.

senelerdir iran karşıtı tutumları sebebi ile karabağı sorun olarak bile görmemişlerdir. bilakis iranın ermenistana yaptığı yardımı ve ortak çalışmaları tetiklemeye dahi sebep olmuştur.
türkiye gibi gardaşı, iran gibi dindaşı ve rusya gibi kankası (sözde) olursa,
azerbeycan savaş açmaz deyil, açamaz.