bugün

yıllarca okutulan tarih derslerinden akılda kalan bilgi.

ulan bu kadar devlet bunun için mi savaştı ? dedirtir fakat elbette durum öyle değildir, savaşa bahanedir, aslında savaş için şartlar olgunlaşmıştı, savaş için sudan bir sebep gerekiyordu. olan yine ferdinand'a oldu la.
bende görünce " ahanda gene öldürmüşler bu herifi " dedim. megerse rahmetliden bahsediliyormuş.
hukumetimizin nota vermesiyle sonuclanacak olay.
(bkz: lisedeki tarih dersinden akılda kalanlar)
birinci dünya savaşı'nın başlangıcının resmi bahanesidir. aslında özellikle 1890'lardan itibaren giderek saflar oluşmuş ve netleşmiş, hatta 1900'ler ve 1910'lar boyunca yaşanan krizler ve gelişmelerle savaş giderek eli kulağında boyutuna gelmiştir.
almanlar öldürtmüştür, savaşa bahane edelim diye. arkadaşlar kendilerinden çok emin oldukları için.
adam revolver ile öldürülmüştür.
aslında öldürülen veliahd değil, veliahttı. neyse zaten savaş başlayacaktı, değil veli, aliaht bile olsa başlayacaktı o derece gergin bi durum vardı. fener cimbom maçındakinden bile fazla gergindi ortam varın siz düşünün.
tarihte büyük vukuatların çıkması için bazen küçük bahanelere ihtiyaç duyulabiliyor.

bu suikast I. dünya savaşının çıkış noktası değil bahanesidir, dayanak sebebidir.
ilkokulda öğretmenimiz birinci dünya savaşını anlatırken 'bu adam öldürüldü diye savaş başladı' deyince, iÇimden 'lan ne taşaklı adammış, öldürüldü diye bütün dünya birbirine girdi anasını satiim' demiştim.
bir sırp milliyetçisi tarafından gerçekleştirilen olay.
yangın çıkmasında ki kıvılcımdır.
(bkz: kaşının üstünde gözün var)
(bkz: wikipedia) (bkz: gavrilo princip) hayatimiz alinti.
tuhaf raslantıdır çünkü veliahtın karısı bir soylu değildir ve fazlasıyla güç düşkünüdür türlü oyunlar ile veliahtı kendine aşık eder ve de evlenirler daha sonra bu kadının saraya kabul edilmesi için yurtdışında bir yere gitmesi gerekir ve sırbistana giderler burada da bir sırp milliyetçisi tarafından öldürülürler.
herkes bu olayın sırbistan'ın suçluları cezalandırarak kapanacağını düşünüyordu. zira balkanlar bölgesi,çatışmalar,huzursuzluklar karşısında sabıkalıydı.
ancak böyle düşünmeyenlerde vardı veliahtı korumaklı general oskor potierek dışışleri bakanlığına sırbistan'dan intikam alınması gerektiğini bildiren bir yazı yazmıştı. avusturya macaristan genelkurmay başkanıda aynı fikirdeydi. bunun üzerine almanya'dan destek sözü alan avusturya macaristan sırbistan'a kabul edilemez istekler içeren bir ultimatom verdi. sırbistan ultimatomdaki maddelerin bir kısmını kabul bir kısmını red etti. bunun üzerine avusturya macaristan sırbistana savaş açtı. slavların koruyucusu olarak rusya'nın yapabileceği tek şey vardı kısmı bir seferberlik ilan etmek. almanya rusyaya sınırlarında rus askeri hareketlerini durdurmasını söyledi buna cevap alamayınca 1 ağustosta rusyaya savaş açtı, bu olaylar üzerine fransa'da seferberlik ilan etmişti almanya 12 saat sonrada fransa'ya savaş açtı. 4 ağustostada ingiltere almanya ya savaş açtı