inanmayanların inanmamalarının bilinçaltlarında yatan nedenlerdir.

öncelikle şunu belirtelim ki buradaki ateist kavramı felsefede ve bilimde birikim sahibi olan ve bu birikimlerini uzun düşünce süreçlerinden geçirip inanmayan gerçek ateistler değildir. onlara sonsuz saygımız var. bahsini ettiğimiz ateistler sözlüğümüzde ve çevremizde çokça bulunan bilgi ve birikimi olmayan ve olsa bile bu bilgi ve birikimleri yorumlayacak zekâya sahip olmayan ateistlerdir.

bu kişiler genellikle
-küçüklüklerinde sert otoriter bir dindar tarafından mutlaka dini bir baskıya maruz kalmışlardır.
-disiplinli ve katı kuralları olan bir ortamda yetişmişlerdir. bu yüzden özgürlüklerini ve düşüncelerini kısıtlayan hiçbir disipline gelemezler.
-küçüklüklerinde çevrelerindeki arkadaşlarından düşük bir zeka seviyense sahip olduklarından arkadaşları tarafından hep alaya alınmışlardır. bu yüzden ateistlerin zeki sanıldığı toplumumuzda kendilerini gösterebilmek için ateist olmayı seçerler
-küçükken bir türlü istedikleri arkadaş ortamına giremediklerinden dolayı grup ortamlarından haz etmezler. bu yüzden toplulukları sevmezler. islam aleminin bir ferdi olmak onlara göre değildir.
-küçüklüklerinde kendi seviyelerinde bilimle hiç tanışmamışlardır. büyüdüklerinde birden bilimin o uçsuz bucaksız deryalarına girince afallarlar tanıştıkları ilk fikir akımını hemen sorgulamadan kabul ederler.
-ait olma duygusunun ne demek olduğunu bilmezler. çünkü küçükken hiçbir şeye ait olamamışlardır. insanın kendisini allah a teslim etmesini anlayamazlar.
günümüz ateizminin kurucularına bakılırsa bir çoğunun babalarının papaz olduğu yada dini eğitim veren bir okulda yetiştikleri görülür.
nedeni; dini araştırmaları ve din ile yaşamaları sonra onu sorgulamalarıdır.
(bkz: imanlı terbiyesi #6221722)