bugün

demokrasi atatürk'ü eleştirmek kadar basit mi?

türkiye çok demokratlaştı diyorlar.

hani nerde azınlıkların hakları için tam bağımsız bir parti?

nerde işçi hakları için merkez sol bir parti?

nerde ciddi anlamda liberal siyaset güden bir parti?

alt kültür'ün hakkını savunacak marjinal parti nerde?

sizin demokrasi algınız atatürk'ü eleştirecek kadar, daha cahilinizin de küfredeceği kadar.

siz demokrasiyi muhafazakar ölçüde irtica aşkıyla yoğurup anti demokrasiye uzanan eciş bücüş bir şey haline getirmişsiniz, anlamını yitirtmişsiniz.

kendine müslümanlık olmuş sana kendine demokratlık.

başka ne olacaktı zaten? neye saygınız var?
özel durumları, kişileri olmayan, demokrasinin kök saldığı türkiyedir. bağnaz ulusalcıların hoşuna gitmeyen türkiyedir ayrıca. zeminleri kayacağından, artık ülkede farklı seslerin çıkmasından rahatsız oldukları için sizi anlamazlar. anlayamazlar.
demokrasi geyiği ile birlikte yeni yeni ülkemizde görülmeye başlayan bir durum. eleştirmek doğrudur, fakat atatürk'ü küçük düşürmek ve onu insanların gözünde değersizleştirmek amacıyla yapılıyorsa, ki ülkemizde çoğunlukla o amaçla yapılıyor, tehlikelidir. bu demokrasi ve özgürlük hikayesi şu aralar herkesin dilinde ve bu durum maalesef ki manevi değerlere el ve dil uzatmaya kadar gitmeye başladı. yakın bir zamanda hz. muhammed'in karikatürünü de yaparsak hiç şaşırmam.
Bu başlığı görünce aklıma H. C. Armstrong'un "Bozkurt" adlı kitabın hikayesi geldi. kitap; Atatürk'ü eleştirdiği, onun aleyhine ifadeler kullanıldığı için hükümet tarafından yasaklanmıştı. Kitabı merak eden Atatürk kitabı tercüme ettirerek okumuş ve yayınlanmasına izin vermiştir. eleştirilmek her insanın hazmedeceği bir durum değildir. Atatürk'ün kendisi bizzat eleştiren bir kitaba izin vererek bu büyüklüğü göstermiştir; ama eleştiri yapacağım diye saldırıda bulunmaksa o tamamen ayrı bir noktadır. davranışlarından dolayı eleştirilemez hiçbir insan yoktur; ama dediğim gibi eleştirmek ayrı bir şeydir, hakaret etmek ayrı. Şu da bir gerçektir ki eleştiri konusunu açanların çoğunun amacı hakaret etmektir.
ciddi bir demokrasi örneği olduğunu savunanlar vardır. ama bu sefer de recep tayyip eleştirilemiyor. nolcak şimdi..!
Saygısızlıgın serefsızlıgın otesıne gıdılen bu kadarda olmaz dedırten durum.
Sanılanın aksine Atatürk'e gerçek değerini verecek olan, sahte atatürkçüleri ve sapkınları üzecek olan türkiye'dir.
beyni yıkanmış insanlar disindakiler elestirse daha guzel olacak olan turkiyedir.
atatürk eleştirilmelidir. ama bu dindarlara kalmamalı.
ananızın eleştirilebildiği ülkeyle eş değerdir.
atatürk ün kendi kurduğu rejim uyarınca, olması gayet doğal olması gereken türkiye dir. ancak var mıdır öyle bir türkiye? yoktur. türkiye halkı kraldan çok kralcı tiplerden oluşma olduğu için zaten türkiye ye demokrasi de komünizm de çoktur. bu halkı alacaksın, tam da hakettiği gibi koyacaksın afrika daki sömürge bir ülkeye (rwanda ya falan mesela) sabahtan akşama çalışsınlar bir de aç gezsinler üstüne bir daha vıdı bıdı konuşuyorlar mı bakalım. ayrıca bir daha arabası olmayıp da "açım" diye gezen tipler çıkıyor mu meydana bakalım. *
atatürk'ü eleştirince halen götünün tavana değeceğini sanan mallar var aramızda. tamam eleştir evladım eleştir. ama evvela okuma-yazmayı adam gibi bir öğren sen.
öyle bitik, yorgun bir ülkeyi büyük zorluklarla toplayıp, motive edip, "insan gibi" yaşanacak hale getiren bir lideri neyle eleştireceksiniz? size cumhuriyeti bırakmış, "araç" gibi kullanılacağını düşünemese de demokrasiyi bırakmış. o zamanın şartların da, topluma halka özgürlük kazandırmış. el etek öpmeyin demiş, birilerinin dizinin dibinde oturmayın demiş. sadece kendi cebini doldurmayı düşünmemiş. ölüp giden bir adamın arkasından konuşmak sizin dininizde uygun mu? öyle bir enkazdan t.c. ortaya çıkmış. siz ne diyorsunuz ya. yaşayan, gözümüzün içen baka baka yalan söyleyen, resmen saltanatını süren liderleri bile eleştiremediğiniz günümüz de çeneniz atatürk e mi yetiyor. nankörlüğün alemi yok.
eğer ülkece milletçe bütün derdimiz sorunumuz bu ise zaten mustafa kemal atatürk'ü acımasızca, sığ bir düşünce yapısında, okumadan, bilip bilmeden, hadsizce ağır bir şekilde eleştiriliyor. hele ki son zamanlarda sosyal medyada, televizyonda, gazetede eleştirir ve hatta bazen b.kunu çıkarıldığı dahi oluyor bazı insanlar kuruluşlar tarafından. daha hala neyin sorgulamasındayız ki biz?
demokrasi yolunda emin adımlarla ilerleyen ülkemdir.