bugün

sucuk salam diye herkes bir miktar yemiştir. ama farkında değildir.
Türk kültüründe çok önemli bir öğedir ve dinen de asla Haram değildir. Pislik arapların etkisiyle bizlere unutturulmuştur. Olsa da rahmetli erol taş'ın but yediği gibi kahkahalar atarak yesek sonra da at sütünden yapılma bir testi mayalanmamış kımızı ağzımıza dayayıp kana kana içtikten sonra elimizin tersiyle ağzımızı silsek... en sonunda da hancıdan sıcak bir yatak istesek. Atıl kurt deyip hancının güzel kızıyla sevişsek...

Aşağıdaki arkadaşın fikirlerine katılmamakla beraber yazdıklarının araştırılmaya değer ve önemli olduğunu düşünüyorum. Evet at o çağlarda savaş aracıydı bu yüzden haram denildi ama ben bunun türklerin etkisiyle değilde arapların etkisiyle olduğunu düşünüyorum. Safkan arap taylarını mutlaka duymuşsunuzdur. At araplar içinde önemli yani.

Niye derseniz mantıklı düşündüğünüz zaman orta asya türk devletlerinde at eti hâlâ en revaçta ve makbul olan et türüdür. Türkler at etine niye haram desin ki? Ojola bey ne düşünür bilemiyorum...

Yazdıklarımız At hırsızı tipli ibnelerin zoruna gitmiş demek ki...
yemek için: yolun üzerindeki BiM'e uğrayınız.
Cezayir, tunus ve fas gibi müslüman ülkelerde tüketilen, kasaplarda satılıp afiyetle yenilen et. "Haram" fetvası abbasiler sonrası hilafeti elinde bulunduran selçuklular'a aittir. Takdir edilir ki o dönem savaşlar at gücü ile icra ediliyordu. Araplarda "haram" "helal" bellidir, geri kalanı kültürel bir olaydır. Haram ve helal dairesine kaçak kat çıkan selçuklu ve osmanlı'nın takdirine başvurduğu şeyhülislam makamıdır. Haklı olarak adamlar savaşta bir vasıta aracı olan at'ı haram kılmış, harama helale uymayanların da dötünü kesiyorlarmış.

bu sayılı ülkelerin meydanlarında salyangoz tezgahlarda satılıp tüketilir. Hani salyangoz müslüman mahallesinde satılmazdı?
Maalesef at eti it etine karışmış.
özelikle yemedim ama yiyenlerin olduğu bir köyde yaşadım.
hafiften eleştirilirlerdi, at eti yediklerinden.
oradan öğrendiklerime göre; pişince epey bi siyah olur, ekşimsi bir tat olur ve sert olur.
selçuklu zamanında şeyhülislamlık makamı olmadığını bilmeyen yazarları içeren başlık.
at binek hayvan olduğundan eti serttir. güzelce terbiye ettikten sonra daha lezzetli olur.
eskiden savaşlarda yenen.
hem ulaşım hem besin.
görsel
Yarışan kaslı atın eti çok leziz olurmuş.

Kaynak:dedem.
Istanbulda zamanında istemeden bol bol yediğimi düşündüğüm ettir lol.
Dünyanın 80 ülkesinde at eti üretimi yapılıyor. 2019 yılında 752.383 ton at eti üretimi yapılmış. ilk sırada 185.300 ton ile Çin; ikinci sırada 131.969 ton ile Kazakistan; üçüncü sırada 73.022 ton ile Meksika; dördüncü sırada 70.812 ton ile Moğolistan var. evet.

(FAO, 2019)
görsel
Biraz sert ve kuru ama güzel et. Göçebeler hem etinden, hem sütünden yararlanmış. Sefer gidilirken her asker 6 7 tane at getirirmiş. Bazıları yenilmek için.
savaş durumlarında aç kalındığı zaman yenilebilen et.
Son derece lezzetli, yağsız, doyurucu ve dana etine göre daha pahalıdır. Diğer türk devletlerinde günlük olarak tüketilen ama ülkemiz araplığa fazla bulaşığı için uzak durduğumuz ata besinimiz