bugün

türkiye'nin ekonomik büyümesi ile birlikte asgari ücrete yapılacak olan yüksek zam yapmak doğru bir davranış olmayacaktır.

nitekim maaş artışı nedeni ile ürünlere olan talep artacak ve ürünler yetersiz kalması durumda ise ürünlerin fiyatı artacaktır.

bu durum da doğal olarak enflasyonu doğuracaktır.

asgari ücrete yüksek zam yapılırsa iyiye giden türkiye ekonomisi çöküşe geçer.
Sosyal Devlet ilk önce halkına iş imkanı sağlamalı. Sonra bedava sağlık ve bedava eğitim hizmetleri sağlamalı. Fakat yazar bu yazıyı yazarken iktidar yalakalığını gizleyememiş.
çok zeki insanların durmadan ısıtıp yedirmeye çalıştığı nane. mesela o zaman hiçbir şekilde zam yapmayalım. bak ekonomik olarak nasıl çözdük di mi?
talep artar daha çok üretim olur bunun için işçi gerekir işsizlik kalmaz al birde burdan bak.
imf in kapısının çalınmasına sebebiyet verebilir.
getireceği enflasyon ile birlikte yapılan zam işe yaramayacaktır.
iyi güzelde. asgari ücrete zam yapmak değilki sıkıntı.
asgari ücret dediğin şey nedir: çalışan kişlerin kazanbileceği en düşük miktar değil mi?

peki mantık olarak bunun toplam çalışanlar içinde oranı ne olmalı. taş çatlasın yüzde 10. avrupa'da yüzde 8 ler, kıta amerikası'nda yüzde 9 civarında bu ortalama. ama bizim ülkede bu oran yüzde 20 ye yaklaşmış.
bu düzelecek, insanlarını işveren sömürtüp asgari ücrete mahkum etmeyeceksin önce.
sadece işverene, parası olana fayda getiren ekonomi iyiye gitse bana ne kötüye gitse bana ne.
asgari ücrete yüksek zam yapılırsa; işçiler için stopaj artacaktır. 750 tl'lik asgari ücretli için stopaj+ssk 375 civarındadır. fahiş bir zam yapılırsa spopajlar da artacak, iş vereni sıkıntıya düşürecektir.
vatandaş olupta devlet memuru gibi konuşan mal beyanıdır. kime neye yaranmaya çalışıyordur bilinmez.
üretim maliyeti artacağı için işletmeciler ürünlerini daha pahalıya satmaya başlayacaktır. Tabi maliyetin tek faktörü işçilik değildir; devlet üreticinin maliyetini düşürmek için bir yandan iyileştirmeler yaparsa, işçiye yapılan maaş zammı maliyeti etkilemeyecek hale getirilebilir. Başka bir madde olarak: işçiden alınan vergi yükü azaltılırsa maliyet hesabı yapılmadan maaş zammı gerçekleştirilmiş olur.

bugünkü duruma baktığımızda, çalışanlardan gelir vergisi olarak kesilen iyi bir meblağ görürüz bordromuzda. Daha para cebimize girmeden hazineye ulaşmış oluyor. buraya kadar bir sorun yok fakat; cebimize giren parayı da harcarken kdv, ötv, öiv, mtv vs. gibi vergilere de maruz kalıyoruz. ince bir matematik hesabı yaptığımızda işletmecinin cebinden bir işçi için çıkan parayı, işçinin cebine giren parayla yaptığı alışverişin değerini *, karşılaştırdığımızda muhakkak devlete giden paranın daha fazla olduğunu göreceğiz.

Siz çalışın, maddi manevi yorulun, sizden daha çok devlet kazansın. Sonra meclis kürsüsünden desinler "Kişi başına düşen milli gelirimiz zart zurt", peki gelir dağılımından neden bahsetmezsin be adam? Çok mu zor "Benim ülkemin zengin kısmı var çok iyi kazanıyor, fakir kısmı için elimizden bir şey gelmiyor. Yok bir çaresi." iki dakika delikanlı olsanız canımı yiyin. *
ilk önce akp başımızdan inmeli . laiklik doğrultusunda bir siyaset izlenmeli . diyanet işleri bakanlığı kalkmalı ve ona yatırılan 90 milyon euro eğitime , sağlığa , bilime , tıp'a yatırılmalı . dış ülkelerle sorunlar halledilmeli . kendi ürünlerini kendi üretmesi lazım Türkiye'nin . eğitimin avrupa da ki düzeyde verilmesi lazım . işsizlere iş verilmesi lazım . çocukların yüzde sekseninin eğitim görmesi lazım . eğitim görmeyenler mesleklere yönlendirilmesi lazım . ingilizce'yi lise düzeyindeki bir öğrencinin bilmesi bu doğrultuda ingilizce eğitimi iyi olması lazım . nüfüsu azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmalı . pkk sorununun çözülmesi için her adım atılmalı . insanlara özgürlük tanınmalı . engellilerin yaşayabileceği iyi yollar olmalı . trafik cezalarının caydırıcılığı olması lazım ki yapan bir daha yapmasın . basın ve yayın özgürlüğüne karışılmaması lazım . araba ve motorların , yayaların , bisiklet'lerin ayrı ayrı gideceği yollar olması lazım . bu dediklerim olsa şu an ki isveç'in yaşadığı maddi refahlık , gelişmişlik düzeyi türkiye de de olurdu .
enflasyonmuş.
açlık sınırının altında para alan asgari ücretlinin maaşı artarsa enflasyon olurmuş. öyle diyor akıllının birisi.
yalnız üretenin de çalışanlar olduğu falan bundan bahsetmeyeceğim. zararın olsa olsa patronlara oluşuna filan da girmiyorum.
günün dangalağını seçtikten sonra. günün yalakasını da seçmek farz oldu diyerek; asgari ücret istemeyen zihniyeti günün yalakasını ilan ediyorum.
Bazılarının vücutlarının belli bölgelerinde batmaya bağlı oluşacak sıkıntıdır.
madem zam bu kadar sıkıntı yaratacak o zaman genel zam yapılmasın. gıda, giyim, sağlık, yol gibi genel ama hayati ihtiyaçların fiyatı düşürülsün. elimiz değmişken vergileri de kaldıralım. belirtilen görüşe göre enflasyon da düşücek ne güzel.

kafan güzelmiş de, benimki daha düzel bak!
ulu hakan ın kusura bakmayın arkadaşlar millette para var anlayışının yansıması, bu anlayışa inanabilmiş insanların varlığının göstergesi önermedir.

günde bir paket maltepe sigarası içen bir asgari ücretli çalışanın hayatında, maaşına ve sigaraya gelen zamlar düşünüldüğünde hiç bir değişiklik olmuyor olması bu önermeyi haklı çıkarır baksan.