bugün

yarım kilo bal yapabilmek için iki milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamak zorunda olan emekçi hayvan.
einstein'a göre dünyada neslinin tükenmesiyle birlikte insan neslinin de dört yıl sonra yok olacağı dile getirilen canlı.
resmi kaynaklara göre bir insanı sokması için tam yirmi iki kasını birden kullanması gereken balböcüğü.bize başkalarını incitmenin aslında ne kadar zahmetli olduğu mesajını vermektedir kanımca.yapıcılık-yıkıcılığın kontrastında konumlanmış ilahi mahluk.
vız vız diye ses çıkarır. küçükken beni 2 kere soktular. ben kızıp birine sokmadım. teşekkürler.
görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel
çok zeki varlıklar. arılar hayatlarının 4. dönemlerinde kovan girişinde nöbet tutarlar. kovana yabancı bir canlı girmeye çalıştığı zaman onları öldürürler. gece 2 adet arının kovan önünde durduğunu bir kaç gün gözlemledim gerçekten doğru bir olay. bal arılarının iğnesi oval hançer gibidir, soktukları yer eğer kalın bir madde ise iğneyi çektiği zaman iç organları parçalanır. ama eşek arısı dediğimiz siyah iri arının iğnesi düzdür bir insanı 4-5 kere sokabilir.
görsel
bal yapar, fakat balı nasıl yaptığını izah edemez...
Dünyanın en kibar hayvanı , kendisine kibar davranılmasından hoşlanır. türlü türlü çiçeklerden nektar toplar , kovanda petek gözlerine kusar. Belli bir zaman sonra bal olgunlaştıkça kovandan alınır.
http://www.anzeraricilik.com
Balı dünya da iki şey yapar.
Biri arıdır. Diğeri ise türkler.

Mâlesef bu söz yabancı bir bilim adamının ağzından çıkmıştır.
arıgiller ailesinden zar kanatlıyani kanatları saydam ve az damarlı böceklerin genel adı.
başlıca türü bal arılarıdır. bal arıları yaban arılarından bedenlerinin tüylü ve çiçektozu toplamaya yarayan arka ayaklarının bir sepetçik biçimine dönüşmüş olmasıyla ayrılır. türlerine göre, yalnız ya da topluluk halinde yaşayan birçok yaban arısı vardır. yalnız yaşayan arılar, yuvalarını toprağın içine, oyuklara, salyangoz kabuklarına vb. yaparlar.

topluluk yaşamının en büyük aşaması bal arılarında gözlenir. 15-20 mm boyunda, esmer renkli böcekler olan bal arılarının oluşturdukları koloni 3'e ayrılır: erkek arılar, başları büyük ve kanatları uzundur. dişi arılar kanatları kısa ve uzun bir iğneye sahiptirler. işçi arıların ise siyah anten ve bir iğneleri vardır. işçi arılar aralarında iş bölümü yaparak, yavruları besleme, petekleri temizleme, çiçek özü toplama, havalandırma vb. görevleri üstlenirler.
Arıların yuvaları, balmumundan yapılmış petekgözlerinden oluşur. Balmumu, arının karnının altında bulunan özel bezler tarafından salgılanır. iki çeşit olan petekgözlerinin bir bölümü balla ya da çiçektozuyla doludur; geri kalanların her birinde, dişi arının yumurtladığı bir yumurta bulunur. Yumurtalardan çıkan kurtçuklar, işçi arılar tarafından beslenerek önce nemfe, daha sonra da erişkin arıya dönüşürler.

Yumurtaların içinde bulunduğu petekgözleri de üç çeşittir. Orta boyda olanlardaki yumurtalardan eksik beslenme sonucunda cinsellikleri körelen işçi arılar, daha büyüklerindeki yumurtalardan arı sütüyle beslenen ana arılar, en büyük petekgözlerindeki döllenmiş yumurtalardan da erkek arılar çıkar.
Ana arıyla bir erkek arının çiftleşmesi, çiftleşme uçuşunda gerçekleşir. Kraliçe, arı kovanı çok kalabalıklaşınca işçi arıların bir kısmını alarak kovandan ayrılır: Bu olaya oğul verme denir. Çiftleşme uçuşundan sonra yararsız hale gelen erkek arılar, bazen işçi arılar tarafından öldürülür.

Arılar arası iletişime gelecek olursak (bkz: hayvanların dili/#32753390) çeşitli araştırmalar yapılmış olup avusturyalı karl von frisch'in çalışmalarından sonra, bir işçi arının bir besin kaynağı bulduktan sonra bu yeri karmaşık bir dans aracılığıyla kovandaki öbür arılara bildirdiğine inanılmıştır. Ancak yapılan başka çalışmalarda ana arının salgıladığı ferormonun daha önemli yeri olduğu tespit edilmiştir.

belirtmek lazım ki yaşam döngüleri kısmende olsa insanların toplumsal yaşamına benzemektedir, bu işin ilginç yanı.

edüt: dev eşek arılarıyla bal arılarının versusunu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=XC-bq6GzB_4

edüt2: arılar bal elde etmek için kovanlarda yetiştirilseler de hiçbir zaman evcilleştirilememişlerdir.
ayağımı,görümü her yerimi ısıran heyvan
mükemmel çalışan hayvandır. çalışmalarını görünce imanımın katlandığını söyleyebilirim.
[görsel ]

köyde dedemin kovanları vardı. binlerce arı ayrı ayrı 7-8 kovana yayılmıştı. sabahın ilk ışıklarıyla beraber onları izlemeye çatıya çıktım. öyle çizgi filmlerdeki gibi üstüne çullanmıyorlar he. hatta kovana epey yaklaştım, 10 cm fark kalmıştı sadece. sonra arıları izlemeye başladım. sürekli bir giriş-çıkış, devridaim var. hiç durmadan, yorulmadan, usanmadan çalışıyorlar. bir arı içeri giriyor, 5 saniye sonra çıkıyor. karşıdaki dağlara kadar da gidiyorlarmış. bu arılar neden uğraşıyor bu kadar? bize hizmet etmek için. onların bize ihtiyacı var mı? tabiki yok. ama bala hepimizin ihtiyacı var ve bir çok ilaçta da kullanılıyor. yani değerini bilmemiz lazım bu çalışkan hayvanların. arı deyip geçmemek lazım. unutmadan söyleyeyim; kur'an da da balın insanların çok işine yarayacağı, en yararlı yiyeceklerden olduğu belirtilmiştir. faydalarını okuduğumda gerçekten şaşırdım.

http://blog.milliyet.com.tr/balin_faydalari__/blog/?blogno=15094
Çok farklı bir eklembacaklıdır.Gerek yaşayış gerek üreme sistemleri ile.Doğaya en fazla yararı dokunan canlılardan biridir.
Biyolojide sıkça karşılaştığım değişik üreme sistemi olan hayvandır.