bugün

sinema filmleri, televizyon dizileri, çizgi ve belgesel filmler, müzik klipleri, şirket tanıtım filmleri, muhtelif animasyon, reklam filmleri vs. görsel ürünlerde,

- izleyici üzerindeki etkiyi artırmaya,
- izlediği ortamın içerisinde ve onu yaşıyor hissetmesini sağlamaya,

yönelik olarak;

- yüksek çözünürlükte dijital ve üç boyutlu görüntü oluşturan cihazlar,
- yüksek volumlu, çok ve değişik nokta çıkışlarına izin veren ses sistemleri,
- bas ve tiz seslere duyarlı ışık sistemleri,
- grafik programlar ve bilgisayar,

gibi teknolojik araçların kullanılması ile elde edilen sonuç.
ingilizce augmented reality kavramından türkçeleşmiştir, türkçeye zengin,artırılmış,genişletilmiş veya zenginleştirilmiş gerçeklik olarak çevrilebilmektedir. karekod teknolojileri ile birlikte yüksek lisans tez konumun ana hattını oluşturumuş teknolojidir. Artırılmış gerçekliği gerçek dünyanın sanal dünya ile gerçek zamanlı olarak bir araya geldiği ve aynı duyusal alanda kullanıcıya ulaştığı ortamlar olarak adlandırabiliriz. Pazarlama, reklamcılık, * *tıp,sağlık,spor vs. vs. hayatın her alanında herkes tarafından kullanılacak olan bu teknoloji geleceği çok net bir şekilde açıklıyor. microsoft hololens teknolojisi artırılmış gerçekliği tam olarak tanımlayabiliyor. izlemek isteyenler için tam şurada çok ilginç bir tanıtım videosu da var. https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA
bu kavram 6-7 ay önce diplomasına kavuştuğum, yüksek lisans tez konumun büyük bir çoğunluğunu oluşturmakla birlikte acayip eğlenceli bir konudur. AG, ilke olarak sanal gerçeklik'in daha gelişmiş bir türüdür. gerçek bir çevre ve o çevredeki canlıların ve nesnelerin görüntülerinin, bilgisayarlar tarafından üretilen grafik, ses ve konum verileri gibi ek veriler ve görsel efektlerle gerçek zamanlı olarak zenginleştirilerek daha detaylı ve anlaşılır bir şekilde tanımlanmasını sağlar. sanal gerçeklikte görüntülenen/görüntülenecek canlılar ve nesneler sadece bilgisayar ortamında oluşturulup simüle edilirken, artırılmış gerçeklikte temel olarak “gerçek” bir dünya görüntüsü bulunmaktadır. artırılmış gerçeklik için verilebilecek basit ama belki de en iyi ve en bilinen örnek futbol maçlarında taraftarlara çizgiler veya çemberler yardımıyla belirli mesafelerin (örneğin serbest vuruş mesafesinin) gösterilmesidir. artırılmış gerçeklik kapsamında üretilen bilgi ve veriler kuramsal olarak insanların tüm duyularına hitap edecek şekilde organize edilebilecek olsa da, artırılmış gerçeklik daha çok görsel bir hizmet olarak algılanmakta ve bu şekilde kullanılmaktadır.

artırılmış gerçeklik (augmented reality) terimine ait birçok farklı çeviri ve kullanım bulunmaktadır. bunlar; artırılmış gerçeklik, genişletilmiş gerçeklik, zengin veya zenginleştirilmiş gerçeklik ve yükseltilmiş gerçeklik şeklindedir. fakat en yaygın kullanım artırılmış gerçeklik şeklindeki kullanımıdır.
artırılmış gerçeklik gerçek çevreyi tanımlamak için izleme teknolojilerinden faydalanan bir süreçtir. artırılmış gerçeklik uygulamaları belirlenmiş ve tanımlanmış ipuçlarıyla çalışmaktadır. ipuçları, görsel tanımlamalar veya küresel konumlama sistemine ait koordinatlar da olabilir. artırılmış gerçekliğin tanımlayıcıları marker denilen özel işaretleyiciler de olabilir. bu ipuçları vasıtasıyla artırılmış gerçeklik dijital ortam desteğiyle gerçek çevreyi zenginleştirmeye ve gerçek dünyaya ek olarak sanal bir dünyanın 2. bir katman olarak eklenmesine olanak sağlamaktadır.

artırılmış gerçeklik teknolojisi, sanal ortam ya da daha yaygın kullanılan ismiyle sanal gerçekliğin bir türüdür ve sanal gerçeklikteki gibi gerçeklikle yer değiştirmenin aksine onu tamamlamaktadır. artırılmış gerçeklikte gerçekliğin sanal ile tamamlanması söz konusudur. kullanıcılar, artırılmış gerçeklikte sanal objeleri gerçek dünya içerisinde görme imkânına sahip olurlar. böylece etraflarındaki gerçek dünyayı ve artırılmış dünyayı birleştirilmiş olarak görebilirler. burada gerçek dünyanın tamamen göz ardı edilmesi ya da yer değiştirmenin aksine baskın bir şekilde artırılmış gerçekliğin rol alması söz konusudur.
ileride yazılarım daha da artacak fakat, blog olarak ilgilenip düzenlediğim ve özellikle pazarlama alanında teknoloji kullanımını işleyeceğim blog tam da şurada bulunmakta.
http://artirilmisdunya.blogspot.com.tr/

artırılmış gerçekliğin çok kapsamlı bir şekilde kullanıldığı microsoft hololens gözlüğü de şu anda piyasadadır. bilmeyenler ve merak edenler için ahanda şurada videosu : https://www.youtube.com/watch?v=AGdE8TQNobI&t=2s
bu da internet sitesi: https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us
pazarlamada da birçok alanda kullanılmaktadır. Küresel kozmetik markası Sephoranın beauty mirror uygulamasının örneği, http://www.youtube.com/watch?v=vlg0_n517Jo
Artırılmış gerçeklik teknolojisi günümüzde, bir ürünü satın almadan önce evinde nasıl görüneceği konusunda kararsız kalanlarin, örneğin acaba perdem ile koltuk takımın uyumlumu?, Köşe koltuk takımı tam köşeye uygun olacak mı? Satın alacağım halı salona yakışacak mı? Gibi sorunları ortadan kaldırmaktir. Yapılmış örneğini Bursa'da Inweb yazılım firmasında görebilirsiniz.
(bkz: sanal gerçeklik)