bugün

anlamıyorsun yerine anlatamıyorum dersen ne mi olur izleyelim. anlamıyorsun dersen o anlamayan kişi senin anlatamadığın konusunda seni ikna etmeye çalışacak ve hiç susmayacaktır. eğer sen anlatamıyorum dersen '' yok ben anlayamadım ya kafam şuna takık'' diyip dertlerini anlatmaya başlayacaktır. seç seçebilirsen.
Belkide gerçekten anlatamıyordur kişi. Yada gerçekten anlatabiliyorda karşısındaki anlıyamıyorsa nazikçe ben anlatamadım galiba der kişi. Anlatabilmenin yolu ise karşısındakinin dilinden konuşmak olabilir. Hala anlamdıysa ümit yok demektir. Boşverin gitsin. Ama en sonunda anladıysa ne anlatmak istediğinizi bence boşuna uğraştınız onca zaman. Çünkü anlaşıldığı gibi onda anlattıklarınızı uygulayabilecek kapasite yok gibi.
bi zamanlar çalıştığım marketteki müdürüm çok kızsa da "anladın mı?" demez "anlatabildim mi?" derdi. bence ufak ama önemli bir ayrıntıdır bu. her ne kadar insanlar ondan nefret etse de gayet nazik bi davranıştır ve bi anlık saygıyı getirir. ama bi anlık.. swh
bir erkeğin karşı tarafın cinsiyetine göre cevap şeklini değiştirmesidir. mesela karşısındaki yine bir erkek olsa "anlamıyorsun bir türlü birader" denir ama karşıda güzel bir kız varsa "anlatamıyorum", "güzel ifade edemedim" falan denir.
anlamayanın bu kibarlık karşısında, sessizce kafasının basmadığını anlaması gereken durumdur.
nezaketendir.
söylenmesi gereken de zaten budur. bana "anlamıyorsun" diyen birisine cevabım "sen cümle kurabiliyorsan ben zaten anlarım" dır ama anlatamıyorum diyorsa eksi puan almadan direkten dönmüştür.
felsefedir.

anlamıyorsan suçu çevrende ara; anlaşılmıyorsan suçu kendinde ara. -özdemir asaf-
kibar, nazik, beyefendi veya hanımefendinin kullandığı sözcüktür.
söylenmesi gerekendir zannımca. tabii ilk etapta. bir kere veya iki kere anlattınız bir şeyi; hala da anlaşamıyorsanız "anlamıyon mu lan dürzü" demek yerine "anlatamıyorum mu lan acaba dürzü" demek daha kibarcadır. tabii işin şakası bir yana, 4-5 kere anlattıktan sonra ilk ünlemi kullanmak daha insancıl geliyor bana. sadece beni ilgilendirebilecek kadar subjektif olsa da.
egosal sorun yaşamayan sabırlı ve stratejik olabilen insanın yapacağı eylemdir. geriye kalanlar zaten resmi, samimi dinlemeden kırma kaygısı taşımaksızın "an-la-mı-yor-sun!" kelimesini kullanmaktan çekinmezler. çünkü onlar bu iki kelimenin arasındaki farkı dahi anlayamazlar.* *
anlatılanı anlamayan insanın , anlamadığını anlamasını bekleyemeyen anlayışlı insan davranışıdır.
alttan kibarca küfürler vermek.
(bkz: ince ayar)
doğru bi davranışdır tamamen katılıyorum karşıdakini kırmamak adına yapılırzaten böyle bi durumda her iki tarafda olaya hakimdir. kimin neyi anlamadağı gayet açıktır.
söyleyenen kişinin bencil olmadığı izlenimi veren cümle.
bu lafı tartışma esnasında kullanabilmek soğukkanlılık ister.söyleyebileni taktir etmek gerekir."senin embesilliğini yüzüne vurmak istemiyorum" demenin kibarcasıdır.
nezaketle lafı sokmaktır. gerçi çoğu zaman karşıdaki bunu da anlamaz. "yok ne demek, asıl ben anlamadım" demez "anlatamıyorum" dediğinde. sessiz kalır ki en ağır küfürden beter eder o sessizlik. gole giden takımın kontra ataktan golü kalesinde görmesi duygusu yaşatır.

sonra da ömer üründül çıkar der ki "futbol çok enteresan bir oyun", dağılır gidersiniz; ağlarsınız.
(bkz: ne güzel konuştu)
Kendisini dinleyene saygılıdır.

Nezaketten diyordur.
Karşıdaki kişiye anlama şansı tanımaktır.
O kişiye ve ilişkiye verilen değeri gösterir.