bugün

(bkz: Washington Irving)
--spoiler--
Amerikanın Avrupalılar tarafından keşfinden uzun bir zaman sonra doğan Amerika edebiyatı, diğer milletlerin edebiyatı gibi bir mitolojiye sahip değildir.Bu kara parçasında, Amerika bulunmadan evvel, oturmuş olan milletlerin belki kendilerine mahsus bir edebiyatı vardı. Fakat ilkel bir hâlde yaşamış olan bu milletlerin edebiyatını araştırmak ve mitolojik malumat toplamak için elde yazılı anıtlar kaynağı bulunmadığından bu cihette olduğu gibi kalmıştır ve araştırmalar tam bir netice vermemiştir.

Amerikan edebiyatının lisanı, ananası ve mazisi ingiliz edebiyatıyla aynı kaynaktan gelmiş olmasından dolayı bir çok münekkitler bu edebi­yatı ingiliz edebiyatının bir parçası olarak gösterirler. Yalnız bu edebi­yat yeni topraklarda ve yeni tesirler altında ve muhtelif milletlerin Amerika'ya göç ederek Amerikalılaşması neticesinde inkişaf etmiştir. Bundan ötürü kendine mahsus has bir seciyesi olan ayrı bir edebiyattır. Bu edebiyat ingiltere'ye karşı yapılan ihtilâl harbinden sonra başlamıştır.
--spoiler--
bir boka benzemeyen, amerikan dizileri tadında bir edebiyattır. nobel almış yazarları bile böyle.
(bkz: ikinci dünya savaşı öncesi amerikan edebiyatı)
(bkz: walt whitman)
18.yy'da yeni yeni gelişip dallanıp budaklanmaya başlayan edebiyattır. ingilizceyle ortak kavgalarının bir temelini de aslında bu oluşturur. e malum ikisi de aynı dilin pınarlarından dallanıp budaklansa da amerikan edebiyatı dünyada pek de öyle ön safhalarda değildir.
yazarlarının daha çok realist ve naturalist yaklaşımları söz konusu olan edebiyat teşkilatlanmasıdır. postmodernizm de cabasıdır.
(bkz: jack london)