bugün

iş hukuku dersinde, türkiye de kurulan işçi sendika ve kuruluşları bölümünde ismi geçen kuruluş.. lakin sınavlarda çıkmaz..
1894 yılında Tophane fabrikalarında çalışan işçilerce kurulan ilk işçi örgütlenmesi olan Osmanlı Amele Cemiyeti'nin devamı niteliğinde işci örgütlenmesidir. O zamanlar işin durdurulması anlamına gelen
Tatil-i Eşgal grev yerine kullanılmaktaydı. 19.yy'ın sonlarına doğru demiryolu işçileri, Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası işçileri, iskele hamalları, liman işçileri, istanbul mürettipleri grev yapmıştır. 1879'da 500 kadar yapı işçisinin greve çıktığı belirtilmektedir. Grev yapanların temel talepleri ücretlerin arttırılması ve çalışma saatlerinin kısaltılmasıdır.
Osmanlı Amele Cemiyeti'nin o dönemde kurulan diğer sendikal örgütlenmelerden farkı sınıfsal bir örgütlenme olması ve Paris işçi Sınıfının mücadelesini örnek alarak bir yandan işçilerin ekonomik mücadelelerini örgütlerken diğer yandan da illegal alanda siyasal faaliyetleri örgütlemektir. 1913 yılında ortaya çıkan I. Emperyalist Paylaşım savaşına kadar grevlerini sürdürmüşlerdir.