bugün

özellikle kuzey almanya'da arazinin tamamen düz olması nedeniyle birbirinden ayrılmaz olmuş ikili.
insanlar bebeklerini bile bisikletlerinin arkasındaki sepette taşıyorlardı.
ayrıca bremen şehrinin en yüksek tepesi 53 metre idir...
*
(bkz: hollanda ve bisiklet)
bütün caddelerde bisiklet yolu mevcuttur. bisiklet yolu kaldirimin bir kismi farkli bir renge boyanarak belirlenmistir. alismamis bünyeler biraz zorlanabilirler ve her an bir bisikletin altinda kalma ihtimalleri vardir. bisikletle metroya binilebilmesi de baska bir guzelliktir. fakat kurallara dikkat edilmelidir, kol ile sinyal vermek ve hava karardiginda isik kullanmak gibi. vitesli bisikletlere cok ihtiyac duyulmamaktadir, genelde eski model bisikletler kullanilir. bu kadar tesvik edici faktore ragmen yine de dikkatli olunmalidir zira sonucta oturulan bir arabanin koltugu degil seledir. erkeklerde kisirliga yol actigi soylenmektedir. almanya genc nufusunun azalma sebebi son yillarda artan bisiklet kullanimi olabilir.

(bkz: itina ile tespit yapilir)
ikinci dünya savasi'ndan sonra olusan bir kavram denilebilir buna. adamlar resmen bisiklete binip, kaynaklarini mümkün olabilecek en tasarruflu sekilde kullanip sifirdan insa etmisler koca ülkeyi. bu baglamda cok önemlidir iki tekerlekliler almanlar icin.

ayrica almanlarin bisiklet sevdalarini anlatmak icin su örnek yeterlidir sanirim : üniversitedeki elektrik-elektronik müh. bölüm baskani prof'un arabasi yok, üniye bisikletle gidip geliyor, ayrica kafasina fosforlu yesil bir kask ve pantolon pacalarina da fosforlu bantlar takiyor. adam tanidigim en kafa yasli alman, o baska.