bugün

(bkz: korkunun ecele faydası yok)
evet.. demek ki korku olmasa adam baldizina tecavuz edecek.. korku olmazsa calip cirpacak..
allah`i ne guzel de basimiza coban hale getirdik.. ecdadlarimi ve yasitlarimi kutlarim.
basit bir tabirle bir yere zincirle bagli olandan korkarim.. ya koparirsa?

edit : acmakta gec kaldim bu basligi..aahh
allah korkusunu dunyevi korkularla ayni kefeye koymanin yanlis anlamaya yol actigi baslik.
(#1435307)
e o zaman allahtan korkmayandan kormamak mı lazım? diye sordurtan başlık.. demek ki ne oluyomuş? mecazla gerçek anlamı karıştırınca işler karışıyomuş.allah'tan korkmak mecazi bi anlam içermektedir.yoksa haşa;bi caniden bi zalimden korkmak gibi bişi değildir allah'tan korkmak.rızası dışına çıkmamak, azameti karşısında saygılı olmak yasaklarına uymak anlamlarını içermektedir daha ziyade.mesela ben allah'tan korkarım, allah'tan korkandan korkmam, korkmayandan da korkarım..
(bkz: din kitlelerin afyonudur)
(bkz: karl marx)
bazı şeyleri yanlış idrak etmiş olabilir bu beyanı verenler. kişi karşısındaki insanı öldürmüyorsa bu allah/hapis korkusundandır evet. ama kişi allah'tan korkutuğu için karşısındakini öldürmek istemiyordur. allah'la bir alakası yoktur, kişinin "sevgi pıtırcığı" olup olmamasının. o yüzden "allah'tan korkmayandan korkarım" diye düzeltmelidir beyanını...
allah'tan korkmasa adam senin bağırsaklarını deşer. adamın suç işlemesine engel olan şey allah korkusu. dolayısıyla asıl korkulması gereken kişi allah'tan korkmayandır. ve cümlenin doğrusu "allah'tan korkmayandan korkarım" olmalıdır.
islam varsayimlardan olusan bir teori degil aksine pratige yonelik olan inanc sistemidir..pratige akratilmadan once bilgi bir hiyerarsiden gecer..soyle ki once zihinde tasavvur insa edilir ki ..ibn i rusd tasavvuru sebebiyet ilkesine dayandirarak zaten fitri olarak insanda mevcut oldugunu dile getirmistir..bu tasavvur isigi altinda kavramlar olusturulur ve karvramlarin belirledigi koordinatlar dogrultusunda ozlerin birbirleriyle nispetinden varilan hukum pratize edilir..

salt "korku" uzerine insa edilmis disiplin tasavvuru islam'in hosgoru muhtevasindan bihaber olusmus demektir..korku ancak imanin olusturdugu tasavvurdan zuhur eder..enfal suresinin 2. ayetinde bahsedildigi uzre "muminler allah lafzi anildiginda kalpleri titrer.o'nun ayetleri okundugunda imanlari artar ve tevekkul ederler"..korku degil imandir esas olan..

insan kendinden korkmalidir..zira cinnet insanoglunun gazabidir..

inananlari tasvir eden baska bir ayette "ofkelerini kontrol altina alirlar ve affaderler" (3/134) buyruluyor..

hz.isa'ya en siddetli seyi sorduklarinda "allah'in gazabi" cevabini alirlar..ama hz.isa'nin bu gazaptan korunmak icin yazdigi recetesi daha manidardir..ki o da "insanin kendi gazabini terketmesi"..

son soz: rahmetim gazabimi gecti

(bkz: hadis i kutsi)