bugün

bir zamanlar bu ülke de yaşanan bir gerçektir.
http://www.kultur.gov.tr/...kisinin-yasaklanmasi.html
http://www.hfalbayrak.com...h/turk_muzigine_yasak.php

sinan çetin'in mutlu ol bu bir emirdir kısa filmi:
http://www.youtube.com/watch?v=Bj5A6jnAkM8
batı müziği öğretilen bir çok okulda yasak olduğunu, resmiyette olsa da, kulakları bozulmasın diye hocalarının öğrencileri derse girmemeleri konusunda tembihlediğini duymuştum.
arabesk müziğin çıkışına zemin hazırlamıştır. arabesk ilk olarak varoşlarda dinlendiği için şehir merkezinde yaşayanlar bu farklı müziği, varoşlardan şehir merkezine yolcu taşıyan minibüslerde duydular.

(bkz: minibüs müziği)
başarısız olmuş girişimdir.
cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder mustafa kemal atatürk ün 1926 ve 1934 yıllarında iki aşamalı olarak uyguladığı ve aslında harf inkılabı, şapka inkılabı gibi bir inkılap girişimi olan fakat avrupa ya gönderilen bürokrat çocuklarının işin muhallebi aşamasının ötesine geçememesi ile neticelenen bir yasaklamadır.
atatürk, türkiye cumhuriyetinde de mozartlar, schubertler, vivaldiler yetişsin istemiş fakat maalesef ki bu istek büyük bir hüsrana uğramıştır.
niyet iyi olsada 1970 li yıllara kadar alaturka türk müziği devlet nezdinde yasaklıdır ve öğretilmemiştir.
1934- 1936 yılları arasında ise iş öğretmemeninde ötesine geçmiş ve radyolarda çalınması dahi yasaklanmış yani alaturka musiki icra edilmesi yasaklanmıştır.
atamızın batı aşkının sanat aşkının önüne geçtiği anlardan birine denk gelmiş yasaktır. alt tarafı bir yasaktır, sorgulamak bizlere düşmez.

biz çok moderniz bakınız ne kadar da avrupalaştık mesajı idi bu. taam mı lan? diktatör senin anandır.
""
Musiki çevrelerinde çok iyi bilinen ama ayrıntıları eskilerin tabiriyle umuma mâlum olmayan bu yasağın, daha doğrusu yasakların nasıl konduğunu kısaca anlatayım:
1926'da, istanbul'daki Sarayburnu Parkı'nda dinleyicilerinin arasında Reisicumhur Mustafa Kemal'in de bulunduğu bir konser vardır ve konsere Mısır'ın o senelerdeki meşhur hanım seslerinden olan Müniretü'l-Mehdiyye de katılmaktadır.
Mısırlılar'dan sonra sıra Rebâbî Mustafa Bey'in çalıştırdığı Eyüplü gençlere gelir, onların da programlarını tamamlamalarından sonra Mustafa Kemal, bir konuşma yapar ve "Burada icra edilen musiki, yüz ağartıcı olmaktan uzaktır" der. """

sonra musiki tartışmaları başlar ve bir süre sonra alaturka musiki ye yasak gelir.

detaylarını murat bardakçı anlatmış

https://www.haberturk.com...un-alaturka-musiki-yasagi