bugün

bir değil, bir kaç sebebi olduğunu düşünüyorum.

birincisi, rakiplerini psikolojik olarak yıpratarak kendi partisinden oy çıkışlarını engellemek olabilir. insanların, özellikle kararsız kaldıkları durumlarda, çok tercih edileni tercih ettikleri pek çok bilimsel deneylerle de ispatlanmıştır. buna sürü psikoloji de diyebilirsiniz. sadece o kadar basit olmadığını bilin yeter.

ama böyle bir sebeple yapıyorlarsa bunun çok fazla etkisinin olacağını sanmam. insanlar kime oy verecekleri konusunda artık katı bir fikre sahipler. üstelik şu durumda meclisteki dört partinin de geniş bir destekleyici kitlesi var. yüzde 10luk baraj değiştirilmediği müddetçe insanlar kime oy verecekleri konusunda pek fazla fikir değişikliğine gitmeyeceklerdir.

ikincisi, ki bu bana daha mantıklı görünüyor, kendi içerisindeki çatlak sesleri bastırmak olabilir. gezi süreciyle beraber akp içerisinde liberaller ve cemaat nezdinde olumsuz gelişmeler yaşandığı malum. liberallerin önemli bir kısmı erdoğanın diktatörvari tutumundan rahatsız. ama türkiyede liberaller iktidara gelemeyecek bir partiye oy vermeyi pek istemezler. dolayısıyla akp ile küskünlüğe varmayan bir dargınlıkları var. the cemaat de başbakandan kısmen rahatsız. özellikle son dönemde daha da arttı bu rahatsızlık. kanıt isteyenler, arada bir zaman gazetesindeki köşe yazılarına baksın derim. en muhalif gazetelerden birisi oldu zaman. "e ne var bunda canım, zaman gazetesi farklı fikirlere yer veren bir gazete sonuçta" diyenlere kahkahalar atarak gülme hakkımı saklı tutmaktayım.

yani başbakan ve kurmayları, bu anketler üzerinden bu gruplara mesaj gönderiyor olabilir.

üçüncüsü, bunlardan tamamen bağımsız olarak, bu kritik sürecin oylara nasıl yansıdığını test etme düşüncesi olabilir. gezi sürecinde arınç ve gülün uzlaşmacı tavırları akp saflarında bir miktar da olsa kafa karışıklığına sebep olmuştu. sonrasında başbakan süreci tekrar katılaştırarak, tarafları keskinleştirerek yalıtımı sağladı. belki yapılan kamuoyu araştırmaları da bu tezin ne kadar doğru olduğunu tespit ediyordur.
reklam bütçesini doğru yerlere yaymak olabilir. Örneğin daha az oy çıkan bir yere daha çok reklam vererek ordaki oy oranını arttırmaya çalışabilirler.
yeni bir van münüt olayına gerek var mı yok mu onu tespit etmek için.