bugün

Büyük bir facia olmasını istemediğim santral.
Şu an Soma ya bakıyorum da, vay halimize.
akkuyu nükleer santralini eğer bizim laz mütahitler yapsaydı ve çalışanların tamamı türk olsaydı mersinde yaşamamaya karar verirdim. ama neyse ki ruslar var. onların bu santrali yapması ve üst kademe çalışanlarında rus olacak olması yüreğime su serpiyor.

türkiye'nin enerji açığı var. dışarıdan elektrik ithal ettiğimiz için santralin yapılmasında bir sakınca görmüyorum. rusya'da bisürü var. adamlar bu işte tecrübeli. o yüzden endişe edecek bişey yok. we trust russia.
TEMA atıkların bertarafının nasıl yapılacağının raporda belirtilmediğini ve nükleer santral projesinin Türkiye mevzuatındaki sınanmışlık ilkesine uymadığını vurgulamış, Ekoloji kolektifi atıkların Rusya tarafından alınmayacak oluşunun maliyeti yükselteceğini ve maliyat analizinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekmiş, greenpeace ise acil durum ile olası kaza hallerindeki senaryoların detaylandırılmadığını belirtmiştir.

Ancak tüm itiraz ve eksikliklere rağmen, Akkuyu nükleer güç santralına ilişkin nihai çevresel etki değerlendirme raporu, çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

kaynak: birgün gazetesi
Reklamlarına halkın mizahi yaklaşımıdır akkuyu nükleeri;
http://galeri.uludagsozlu...%BCkleer-santrali-760361/
Bir mersinli olarak sindiremiyorum
http://www.uludagsozluk.c...%BCkleer-santrali-760362/
sadece tek seridi sahil olan hollanda kullandigi elektrigin %70'inden fazlasini ruzgar panelinden uretirken 3 tarafi deniz olan ve her mevsim pufur pufur esen guzel ulkemizin kullanmaya baslayacagi ironik yer. cok yazik.
(bkz: Mehmet Cengiz)
mersinde "rus ruleti" oynatılıyor artık bu ülkeye. doğa ölecek orası kesin. milyonlarca insan ölmez inşallah bu yüzden.

evet risk almadan başarılı olmak ilerlemek zordur ama böyle telafisi olmayan bir risk almak aptallıktan başka birşey değil. özellikle de bu ülkede ne kadar ekonomik iyileşme varsa sadece belli kesimlerin işe yaradığı düşünülürse, vatandaşa kısa ve uzun vadede pozitif etkisi bu kadar az, negatif etki potansiyeli bu kadar yüksek bir proje ancak ve ancak en iyi niyetli söylemle akıl tutulmasıdır. hatta vatan hainliği demek bile iyimser söylem kalıyor bence. geçmez artık ama geçmiş olsun vatana.
bizim gibi terör örgütlerinin, ajanların cirit attığı ülkede o santrali götümüze sokarlar...
Ülkenin enerji ihtiyacini karsilayacak santral. Bati hayrani capulcular rahatsiz.
daha dogru duzgun minibus hatti isletemeyen guzel ulkemin kuracagi nukleer santral. hayirlisi.
yerel halkın istememesini anlarım . ama onun dışındakiler vatan hainliğinden öteye gidemiyor bu konuda . Prof.Dr.Bahri Şahin'den nükleer dersi almış biri olarak ülke için gereklilik olduğu kesin . Hainlerin rüzgar ama güneş bulutlar falan demesine aldanmayın çanakkale boğazını komple rüzgar gülüyle kaplasanız ki muazzam rüzgar alan bir bölgedir yalnızca evlerin tükettiği elektriğin çok ufak bir kısmını karşılayabiliyorsunuz . Cari açıktaki en büyük pasta enerjinin yani bu santral şart ve tek başına yeterli de değil daha fazlası olmalı . Vatan hainlerine aldanamayın siz . hainler istemese de . . .
Bizi geri kalmış ülkeler listesinden biraz olsun uzaklaştıracak santral.gelişmiş ülkelerde elli yıldır onlarca var ermenistanda bile var bizde olmaması büyük eziklikti.umarım iyi yönetilir.
ulen sene olmuş 2015 gevur bunu 1945 yılından beri kullanıyor hala sindiremiyorum diyen kişiler var.
bak güzel kardeşim enerji santrali ve doğal gaz kombine çevrim hrsg kazanları imal eden firmada çalışıyorum. şu an ülkede tamamen dışa bağımlı olduğumuz doğal gaz ile ülkenin enerji ihtiyacnın %60'ı karşılanıyor. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi çok verimsiz bu gibi yöntemlerle elektrik üretmeye kalkarsak bilgisayarında oturup uludağ sözlüğe giremezsin bile.
fransa gibi bir ülkede bile 80 tane reaktör varken biz hala sindiremiyorum diyoruz.
kıçı kırık doğal gaz santrallerini bile 3 parti yabancılar denetlerken nükleer santral mi denetlenmeyecek peh!
ulen pakistanda bile var.
(bkz: pakistan)
bütün dünyanın kapatmaya çabaladığı nükleer santralleri açma çabamızın ilki olacak.
Herkes gider mersine biz gideriz tersine.
Mersinde kurulacak olan santral. Türkiyeyi düşünürsek büyük sıkıntılar doğuracak.
Bak güzel kardeşim sene 2015 olmuş ama 18. yüzyılda ingilterenin maden faciasında kaybettiği madencilerin sayısıyla bizimkini karşılaştırıyoruz. Biz daha kömür çıkarmasını beceremezken nükleer santral de neyin nesidir?
enerji konusunda kendini akademik referanslarla öne çıkaran "vatanseverlerin" rüzgar ve güneş enerjisine bok atarken farazi örnekler yerine eldeki gerçek örneklere (hadımköyde bazı fabrikaların kendi enerjilerini-hatta daha fazlasını- kendilerine ait tek bir rüzgar gülünden karşılamaları gibi) bir göz atsalardı keşke. bir de nükleer santral yapmanın enerji üretimine olan katkısı yüzünden değil, taşıdığı telafisi olmayan riskler ve bu güzide memlekette kömür ocakları, inşaat vb metodolijisi çok net çözülmüş çok basit işlerde bile ne kadar basiretsiz, talihsiz ve ihmal, yönetim, denetim vs kaynaklı sorunlar yaşandığını düşünürsek, bu risklerin ne kadar yüksek olasılıklara ulaştığını gözardı etmek sebebiyle vatan hainliği olduğunu anlamak gerek.

kimse enerji üretimi vatan hainliği demiyor. 3 gün sonra bi radyoaktif mevzu olursa anca amerikadaki paralellere atarlar boku ya da o güne özel bulurlar illa bi günah keçisi. belki de gerçekten paralel bir yapılanma yüzünden olur olaylar. ne farkeder. hiçbiri de "bu tesisi biz yaptık buraya" demez. götümüzde patladığıyla kalırız.

korkuyoruz arkadaş anlayın artık. ülkede yaşanan binlerce yönetim mallığından sonra böyle bir bombanın varlığından korkuyoruz. geri dönüşü yok. telafisi yok.

bütün bu uyarılara rağmen o nükleer yapılır ve bir gün korktuğumuz başımıza gelirse (allah korusun) bu işe vatan hainliği demek neden hafif kalır anlarsınız.
insanların korkusunu anlarım lakin yok olmasın diyenleri anlamam. arkadaşım şart bu. batı böyle güçlendi. adamlar dünyanın tüm ekolojik dengesinin anasını belledi deniz de balina, karade taş kömürü neredeyse bırakmadı enerji için siz hala bu olmasın şu olmasın. geçin bunları.
(bkz: akkuyu nükleer santrali ne kadar elektrik üretecek/#27343407)
doğaya hayvan gibi davranın.!

çünkü hiç bir hayvan kendi barındığı yere zarar vermez.
manisa da almanların sahip olduğu koskoca bir fabrika sadece güneşten elde ettiği enerji ile kendi elektiriğini karşılıyormuş. bu da yetmezmiş gibi sistemlerini daha da geliştirip ürettikleri elektriği devlete satacaklar ve devlette halkına... güneşi hiç olmayan almanya da bile nükller santraller kapatılıp ekolojik yapıya geçerken paşazadeler rant için memleketin amına koymaya devam ediyorlar...güneşle ne alıp veremediğiniz var la sizin? akkuyuya nükleer santral istemiyoruz!!!
Dünyada nükleer santrallerin kapanması düşünülürken türkiyenin nükleer santral yapmasıdır, en az 50-60 sene geriden geliyor ülke.
alıntı.

Bu şartlarda razı olur muydunuz? Bugün temeli atıldı bu projenin.

* Mersin Akkuyu, bir fay hattı üzerinde bulunuyor.

* Santrali yapan şirket Çernobil’in sorumlu şirketi: Rosatom.

* ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporu sahte imzayla sunuldu, kısa sürede okunmadan kabul edildi.

* Santralin Rus payı %51’nin altına düşmeyecek. Türkiye'nin santrali değil yani.

* Dünyada en ucuz teklifi veren alır + Yap işlet Sahiplen modeliyle kurulan tek santral. işletim sırasında maliyetten kısılacak.

* Dünyada daha önce denenmemiş bir reaktör modeli kullanılıyor.

* Türkiye’nin Rusları denetleyebilecek ya da kalite kriteri koşabilecek kapasitede elemanı yok. Ancak "en güvenlisi olacak" gibi açıklamalar duyuluyor.

* Ruslara 12.5 cent’ten 15 yıl (yani 70-80 milyar dolar) alım garantisi verildi. Dolar her geçen gün artıyor.

* Yakıtta Rusya’ya bağımlı olacak, bizim az olan uranyumumuz kullanılamayacak. Doğalgaz bağımlılığı yerine uranyum bağımlılığı artacak.

* Atıkları bertaraf etmeyi dünyada hiçbir ülke başaramadı.

* Atıklar 100.000'lerce yıl boyunca deprem bölgesi olan Akkuyu su depolarında hasar görmeden korunmak zorunda. Rusya atıkları ülkesine almıyor.

* Olası bir kaza durumunda 500.000.000.000 (500 milyar)$’lık hasarın sadece binde birinden Rusya sorumlu. Tüm masraflar Türkiye’den çıkacak.

* Uranyum yakıt çubuklarının sürekli olarak su ile soğutulması gerekiyor. Soğutma elektrik kesintisi gibi bir sebeple duracak olursa kısa sürede Fukuşima ve Çernobil gibi kazalar meydana geliyor.

* Türkiye tüm ülkeyi kapsayan elektrik kesintisinin sebebini bir hafta boyunca bulamamış bir ülke.

* Türkiye, santrali olmadığı halde 3. seviyeden nükleer kaza yaşayan tek ülke.

* Türkiye, topraklarında (Aliağa) sessiz sedasız radyoaktif gemi sökülüp hurdaları atılan bir ülke.

* Türkiye, topraklarında uranyum işlenip normalin 400 katı radyasyon saçacak halde açık bırakılıp gidilen bir ülke.

* Santralin hidrolik sistem ihalesini “Milletin a… koyacağız” diyen adamın şirketi kazandı.

* Soma facia madenlerine sahip olan şirket bu projenin altyapısında yer alıyor.

* Santral kazasız çalışırken dahi çevreye radyoaktif toz saçacağı için Mersin’de yetişen Çilek, muz gibi gıdalara “radyoaktif atık içerir” etiketi getirilecek.

* Anlaşma teknoloji transferi öngörmüyor, yani Ruslar bize bu teknolojiyi de öğretmeyecek. Silah yaparız diye ümitlenmeyin.

* Türkiye'nin elektrik fazlası olduğu gibi %15 kayıp-kaçak oranı var. Akkuyu ise %2'lik bir katkı sağlayacak.

* Akkuyu bir ihtiyaç değil, siyasi bir tercih. Sadece altyapı şirketlerine gelir kapısı + Rusya'nın desteğini alma amacıyla yapılıyor.

* Zira Avrupa ülkeleri tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak kapatma ve yenilenebilir enerjiye geçme kararı aldı.
idarecimiz kim olursa olsun (siyasetten bağımsız düşünün)

bu koşullarda yapılmasına razı mısınız?
avrupa ülkelerinin nükleer santral kapatma hikayesi tamamen yalandır. kim niye uydurur bilmem. italya ve ispanya daha yeni anlaşmalar imzaladılar. sadece fukuşima sonrası yavaşladılar o kadar. var olan santraller yenilenecek ve yenileri de yapılacak.

güneş enerjisi tesisi kursan bu seferde yüzbinlerce metrekare alan güneş panelleriyle kaplandı diye ağlayacaksınız, rüzgar tribünleri artsa bu sefer de bunlar rüzgara engel oluyor iç bölgelere hava akımını kesiyor diyeceksiniz.