bugün

japonya kökenli bir köpek türü.

http://www.evcilkopekler.com/kopek-irklari/akita-inu
Akita, Japonya'nın Honshu adasının Akita bölgesinden köken almaktadır. Yüzyıllar boyu değişmeden korunabilmiştir. Bugün Japonya nın saygıdeğer naturel abidesi gibi görülmektedir. ilk başlarda Japon imparatorunun koruma köpeği olarak kullanılmış, sonrasında dövüş, geyik ve ayı avı, kızak köpeği, polis ve askeri iş köpeği olarak kullanılmıştır.

Akita çok iyi bir av yeteneğine sahiptir. Hatta yoğun kar altında bile av yapabilmektedir. Su kuşlarını takip edip sudan çıkarma konusunda çok iyidir. Bu köpeğin küçük heykelcikleri sağlığın da sembolü sayılmaktadır. Hasta olanlara bir an önce sağlıklarına kavuşmaları amacıyla hediye olarak verilmekte ve gönderilmektedir. II. dünya savaşı sırasında ilk olarak Amerika'ya götürülmüş ve oradan bütün dünyaya yayılmıştır.

Eğer yeterince egsersiz yaptırılabiliyorsa apartmanda yaşayabilir. Evin içinde de aktif olabilmesine rağmen onun için en iyisi geniş arazili bir yuvadır.

Güçlü, sağlam, vücudu orantılı, görünüşü çarpıcı bir köpektir. Zaman zaman hırçın olmakla birlikte uysal, dikkatli, duygulu, zeki ve cesurdur.

Kalın ve kısa tüylerini, tel bir fırça ile sık sık temizlemek gerekir. çok mecbur kalınmadıkça yıkanılmamalıdır. çünkü yıkamak üzerinde bulunan su geçirmez tabakaya zarar verir. Yılda 2 kez yoğun olarak tüy değiştirirler.

Akita sakin fakat bazen başına buyruktur. Ailesine karşı dikkatli ve sevecendir. Akıllı, cesur ve gözüpektir. Yavru iken zor eğitim alabileceği için bu konuda inatçı olunmalıdır.

Akita birinci sınıf bir koruma köpeğidir. Japon anneler çocuklarını ve ailelerini rahatlıkla ona emanet etmektedirler. Akita'lar arkadaşlık açısından son derece güvenilir olmalarına rağmen diğer köpek ve hayvanlara karşı tahammülsüzlerdir. Bu yüzden başka hayvanların bulunduğu ortamlarda asla serbest bırakılmamalı ve tasmasız dolaştırılmamalıdırlar.

Diğer kedi-köpeğe ve çocuklara karşı çok dikkatli ve çekingendir. Bununla beraber kendi ailesindeki çocuklara toleranslı, daima iyidir ve diğer çocukların aileye karışmasına oyun oynamasına izin vermek istemez. Bu durumda şakalaşılırsa ısırabilir.

çocuklar sevecenliği bu köpekle öğrenebilir. Yemek konusunda bazen vahşileşebilmektedir. Fakat yavru iken verilecek eğitimle bunun önüne geçilebilir. itaat eğitimi sırasında çabuk sıkılabilecekleri için bu konuda biraz ısrarcı olmak gereklidir. Akita her zaman ailesi ile birlikte olmak ister. ilginç bir ses tonu olmasına rağmen pek fazla havlamaz.

Akita inu, yüzyıllarca dövüş köpeği olarak kullanılmıştır. Bu nedenle soyu neredeyse tükenmeye yüz tutmuştur. Ancak, bu ulusal hazinenin yok olmasını istemeyen Japon hükümeti, bu köpeğin kanlı gösterilerde kullanılmasını yasaklamıştır. Büyük avlarda da kullanılmış bir köpektir.

Günümüzde mülk ve kişisel güvenlikle beraber, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'da insana eşlik eden köpek olarak da kullanılmaktadır.

http://www.bestshowpuppie...eeds/a/akita_inu_mare.jpg
havlamayan köpek olarak bilinen köpektir.
sesinden utanıyor sanırım.
japonya malı olan köpek. bir de amerikan malı var bunların. tabi safkanı japondur. japonlar safkan olanının beslenmesine izin veriyor. köpeğin amerika macerası da ikinci dünya savaşı sonrası başlıyor.

türkiye'de safkan dedikleri akita'lar amerikan akita'sıdır. aralarında pek fark olmasa da renkleri farklı oluyor.

http://www.akita-inu.com/ web sitesinden de bakıldığı zaman renkleri ve safkanı tarif edilmiş. amerikan akita'lar siyah renkli olabiliyor fakat japonların köpeği tam olarak siyah olmuyor; sırtlana benzeyen renklerde oluyor.

amerikan akita'lar kilo olarak japon akita'sından fazla oluyor. bunun nedenini araştırsam da bulamadım! arasındaki farklar köpeğin huyuna da yansıyor mu bilmiyorum. net bir şey yok internette bunun hakkında.

golden alınacağına akita'nın alınması daha mantıklı. sevimli, zeki, uysal hem de duygulu bir köpek. süs köpeği gibi göründüğüne bakmayın, pitbullara kafa tutuyor namussuz. öyle boş delikanlılıkta yapmıyor hani.

son zamanlarda artık almak için delirdiğim köpek oldu. amerikanını da bulsam alacağım arkadaş.
japon kurt köpeği.
ikinci dünya savaşı sırasında kürkü dolayısıyla çok öldürülmüş, nesli tükenmekten son anda kurtulmuştur. kıvrık kuyruklu, koca kafalı, daha da kocaman yürekli bir köpektir.

öyle şirinlik muskası hâllerine aldanmayın, son derece korumacı bir köpektir. eski zamanlarda boşuna ayı avına çıkartmıyorlardı. kuyruğundan da belli olacağı üzere arktik köpeklerdendir. yani siberian husky ve alaska malamutu ile akrabadır. ama bunlardan hem daha zekî hem de daha uysaldır.

çok zekî olmasına karşın eğitime yatkın köpek değildir. bunun da nedeni derslerde sıkılması ve sahibini mutlu etmeyi pek de iplememesidir. yani öyle doberman ya da border collie gibi maskara değil. köpek dediğinin delikanlı olur şiarını benimsemiş bir arkadaş. fetch oynayacaksanız sizi maymun kırması itlere yönlendiriyoruz. bu arkadaş sizin istediğiniz şeyi düşünür, tartar. kafasına yatarsa yapar, yatmazsa umurunda bile olmaz.

gelmiş geçmiş en sadık köpek olarak bilinen ve bugün japonya'da heykeli bulunan hachiko da akita inu'dur.

haa, bir de gelecekteki köpeğimdir kendileri. japon ahbaplarıma da söyleyeceğim. bakalım, kaça patlar falan...
soyunun ayıya dayandığı söylenen duygulu fakat güçlü bir karaktere sahip bir ırktır.
Sahibi olduğum güzellik. Biraz başına buyruk olmakla birlikte güzelliği ve karakteri ile kesinlikle kendine hayran bırakır.
(bkz: Hachiko)
Akita, asil ve korkutucu bir varlığı olan büyük ve güçlü bir köpek cinsidir . Başlangıçta feodal Japonya'da kraliyet ve asaleti korumak için kullanılıyorlardı. Bu köpekler ayrıca yaban domuzu, kara ayı ve bazen de geyiği takip edip avladılar.

Akita zorluklardan geri adım atmaz ve kolay kolay korkmaz. Sonuç olarak, ailelerinin korkusuz ve sadık koruyucularıdırlar. Yine de, uygun şekilde eğitilip sosyalleştirildiklerinde sevecen, saygılı ve eğlenceli köpeklerdir.

Bir Akita'nın biraz dökülmesi kaçınılmazdır ve eve bir tane getirirseniz, suratındaki salyaları silebilirsiniz. Kesinlikle, sahipleri biraz temizlik için hazırlıklı olmalıdır. Ayrıca, inatçı olma eğilimindedirler ve yabancılardan fazla hoşlanmazlar. Bunlar bir bekçi köpeği için iyi özellikler olsa da, diğer hayvanlarla veya insanlarla etkileşime gireceklerse deneyimli bir eğitmene ihtiyaçları olacaktır. Acemiler dikkat.