bugün

1)anlam bakımından aynı kökenden gelmesine karşın kökenleri itibariyle ayırabileceğimiz kavramlardır..
2)etik fransızca kökenli ahlak arapça kökenlidir..
medeniyet farkinin, dunya gorusunun sebep oldugu koklu ayrimdir.
ahlak denildiginde, hedefi allah'in ahlakiyla ahlaklanmak olan bir medeniyete ait bir kelime kullanilmaktadir. etik denildiginde ise, konusu baskalarinin hakkina saygi duymaktan ve bunun sinirlarindan ibaret olan individualism denilen nanenin en matah bir meta oldugu bir medeniyetin kelimesi kullanilmaktadir.
bu durum, tabii ki manada da farkliliklara sebebiyet vermektedir.
ahlaki ve etik olarak kıyaslanması daha makul zannımca. zira etik sıfat ahlaksa isimdir..**
Ahlak kendisini etikten üstün görür.Birde şu var, ahlak ve etik bizim dilimizde neredeyse aynı anlama gelmektedir.Nedeni ise etiğin eriyip gitmesini sağlamak böylece dayatmacı kültürün dayatmalarını ahlakın ta kendisiymiş gibi göstermektir.
etik: ahlak bilimidir öncelikle..etik ahlak yaratmaz ahlak üzrine konuşur.etik kültürlerin çatısıdır.evrensel öğeler içerir.
türkün bitanenesi turiste türkçe küfretmiş.kadın yanındakilere ne dediğini sormuş.
-annenizle ilişkiye girmek istiyor.demişler
-turist gülmüş annem bunu duysa çok mutlu olurdu zira anası 60 yaşındaymış.
aynı küfrü bir türke et bakalım nolacak??
etik ve ahlak arasında ki fark böyle anlaşılabilir.
evrensel değerlere dayalı kavramların yaşam süreleri, dinsel değerlere dayalı kavramlara göre kıyas kabul etmeyecek derecede uzun solukludur. ancak, bu durum ifade edilirken, ahlakın, sosyal yapının tüm katmanlarını etkilediği ve sosyal ilişkileri şekillendirdiği, etiğin ise daha ziyade kişilerin mesleği ya da ilgi alanında geçerli olduğu, yani, daha dar bir çerçevede hayat bulduğu unutulmamalıdır.
etik, ahlak tanımının tamamını kapsar, sadece söylenişi daha moderindir. Ahlak demeyi kendine yediremeyen enteller için can simidi güzel bir kelimedir.
ingilizce'de de farklı olan kavramlardır.

moral = ahlaksal
ethic = etik
ahlak başka bir olgudur etik başka bir olgu. bu ikisinin farkını bilmeden etmeden işi "entellik" olarak değerlendirenler lütfen bi siktiirip gidebilirler mi...

ek: açıkla da öğrenelim o zaman amına kodum ibnesi diyenler varsa mesajlaşabiliriz. *
antik yunan dönemine ait olan 'ethics' sözcüğü, felsefenin, sorumluluk, yükümlülük ve erdem kavramlarını irdeleyen bir üst kavramını betimler ve iyi-kötü, doğru-yanlış gibi yargılamaların muhasebesini yapar. bu bağlamda, ahlaki değil felsefi bir kavramdır.
etik kurumsal
ahlak kişiseldir.