bugün

Görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımı, bağışıklık sistemi ve doku hücre büyümesini sağlar. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda yardımcı olur.
görme işlevi denilince a vitamini akla geliyor.

fakat a vitamini hakkında bilmeniz gereken daha o kadar şey var ki?

a vitamini vücutta yüzde90 oranında depolanması karaciğer tarafından yapılıyor.

geri kalanı böbrekler, akciğerler, göz çevresindeki doku da hazır bekletilir.

a vitamini çok fazla alınırsa besin zehirlenmesine, testesteronlarda sıkıntıya yol açabilir. aldığımız besinlerde kaymakla yada kızartıldığında yok olmaz olmaz.
vitaminlerim hep eksik olduğundan bu konunun her saman eksikliğini yaşadım.
Yağda çözünen bir vitamindir. fazlası genellikle karaciğerde depolanır. Sağlıklı cilt,saç ve kemik ile iyi bir görüş için gereklidir. Diş ve dişetinin sağlıklı bir yapıda kalmasına yardım eder. Vitamin B, D, E,kalsiyum, fosfor, ve çinko ile birlikte çalışır. Vitamin C ile oksidasyondan korunmalıdır. Sağlıklı kalmamız için gerekli esansiyel vitaminlerden biridir.
19 yaş ve üstü kişilerde günlük 10.000 iu 'ya kadar alınmasında, herhangi bir sakınca olmadığı iddia edilen vitamindir. ayrıca warfarin, valproic acid, isotretinoin gibi etken maddelerin bulunduğu ilaçları kullanan kişilerin, a vitaminini takviye olarak almaya başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları gerekir.
camı olmayan gözlük çerçevesi'dir.
daha etkin bir şekilde faydalanabilmek için b, c, d ve e vitaminleri ve çinko, kalsiyum, fosfor mineralleri ile birlikte alınması gerekir.
gece çatışmaya girecek kimseler a vitamini içeren bol miktarda havuç, peynir ve süt tüketerek görüşlerini keskinleştirmelidirler.
Hayvansal gıdalar olarak: Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, böbrek, peynir, yoğurt.
Bitkisel gıdalar olarak: Ispanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kavun, kırmızı biber, greyfurt, bezelye, karpuz.

gibi gıdalarda bulunan vitamin. ayrıca bu vitamin, Cildin sağlıklı olmasını sağlar derinin iyi durumda kalması için gereklidir. Yine A vitamini gözlerin iyi görmesine yardımcıdır. Gözlerin karanlığa alışması için gerekli olan maddenin yapımında da A gereklidir. Bu vitamin solunum sisteminin üst dokularını korur. Vücuttaki dokuların onarımına kemiklerin büyümesine yardımcı olur.
hipervitaminozis durumunda en tehlikeli vitamindir. gereksiz tüketimi tehlikelidir. Balık yağı kapsüllerinde varsa o balık yağının tercih edilmemesi gerektiğini oldukça ciddi bir dergide okumuştum.
rouccatane aknetrend gibi ilaçlar kullanırken uzak durulması gereken vitamindir.
Hücre zarından kolayca geçebilen vitaminlerden biri.
Akla havucu ve bugs bunnyi getiren turuncu vitamin.
göz problemlerini önler. günlük 700-900 microgram arasında alınması gerekir.
Vücudunuzda birikip birikmediğini ten renginizden anlayabilirsiniz. Elleriniz, ayak içleriniz, göz çevreniz havucumsu garip bir sarıya bürünüyorsa karaciğerinizde aşırı a vitamini birikimi vardır, şimdi artık stop zamanıdır. Yoksa zehirlenirsiniz.
annesinin eteğinden çekip karşıdan gelen hasanın kayıp vitaminini gösteren küçük kız cümlesi
- aaaaa vitamini.
(bkz: retinal)
(bkz: rodopsin)
Karaciğer, patates, havuç, ıspanak, mango, süt, yumurta sarısı, mozzarella peyniri ve kayısıda bulunur.
fazlalığı pseudotümör cerebriye neden olur.
gözlere cok faidesi dokunan yeteri kadar alındığı taktirde 1 km uzaktan adamı tanımak mumkundur.
Çocuklara göze faydalı gibi bahanelerle zorla sebzelerin yemesini sağlayan vitamin.
görme pigmentlerinin yapısına katılır. eksikliğinde gece körlüğü ve iltihaplanma gibi gözde önemli hastalıklar ortaya çıkar.

besinlerle birlikte hazır alınabilir. bir de provitamin a (karoten)halinde alınıp ince bağıırsak ve karaciğerde a vitaminine dönüştürülebilir. fazlası karaciğerde depolandığından çok alınması zararlı olabilr.

balık yağı, yumurta sarısı, süt, peynir, karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.

büyüme gelişmeyi sağlar. enfeksiyonlara karşı vücudu korur. gece körlüğünü önler.
(bkz: koy ondan da koy)
(bkz: ace plus selenyum)
Çocukların büyümesine yardımcı olur. Yangılara karşı bedenin direncini sağlar. Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır. Şu besinlerde bulunur: Süt, koyun eti, yumurta, balık, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarının eti, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, havuç, kereviz, lahana, karnıbahar, hurma, ıspanak, ekmek, hamurişleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavun, şalgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates.
(bkz: retinol)
(bkz: retinal)
(bkz: retinoik asit)