bugün

* *
2003 ve 2010 yılının karşılaştırılmasıdır:

2003 yılında:

Olaylar Ocak
2008 yılı, başlangıç günü Salı günü olan ve Şubat ayının 29 çekmesi sonucunda artık yıl olan, dolayısıyla 366 gün süren yıldır. Bu nedenle de yılın bitimi Çarşamba günüdür. Ekonomik anlamda küresel bir mali kriz içine giren dünya, siyasal anlamda da çok gergin günler yaşadı.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.8 Ocak -
8 Ocak Gregorian takvimine göre yılın 8. günüdür. Sonraki sene için 357 gün var (Artık yıllarda 358).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.THY'nin istanbul-Diyarbakır seferini yapan RJ-100 tipi uçağı Diyarbakır'a inişi sırasında düştü, 74 kişi öldü, 3 kişi yaralı kurtuldu.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
24 Şubat -
24 Şubat Gregorian Takvimine göre yılın 55. günüdür. Sonraki sene için 310 gün var (Artık yıllarda 311).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Greenpeace üyesi bir grup, TBMM önünde olası Irak Harekatını protesto amacıyla eylem yaptı.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
25 Şubat - Irak krizi konusunda Hükümet tarafından tam adı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin
25 Şubat Gregorian Takvimine göre yılın 56. günüdür. Sonraki sene için 309 gün var (Artık yıllarda 310).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Başbakanlık Tezkeresi Meclise sunuldu.

Mart
1 Mart tezkeresi, Irak krizi konusunda Hükümet tarafından 25 Şubat 2003'de TBMM'ye sunulan ve tam adı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi olan tezkere.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
1 Mart -
1 Mart Gregorian Takvimine göre yılın 60. günüdür. Sonraki sene için 305 gün var (Artık yıllarda 306).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının 6 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına izin verilmesine ilişkin
bkz. Türk Silahlı Kuvvetleri
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Başbakanlık Tezkeresi,
1 Mart tezkeresi, Irak krizi konusunda Hükümet tarafından 25 Şubat 2003'de TBMM'ye sunulan ve tam adı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi olan tezkere.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan kapalı oturumda, kabul edilmedi.

TBMM Türkiye Cumhuriyeti parlementosu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kısaltması.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.9 Mart -
9 Mart Gregorian Takvimine göre yılın 68. günüdür. Sonraki sene için 297 gün var (Artık yıllarda 298).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Siirt'te milletvekilli yenileme seçimi yapıldı. AKP'nin 3 milletvekilinin 3'ünü de aldığı seçimde,
Siirt Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan il. il toprakları; 38°15ve 37°45 kuzey enlemleriyle 42°54 ve 41°32 doğu boylamları arasında yer alır. Doğudan Van, kuzeyden Bitlis, batıdan Batman güneyden Şırnak illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 56'dır.
isminin kökeniSiirt adının Sâmi dilinden geldiği öne sürülmektedir. Bâzı kaynaklarda bu adın Keldâni dilinde şehir anlamına gelen Keert kelimesinden kaynaklandığı yazılıdır.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.AKP Genel Başkanı
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan siyasi parti. 22 Haziran 2001'de Fazilet Partisi'nin resmen kapatılmasının ardından yeni bir siyasi oluşum başlatan 'Yenilikçiler' grubu, 14 Ağustos 2001'de, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurdu.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Recep Tayyip Erdoğan
Tayyip Erdoğan (1954 - .... ), 26 Şubat 1954 yılında istanbul'un Kasımpaşa semtinde doğdu. 13 yaşında Rize'den istanbul'a ailesiyle göç eden Erdoğan, ilkokulu Piyale Paşa ilkokulu'nda okudu. iktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde yaptı. Camialtı, iETT ve Erokspor'da 16 yıl futbol oynadı ve 12 Eylül 1980 sonrasında futbolu bıraktı.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.TBMM'ye girdi.

TBMM Türkiye Cumhuriyeti parlementosu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kısaltması.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.11 Mart - Başbakan
11 Mart Gregorian Takvimine göre yılın 70. günüdür. Sonraki sene için 297 gün var (Artık yıllarda 298).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül 29 Ekim 1950'de Kayseri'de doğdu. Orta öğrenimini Kayseri Lisesinde tamamladıktan sonra istanbul Üniversitesi iktisat Fakültesi'ne girdi. Aynı fakültede mezuniyet sonrası doktorasını aldı. Lisan ve doktora çalışmalarını yürütmek için burslu olarak iki sene Londra ve Exter'de kaldı.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Ahmet Necdet Sezer'e 58. Hükümet'in istifasını sundu. Sezer,
Ahmet Necdet Sezer 13 Eylül 1941 tarihinde Afyon'da doğdu. 1958 yılında Afyon Lisesi'nden 1962'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Hakim adayı olarak göreve başladı. Askerliğini Kara Harp Okulu'nda Yedek Subay olarak yaptı.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Recep Tayyip Erdoğan'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Tayyip Erdoğan (1954 - .... ), 26 Şubat 1954 yılında istanbul'un Kasımpaşa semtinde doğdu. 13 yaşında Rize'den istanbul'a ailesiyle göç eden Erdoğan, ilkokulu Piyale Paşa ilkokulu'nda okudu. iktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde yaptı. Camialtı, iETT ve Erokspor'da 16 yıl futbol oynadı ve 12 Eylül 1980 sonrasında futbolu bıraktı.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.13 Mart -
13 Mart Gregorian Takvimine göre yılın 72. günüdür. Sonraki sene için 293 gün var (Artık yıllarda 294).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Anayasa Mahkemesi,
Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu denetleyen mahkeme. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.HADEP'i kapattı.

18 Mart - ABD Başkanı George W. Bush Irak Cumhuriyeti lideri Saddam Hüseyin 'e Ülkeyi Terketmesi için 48 Saat Verdi.

20 Mart - ABD Başkanı George W. Bush'un Saddam Hüseyin'e Verdiği 48 Saat Doldu. ABD Kuvvetleri Gece Yarısı Saat 02:40 Sularında Irak'ın Başkenti Bağdat'ı Havadan Bombalamaya Başladı. Irak Savaşı başladı.

23 Mart - Başbakan Erdoğan'ın kurduğu 59. Hükümet, TBMM'den güvenoyu aldı.

Nisan
9 Nisan - Amerika Birleşik Devletleri ordusu 3 haftadır sürdürdüğü kara harekatı sonunda Irak'taki Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimini devirdi.

10 Nisan - Saddam Hüseyin heykeli ABD askerleri tarafından yıkıldı.

Mayıs
1 Mayıs - Bingöl'de 6.4 büyüklüğünde deprem oldu; 176 kişi öldü, 521 kişi yaralandı.

5 Mayıs - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 3 ayı geçmeyen hürriyeti bağlayıcı cezalar ile hapis cezalarının para cezalarına dönüştürülmesine ilişkin yasayı onayladı.

25 Mayıs :

- Türkiye, Letonya'nın Başkenti Riga'da yapılan 48. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sertab Erener'in yorumladığı " Every Way That I Can" adlı parçayla birinci oldu.

Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak adlı filmi, 56. Cannes Film Festivali'nde Elephant filmiyle birlikte en iyi film seçildi.

- Türkiye Süper Ligi'nin 33. haftasında sahasında Galatasaray'ı Sergen Yalçın'ın attığı golle 1-0 yenen Beşiktaş 2002-2003 sezonunun şampiyonu oldu. 85 puanla ligi bitiren Karakartal, Galatasaray'a 8, Fenerbahçe'ye ise 34 puan fark atarak rekor kırdı.

26 Mayıs - Ukrayna Havayolları'na ait uçak, Trabzon'un Maçka ilçesi yakınlarında düştü. ispanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan uçaktaki 62 asker, 13 mürettebat öldü.

Haziran
22 Haziran - 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 13 aya, 8 ay olan kısa dönem olan askerlik süresi ise 6 aya indirildi.

28 Haziran - 6. FIFA Konfederasyonlar Kupası 3.lük maçında Şenol Güneş yönetimindeki A Milli Futbol Takımı Kolombiya'yı 2 - 1 yenerek turnuvayı 3.lükle bitirdi.

Temmuz
4 Temmuz - Irak, Süleymaniye'deki Türk Özel Timi Bürosu'nu basan 100 kadar Amerika Birleşik Devletleri askeri, 3'ü subay, 8 astsubay olmak üzere 11 Türk askerini gözaltına alarak Kerkük'e götürdü. Olayın ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Colin Powell'i arayarak olayı protesto etti ve Türk askerlerinin serbest bırakılmasını istedi.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, olayın Türk ve Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri arasında en büyük güven bunalımını yarattığını söyledi. Bkn: Çuval olayı

5 Temmuz - Ankara'nın incesu Caddesinde Petrol Ofisi Patladı ve yüzlerce kilometre alana parçalar dağıldı patlamada 27 kişi öldü 111 kişi yaralandı

6 Temmuz - Süleymaniye'deki Türk Özel Timi Bürosu'nda Amerika Birleşik Devletleri askerleri tarafından gözaltına alınan Türk askerleri serbest bırakıldı.

Ağustos
5 Ağustos - The O.C. Amerika'da yayına başladı.

Eylül
28 Eylül - A Milli Bayan Voleybol Takımımız, Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası final maçında Polonya'ya 3-0 yenilerek tarihinde ilk kez Avrupa 2.'si oldu.

Ekim
7 Ekim - Irak'a asker gönderilmesine ilişkin tezkere, TBMM Genel Kurulu'nun kapalı oturumunda kabul edildi.

25 Ekim'de başlayan Sedir Yangını , Amerika Birleşik Devletleri Güney Kaliforniya'daki yangın

29 Ekim - Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 80. yıldönümü, yurt genelinde, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı.

Kasım
15 Kasım - istanbul Beyoğlu, Karaköy'deki Neve Şalom ile Şişli'deki Beth israel sinagoglarındaki ayin sırasında bomba yüklü iki ayrı kamyonetin intihar eylemcilerince havaya uçurulmasıyla gerçekleştirilen saldırılarda 25 kişi öldü, 262 kişi yaralandı.bkn: 2003 istanbul Saldırıları

20 Kasım - istanbul Levent'teki HSBC Bankası Genel Müdürlüğü ve Beyoğlu'ndaki ingiltere Başkonsolosluğu'na yapılan saldırılarda Başkonsolos Roger Short ile Sanatçı Kerem Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 33 kişi öldü, 450 kişi yaralandı.

Aralık
8 Aralık - Erdoğan Teziç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK Başkanlığı'na atandı

13 Aralık - ABD askeri güçleri devrik Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin'i Irak'ta saklandığı yerde yakaladı.

26 Aralık - iran'ın Bam şehrinde meydana gelen, Richter ölçeğine göre 6.6 şiddetindeki depremde 26,000 kişi yaşamını yitirdi.

- Ankara TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi kuruldu.

Baileys & Co., Baileys Glide adlı daha az tatlı ve hacmen %4 alkol içeren bir ürünü, sıkılıkla içki tüketen kişiler pazarını hedefleyerek, piyasaya sürdü.

- Wikipedia'nın Türkçe bölümü kuruldu.

- Genetik harita tamamlandı. DNA ünitelerinin sırrı çözüldü.

- Şarkıcı Fergie, Black Eyed Peas grubuna katıldı.

Doğumlar
Ölümler
15 Mayıs - June Carter Cash, ABD'li müzisyen

4 Temmuz - Tomris Uyar, Türk öykü yazarı ve çevirmen (d. 15 Mart 1941)

16 Temmuz - Celia Cruz, Kübalı şarkıcı (d. 21 Ekim 1925)

27 Temmuz - Bob Hope, ingiltere doğumlu ABD'li komedyen (d. 1903)

16 Ağustos - idi Amin, Uganda diktatörü

8 Eylül - Recep Yazıcıoğlu, Türk kaymakam, vali (d. 2 Haziran 1948)

12 Eylül - Johnny Cash, ABD'li müzisyen

28 Eylül - Elia Kazan, Türkiye doğumlu, Yunan kökenli, ABD'li yönetmen (d. 1909)

19 Ekim - Aliya izzetbegoviç (d. 1925)

21 Ekim - Elliott Smith, ABD'li müzisyen ve şarkıcı (d. 1969)

20 Kasım - Kerem Yılmazer, Türk tiyatrocu (d. 1945)

12 Aralık - Haydar Aliyev, Azeri devlet adamı, Azerbaycan cumhurbaşkanı.

2010 yılında:

2010 yılında:

2010'da
2010 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler
Tümünü okumak için linke tıklayınız.istanbul,
istanbul, Marmara Bölgesi'nde il ve Türkiye'nin en büyük kenti. Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan, 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle Dünyada 34. sırada yer alır. Türkiye'nin kültür ve finans merkezidir. istanbul, 41° K, 29° D koordinatlarında yer alır. Marmara kıyısı ve istanbul Boğazı (Boğaziçi) boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde Türkiye'nin kuzeybatısında kurulmuştur.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Essen ve
Essen, Almanya'nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletine bağlı, bu eyaletin ikinci ülkenin altıncı büyük şehridir.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Pecs 1 yıllığına Avrupa Kültür Başkent'i oldu.

Ocak
Tümünü okumak için linke tıklayınız.1 Ocak -
1 Ocak hem Julian hem de Gregorian takviminde yeni yılın ilk günüdür. Sonraki sene için 364 gün var (Artık yıllarda 365).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Yeni Türk Lirası (YTL) tedavülden kalktı.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.1 Ocak -
1 Ocak hem Julian hem de Gregorian takviminde yeni yılın ilk günüdür. Sonraki sene için 364 gün var (Artık yıllarda 365).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.ispanya
ispanya iber Yarımadasının beşte dördünü kaplayan bir Avrupa devleti. Doğu ve kuzeydoğusunda Akdeniz, kuzey, kuzeybatı ve güneybatısında Atlas Okyanusu, kuzeydoğusunda Fransa ve Andoro Cumhûriyeti, batısında Portekiz bulunmaktadır. Akdeniz- deki Balear, Atlas Okyanusundaki Kanarya Adaları ispanya'ya aittir.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığını
Avrupa Birliği Konseyi (The European Council), AB'nin üst seviye yetkili organıdır (Avrupa Konseyi=The Council of Europe ile karışmaması için Avrupa Zirvesi de denir). Üye devletlerin başkanları veya başbakanlarının katıldıkları zirve konferanslarında bilfiil doğmuştur. Yılda iki kere toplanır. Dışişleri bakanları da katılabilir. Konsey, AB'nin genel politikasını belirler. Hedefleri büyüme, barış, güvenlik, işbirliği, demokratik gelişmedir.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
isveç'ten devraldı.

isveç Finlandiya ile Norveç arasında yer alan kuzey Avrupa ülkesidir. Yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Yüzölçümü: 449,964 km²'dir. Para Birimi isveç Kronu'dur. Resmi dili bulunmamasına karşın de facto olarak isveççe konuşulmaktadır. Fransızca, Almanca ve Fince de okutulmaktadır. Ancak küreselleşmenin etkisiyle ingilizce çok yaygın bir biçimde konuşulmaktadır. Başkenti Stockholm'dür. Toplam nüfusu 9,060,430 (84.)
Tümünü okumak için linke tıklayınız.1 Ocak -
1 Ocak hem Julian hem de Gregorian takviminde yeni yılın ilk günüdür. Sonraki sene için 364 gün var (Artık yıllarda 365).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Hint Okyanusu üzerine
Hindistan, Afrika ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusu. Asya'nın güneyinde, Afrika ile Avustralya arasında kalan deniz. 20° doğu boylamıyla Atlantik'ten, 147° doğu boylamıyla Büyük Okyanustan ayrılır. Bu deniz, okyanuslar içinde en küçük olanıdır. Avustralya ile Afrika arasındaki uzaklık yaklaşık olarak 10.000 kilometredir. Yüzölçümü kollarıyla berâber 74.900.000 km2yi bulur.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.güneş tutulması gerçekleşti.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.4 Ocak -
4 Ocak Gregorian takvimine göre yılın 4. günüdür. Sonraki sene için 361 gün var (Artık yıllarda 362).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Burç Halife'nin inşaatı tamamlandı ve dünyanın en yüksek
Burç Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Adını Khalifa bin Zayed Al Nahyan'dan almıştır.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.gökdeleni ünvanını elde etti.

Şubat Gökdelen Alm. Hochhaus (m), Fr. Gratte-ciel (m), ing. Skyscraper. Çelik veya betonarme iskelet inşası gerektirecek kadar bir yüksekliği sahib olan çok katlı yapı. Bu tarife göre New York'taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelen, fakat Eyfel Kulesi değildir.

Gökdelen yapımı ilk olarak Amerika'da başlamıştır.insanları gökdelen binaların yapılmasına sevk eden birçok sebepler vardır. Eskiden insanoğlu bahçeli müstakil evlerde otururken, bugün köylerden şehirle
Tümünü okumak için linke tıklayınız.12-
12 Şubat Gregorian Takvimine göre yılın 43. günüdür. Sonraki sene için 322 gün var (Artık yıllarda 323).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.28 Şubat -
28 Şubat Gregorian Takvimine göre yılın 59. günüdür. Sonraki sene için 306 gün var (Artık yıllarda 307).
Tümünü okumak için linke tıklayınız.2010 Kış Olimpiyatları
2010 Kış Olimpiyatları, Kanada'nın Vancouver şehrinde 12 - 28 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacaktır. Paralimpik Oyunları ise 12 - 21 Mart 2010 tarihleri arasında planlanmıştır.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Kanada'nın
Kanada, eski adı ile Kanada Dominyonu, Kuzey Amerika kıtasında en kuzeydeki ülkedir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan, merkezi olmayan, anayasal monarşi ile yönetilen, 1867'de Konfederasyon yasası ile kurulan bir federasyondur.

Kanada'nın başkenti Ottawa'dır. Eski bir Fransız ve ingiliz kolonisi olan Kanada, hem La Francophonie, hem de ingiliz Milletler Topluluğuna bağlıdır.
Tümünü okumak için linke tıklayınız.Vancouver şehrinde düzenlenecek.

Mart

Nisan

Tümünü okumak için linke tıklayınız.
29 Mayıs - 2010 Eurovision Şarkı Yarışması Norveç'te yapılacak.

Haziran
11 Haziran- 11 Temmuz - 2010 FIFA Dünya Kupası Güney Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleşecek.

Temmuz
1 Temmuz - Belçika, Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığını ispanya'dan devralacak.

Ağustos 28 Ağustos- 12 Eylül - 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası izmir, Ankara, istanbul ve Kayseri'de gerçekleşecek.

(http://www.turkcebilgi.com/2010/ansiklopedi )
güncel Önemli Başlıklar