GSM şebekelerinin eskiyen standartlarının doğurduğu açıklar bir kez daha gözler önüne serildi.



Daha önce yaptığımız haberimizde Hacker'ların GSM şebekelerini, daha doğrusu şebekelerin kullandığı A5/1 şifreleme algoritmasının Kraken adlı yazılımla saniyeler içerisinde kırılabildiğini belirtmiştik. Vadesini çoktan dolduran A5/1 algoritması, milyonlarca GSM kullanıcısının özel verilerini tehlikeye atıyor. Daha da kötüsü, ülkemizdeki bütün mobil operatörler bu şifreleme sistemini kullanıyor.
DefCon Hacker'lar Buluşması'nda bir gösteri yapan Chris Paget, limitli bir bütçeyle istenen her telefon görüşmesinin dinlenebileceğini kanıtladı. Şayet niyetiniz varsa (!) siz de sadece 1500 dolarlık ekipmanla istediğiniz telefonu dinleyebilirsiniz.

Paget'ın yaptığı saldırı aslında yeni değil. GSM şebekesinin kullandığına eş ya da biraz daha yüksek frekans yayılarak, sinyalin dinleyici tarafına sıçraması sağlanıyor. Paget'ın kullandığı 900 MHz'lik frekans bandı daha çok amatör radyo yayını yapan kişiler tarafından kullanılıyor. Bu bant aralığı yayın yapmak suç teşkil etmiyor; daha kötüsü Avrupa'daki pek çok mobil operatör bu frekans aralığını kullanıyor. Chris, uzun menzilli RFID okuma cihazıyla dinleme işlemi gerçekleştiriyor.mynet.