bugün

tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesi

kandırıkçı üniversite.
hazırlık okumuş herhangi birine bir dokunun bin ah işitirsiniz. okul 3 yıllıktır ve her yıl farklı bir ingilizce eğitim sistemi uygulanmıştır ki bunun sonucu olarak hazırlığı geçebilmek için nice öğrenciler toefl için burslarını* feda etmişlerdir. üstelik ingilizce okutmanlarının yarısı 83lüdür, yani bir ingilizce dersi olası bir ortam muhabbetine dönüşebilir *. ayrıca resmi olarak ispatlanamayacak skandalı da var yabancı diller bölümünün. bir de mid-term uygulamadaki beceriksizliğine şahit oldum.
ortak eğitim olayının varsa bir eksiği sonradan çok can sıkacağı kesin. birinci sınıftayım ama şikayetleri duymaya başladım. sorunlar genelde "bizi şirkette ipleyen yok, benim ne işim var burada" gibi söylemlerle ifade ediliyor. bölüm tanışma toplantımızda iktisat dekanının ifadesini de aktarıyorum aynen: "çoğunlukla şirketler tobb'un güzel hatrı için öğrenci kabul ediyor." sonra da ekliyor, önemli olan öğrencinin kendini şirkete kabul ettirebilmesi. öyleyse biz niye tobbetuye geldik, madem ortak eğitim için şirkette üvey evlat muamelesi göreceğiz, zaten herhangi bir öğrenci herhangi bir şirkette sırf staj süresini doldururmak için yer bulabiliyor ve eğer varsa bir cevher kendini nerede olursa olsun ispatlayabiliyor. nerede kaldı senin farklılığın tobbetu, adını ortak eğitim koymuşsun, helal olsun, iyi kandırdın tobbetu.
bu kısmı epeyce taraflı izah ediyorum ama önemli olan nokta soylenen yalandır. dediler ki kayıt olmadan önce ve ilk bir sene, yurt yapılacak, inşaat başlayacak, az kaldı başlar yakında, öyle güzel yurtlar yapılacak ki karar verilemiyor; alışveriş merkezi olan bir gökdelen mi olsun yoksa villalar şeklinde yerleşim birimi mi yapalım, malesef bürokratik engeller var izin alınamıyor ama yakında yapılacak. gördük ki bu seneki kayıtlarda kullanılan ifade: " yurt yapılana kadar yurt yardımı verilmeye....." en azından yalan söylememişler, teşekkürler tobbetu. ama içime sindiremediğim bir şey var ki: bu yurtların yapılamamasına sebep kişiler okula * özel şöförleri olan lüks arabalarıyla geliyorlar. malesef o arabalardan çıkan egzos dumanlarını, yurt yapılamamasından dolayı okula otobusle gelip giden ve ankara ikliminde günde en azından bir buçuk saatini okul yolunda harcayan öğrencileri soluyor. belki ben çok şımardım liseye giderken 5 yıl vapurda deniz havası solumaya, sağlıklı yaşamıma tezat sigaraya bağlanmaya da o yüzden ağır geliyor bana bu durum ve galiba doğal seleksiyona uğramaktayım şu an.
spor salonunu açtılar bir sene sonra, teşekkürler tobbetu. havuz ise muamma, su kaçırıyor diyorlar. ama hata benim gibi broşürlerde havuzu görüp cıp cıp yapmayı hayal edenlerde. ne haddimize yarı olimpik havuzda yüzmek. ama görülen o ki, havuz açılmayacak ve içi su dolu bir halde bekleyecek uzunca bir süre. fitness salonu açılacak diyorlardı başlarda ama zaman aşımına uğradı galiba, sözünü eden yok hiç. söz dediysem kolpalardan bahsediyorum. herşeye bir kolpa sıkarlar genelde tobbetüde
yurt yardımı olayını da açayım biraz. yapılan yurt yardımı şu an 450 ytl aylık, lakin tek kuruş cebimize girmediği gibi civar yurtlar da tobbetülü'ye ne kadar sokarım derdinde. bizzat yaşadığım olayı örnek vereyim. arkadaşlarım uygun bir yurt bulmuş ve kaydını yaptırmışlar. yurt alışkın değil bu duruma çünkü tobbetü erken başlıyor eğitim dönemine* ve yurtta da pek az yer kalmış. ben biraz geç gidince de bana da yüksek fiyat verdiler. sebep; yeni kayıt yılının başlangıcını kaçırmışım* ve yeni kayıt yılında fiyatlar zamlanırmış. sordum kimsenin de haberi yok arkadaşlardan. yurt tabi ki kabul etmiyor eski fiyatları çünkü zaten standart müşterileri* dolduracak zamanla istediği fiyattan. işin temelinde yatan problem ise yurt paralarının öğrencilere verilmiyor olması. sonuçta çoğu kimse 450 milyonu cebe indirmek istemiyorken 2-3-4 öğrenci birleşip bir evde yaşamak tercihini kullanamamak öğrencileri oldukça üzüyor. onun yerine 100-200 ytl ödeyip ortalama bir yurtta kalyorlar ama o 450 milyonun kira sözleşmesine aktarılabilmesini isteyen o kadar çok öğrenci olsa da tobbetu bunu görmezden geliyor.

rte'nin yuhalanmayacağı kaç üniversite var ki? tobb'un toplantılarını yaptığı için ve son yıllarda tobb daha etkin ve uluslararası bir kimlik kazandığı için tobbetu'da kırmızı ve yeşil plakaları görmek olasıdır. bir de başkent oluyor ankara, ondandır. para sorunu yok diyenin ise biraz daha dikkat etmesi lazım. 1.200.000 üyesi 10ar milyon verse bir milyon dolar para toplanır gibi bir görüş var, ama tobbetu her yağmurda akan ve aktığı zaman iki alt kata kadar suyu sızan çatısını yaptırsın önce.
binanın mimarı , komşusu sayılan armadanın mimarı ile aynı kişidir. bu yüzden alışveriş merkezine benzemekten öte, tek farkı içerisinde derslik tarzı odaları olmasıdır. bina daha önceden ankaranın tanınmış bir okulu olan yükseliş kolejine ait olup ( teknik terimleri bilmiyorum ama sanırım eskisinin üstüne yapılan şeylere iç dekorasyonda kaplama diyorlardı) eskisinin üzerine kaplamadan ibarettir. hatta bu kaplamalar bazen kazara kırılır heyecanlı öğrenciler tarafından ama hemen onarılıp eskisi gibi cillop gözükür. en büyük eksiklik, kampüsün yeşili olmaması ve binanın da gri olmasıdır. depresyonda olmamın sebebi ben değilsem kampüstür, o genele hakim gri renktir.
bir de hiç bir yerde görmediğim kadar çok statik elektrik vardır binasında( boyle mi deniyordu acaba?). demeye çalıştığım şey, metalik olan her şey sizi çarpabilir, bu duruma hala alışamayanlar var, komik şeyler yaşıyoruz bazen.

öğrencileri düzeysiz bir şekilde olsa da hakkını aramaya çalışırken bir hoca şöyle laf etmişti: "çocuklar dikkat edin, bu şekilde hareket etmeniz kendi ayağınıza kurşun sıkmanız demektir, insanlara etu hakkında yanlış izlenimler vermeniz yanlış olur", ah be hocam, o kurşunu biz çoktan yedik topuğumuza da acısı geç çıkmaya başladı.

bunların üzerine etuyu tercih etmek fikrine sahip olanlar ve henüz oss karmaşasını kafasından tamamiyle atamayanlar için: aman dikkat edin, tercih basit bir iş değildir. şu anda tobbetu puan sıralamasında hakkettiği yerden yüksektedir bence. ama yine de türkiye'deki üniversiteler içerisinde de önemli bir konuma sahiptir. bu yüzden tercih etmeden önce etu yokmuş gibi tercihinizi yapın ve tercihlerinizdeki üniversiteleri bizzat araştırın internetten, gidip görerek. sonra tobbetuyu gelip görün, son olarak tekrar tercihlerinizi düzenleyip etu dışındaki üniversiteleri bir daha düşünün, tercihinizi hazırlayın** ve hala tercihlerinizde tobbetu varsa ve olası ise, yıllardır yapmak istediğiniz ve yapmaya fırsat bulamadığınız ne varsa onları yapın, zira tobbetu dabbe gibidir, karadelik gibidir, bir nevi korku filmidir. sonuçta tobbetu; öncesinde 15 yıldır kadıköy'de yaşayan gs'li beni, fener-gs derbisine zerre kadar önem vermeyecek bir hale sokacak kadar etkiledi bir yıl süresinde.
kısaca kandırıkçı üniversite. *