bugün

obsesif kompülsif bozukluk

dsm'nin ayrıntılı tanımını yaptığı bir kaygı bozukluğu.

bu bozuklukta kişi saplantılı bir düşüncesinden* çıkamamakta ve tekrarlayan şekilde bu obsesyonlar aklına girmekte, tabiri caizse eğer aklının içine etmektedir.

bu durumdan kurtulmanın bir çaresi olarak da kişi bu aklına giren, içine eden imgelerin, istenmeyen düşüncelerin verdiği rahatsızlıktan kurtulmak için bir eylem geliştirir*.

zihne giren imgeler ve istenmeyen düşünceler, devamlı olduğu için kişi de devamlı şekilde kompulsiyon üretir. bu kompulsif hareket sonucunda kişi haz duymaz veya rahatlamaz. aksine yorgun ve bitkin düşer.

evet bu çoğu kişide biraz da olsa vardır. örneğin, elimiz pislenirse gidip yıkarız veya kendi kızının kendi kocasından olup olmadığından şüphe eden anne gidip dna testi yaptırır.

ama bozukluk da buradan sonra başlar işte, gidip 1 kere değil de 4-5 kez yıkarsa devamlı şekilde veya belirlediği süre içinde yıkamaya (yarım saat- bir saat) özen gösterirse bu kişinin günlük işlevini olumsuz etkileyeceği için artık bozukluk olur. dsm bu konuda "günde en az 1 saat kompulsif hareket" tanımında bulunur.

veya dediğimiz gibi, anne 1 kez dna testinden olumlu sonucu görür sonra da hala aklına şüpheler girmeye devam ediyor ve devamlı bir şekilde test yaptırıyorsa bu da bir bozukluktur artık.

en ironik kısmı da bu bozukluğun, kişi obsesyona bir tepki olarak, tekrarladığı davranışlarının mantıksız olduğunu bilir.