bugün

referandumda hayır oyu kullanmak

hukukçu değilim, değişecek maddeleri okudum ama sivil hayatın dışında kalan teknik değişikliklerin ne olduğunu anlamadım ve bu konuda yalnız da değilimdir diye düşünüyorum. fakat, dünya üzerindeki çok az anayasa 1982 anayasasından daha geri olabileceği için referandum sonucu yeni paket kabul edilirse büyük ihtimalle daha özgür bir anayasaya sahip olacağımızı "tahmin ediyorum".

peki anayasanın daha demokratik olması ülkenin daha demokratik olması anlamına geliyor mu?

elbette böyle bir şeyden bahsedemeyiz - hele ki dünyada anayasası olmayan ülkeler bile varken.

bugün türkiye için recep tayyip erdoğan'ın kişisel hırsı ve yönetim anlayışı demokrasi açısından 1982 anayasasından daha tehlikelidir. siz anayasayı değiştirebilirsiniz, şu anda da yürürlükte de gül gibi maddeler var ama kağıt üstünde geçerli olan her şeyden uygulamada sonuç alamıyoruz. gücü eline geçiren yasayı her türlü kılıfa sokmayı beceriyor.

sonuç: her şeyin semboller üzerinden konuşulduğu bir ülkede elbette ki oylanacak şey değişiklik paketinin kendisi, bize kazandıracağı ya da kaybettireceği şeyler değil, doğrudan recep tayyip erdoğan(akp de değil) olacaktır ve hayır demek aslında onun yönetim anlayışına hayır demektir.

hadi "hayır"lısı.