bugün

bir dine bağlı olmamanın verdiği huzur

bilinen anlamda var olan 3 büyük dinin, 3ü de kendi iddiaları ile aynı tanrının isteklerinden oluşur. bu isteklerin bir kısmı sonra ermiş, bir kısmı devam etmekte bir kısmına ise henüz hiç başlanmamıştır. verili olan tanrı dizaynında bulunan "istekleri henüz tamamlanmamış" bir tanrının anlattıklarını izleyip takip ederek ne derece de huzur bulunabileceğinin bi muamma olduğunu düşünüyorum. çünkü insanın bir biery olarak tamamlanmamış istekleri olduğunda çekeceği acı herkesçe bilinmekte zaten. aynı hissin sonsuz olduğunu düşündüğümde tanrının kendisinin huzursuz olduğu da anlaşılıyor ya da olmak zorunda olduğu. bu derece huzursuz bir ruhun başka insanlara huzur vermesi pek mümkün değil.

zaten tarih de bize bunu anlatıyor ve gösteriyor, inanılmaz şipşirin ve muhteşem huzurlu birşey anlatıyorsa bile dinler, buna tüm tarih boyunca anlaşılan okuayn kimse inanmamış ya da huzuru bulamamış olacak ki, dinler adına asılan kesilen yakılan yok edilen insanlar aileler toplumlar, vahşetle kanla ve gözyaşı ile dopdolu bir tarih var elimizde.

açıkça bir şeyi iddia edebilcek oldunlukta hissediyorum kendimi, verili olan elimizdeki kayıtlarda geçen tarih okumasında -if/if not olayına tarihsel konularda pek meark edip ilgilenmem ama yine de - herkesin ateist olduğunu düşündüğümüzde, dünya üzerinde hiç kimse daha fazla insan öldürülürdü diyemez.

dinler de bir sorun var. aynı sorun toplumlarda da var, devletlerde de. ve bunu klasik ortodoks dini öğretilerle çözemiyoruz. insanoğlu artık değişiyor, huzurun dininde olmadığını bilen toplumlar ayakta kalıyor.