bütün nurcuların aslında münafık olması

başkalarının inancını yargılamanın bize düşmediği, kişinin inancının kendisi ve allah arasında olduğunu bilenlerce yanlış bulunan tespit. bir insan ben müslümanım dedikten sonra ona müslüman değilsin diyen biri varsa ikisinden birisi münafıktır. müslüman kabul edilmemesini istemek veya münafık sayılmasını istemek kişisel bir hak değildir.

Mümine kâfir diyenin, kendisi kâfir olur.[Buhari]

emin olmadığınız,bilmediğiniz bir şey için allah yerine hüküm vermek ise allah'a şirk koşmak olur. birine allah'ın emirlerini direk red etmedikçe yani açıkça "allah böyle demiş ama ben inanmıyorum" demedikçe kafir denemez. ama bu başlıkta bunu görüyoruz. ben böyle düşündüm ve tespit ettim, öyleyse bunlar münafık şeklinde bir görüş ortaya konuyor.

dinimizde kafir ve müslüman ayrımı "görünüş itibarıyle" yapılır. yani müslüman olan ama bunu saklayan bir kişiye kafir gibi muamele edilir. müslüman olduğunu söyleyen birine de allah ayetlerini red etmedikçe müslüman değil denilemez, münafıktır denilemez.

nurcular allah ayetleri yerine said-i nursi'nin görüşlerini ve yorumlarını üstün tutuyorlarsa allah böyle demiş ama said-i nursi böyle buyurmuş demedikçe kafir diyemeyiz. nurcular ile birçok kez bir araya gelip said-i nursi konusunda tartışmışızdır. bazı konularda said-i nursi'nin yanlış yorumları olduğunu kuran ayetleri ışığında tarıtışmışızdır. benim tanıdığım nurcular said-i nursi'nin yorumları ile kuran'ın ve hadislerin çatıştığı noktalarda said-i nursi'nin görüşlerini terk etmişler ve yanlış yaptığını kabullenmişlerdir.

yani bu nurcuların allah'ın emirlerinden çıkıp said-i nursinin görüşlerine uyduklarını söylersek başka bir din uydurduklarını söyleyebilir ve münafık olduklarını söyleyebilirdik. ama çatışan noktalarda said-i nursi'nin görüşlerini red etmeleri allah kelamını üstün tutmaları onların müslüman olduğunun açık bir delilidir.

said-i nursi büyük bir din alimidir. ancak hiç yanlış yapmadığını söylemek doğru olmaz. yanlış yapıyor diye tüm yorumlarını red etmek de doğru olmaz. binlerce konuyu dine uygun yorumlayıp avama aktaran birinin yanlış aktardığı bir konu tüm yorumlarını çöpe atmayı mı gerektirir. öyleyse şöyle bakalım. bir siyasi lider pek çok iyi şeyler yapıyor. ama tartışmalı bir konuda hataya düşüyor. onun diğer tüm üstün özelliklerini yok mu sayacağız? onu bağnazca savunmadıktan sonra hata yaptığı yerde hata yapıyor diyebildikçe sorun yok.

yukarda da dedim. birinin müslümanlığını açık delil olmadıktan sonra irdeleyerek, çözümleyerek bu münafıktır, ben böyle düşünüyorum demek küfre girer.

bir insanın müslüman olmadığını düşünüyorsanız açıkça allah'ın şu emrini red etmiştir demeniz gerekir. muallak konularda yaptığı yanlış yorumlara ise hata olarak bakılır.

ayrıca bir insanı eleştirebilmek için önce onun kadar eleştirdiğiniz konuları bilmeniz gerekir.
din konusunda kuran'dan başka kaynağı kabul etmemek ve bu konularda yazan herkesi münafık olarak görmek sizi öbür dünyada ateşin içine atmasın? ben bu cesareti anlayabilmiş değilim.