bugün

tkp nin giderek kürt düşmanı olması

siyasi parti, genel kabul görmüş olmak üzere, benzer siyasi görüşlere sahip olan kişilerin belli bir program çerçevesinde bir araya gelerek iktidar olmaya çalışmalarına yarayan örgütlenmelidir. bu siyasi örgütlenmeyi bağlayan şeylerden biri belli bir hiyerarşide örgütlenmiş olan yapısındaki merkezi aklıdır. açmak gerekirse; bir siyasi partinin merkezinde bulunanların kendi programlarına uygun çerçevede yapacakları her açılım o siyasi partiyi bağlamaktadır. diğer yandan her siyasi partinin örgütlenmek ve örgütüne insan kazanmak adına yaptığı bir takım faaliyetleri vardır: bunlardan biri de yayın çıkartmaktır. bu yayınlar siyasi partinin programı ile belli doğrultu gösterebilmekle beraber bazen merkezi siyasi aklın doğrudan sesi, bazen ise daha geniş bir toplamın kendi siyasetlerini geliştirme araçlarıdır. bu noktada anlaşılması gereken şey; bir siyasi partiyi herhangi bir siyasi gelişmede doğrudan bağlayan şey parti programı ve siyasi aklının yönüdür. diğerleri ikincil olarak kalabilecek noktadadır.

yukarıdaki uzun giriş, tkp'nin herhangi bir siyasi olgu üzerindeki siyasetini hangi mekanizmalarla oluştuğunu açıklar düzeydedir. bu nedenle parti programı, merkezi siyaset üreten organlar ve dahası merkezi yayın organlarına bakmak en akıl karı iştir. bu 3 farklı düzey dikkatli bir şekilde incelenirse tkp'nin kürt düşmanı olması söz konusu bile değildir. bu, tkp'nin varlık nedeni olan işçi sınıfını inkarı ve emekçilerin tamamını örgütleme perspektifini yitirmesi anlamına gelecektir. bu nokta tkp, zaten kendi kendini tasfiye edecek süreci açacaktır. böyle bir şeyi bekleyenler ise şimdilik avcunu yalamaları gerekiyor.

ayrıca dikkat edilmesi gereken bir husus var. sözlükte veya herhangi bir platformda düşüncelerimizi ortaya koyarken belli bir konuya ilişkin sözümüzü söylerken daldan dala atlamak ve bu tür bir tartışma yürütmeye çalışmak bilgisizlerin işidir. konumuz tkp'nin kürt düşmanı olduğuna göre buna ilişkin savların ortaya atılması ve tartışılması gerekmektedir. mesele ezilen uluslar olunca ulusların kaderlerini tayin hakkı meselesi otomatik olarak devreye girse bile bu hakkın belirleyiciliği oldukça düşüktür. tezimizi desteklemek üzere bu mesele üzerine yazılanlar örnek olarak gösterilebilir. ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, konunun amacından saparak başka bir konuyu ana mesele edinmektir. burada hassas davranarak meselenin tkp'nin kürt düşmanı olması tezi olduğunu yinelemekte fayda var. ulusların kaderlerini tayin hakkı üzerinde tkp'nin parti programını ve siyaseti tartışmak isteyenler ukth'nin teorik kalkış noktalarından yola çıkarak tkp'ye ulaşabilirler. ancak; bir kısmı kara yüzlerden* oluşan bu koronun bunu dikkate almayacağı gün gibi ortadır.

toparlamak gerekirse: bu tarz bir iddiayı ortaya koymak için öncelikle iddia edilen siyasi partinin programı, siyaseti ve merkezi kurulları tartışılması gerekmektedir. bu noktadan sonra eğer merkezi yayınların veya diğer yayınlarının herhangi bir "merkezin sesi" olma durumu varsa bağlayıcılık tartışılmalıdır. aksi taktirde söylenenler ya kuruntunun ya da kara yüzlü siyasetin eseridir. genelinin ikincinin cephesinde olduğu açıktır.

* kara yüzler: lenin'in kadet partisi(rusya'da faaliyet gösteren ve liberaller ile monarşistlerin bulunduğu yapı) siyasetçileri için kullandığı tabir.