bugün

beşikdüzü

beşikdüzü, 1834 yılında padişah ii.mahmut'un fermanı ile kuruldu. şalpazarı ilçesi dahil olmak üzere 80 yıl müstakil tam teşkilatlı ilçe gibi idari teşkilatta yerinin aldı.

dilden dile nakil edilen rivayetlere göre çevre halkı 13 ve 14. yy’larda doğu ve güneydoğu anadolu’dan gelen türkmen boylarını torunlarıdır. bugünkü köy adları rivayetlerin doğrular niteliktedir (oğuz, türkeli, şahmelik, kalegüney, anbarlık, seyitahmetli gibi)
beşikdüzü'nün 1834'de resmen kuruluşundan kısa bir süre sonra tayin edilen nahiye müdürü 30 kadar zaptiyesi ile işe başlamıştır. bu nahiye müdürü ayrıca o zaman nahiye olan vakfıkebir ve tonya’ya da baktığından her birinde 4’er ay kalarak başlangıçta mülki idare ile bu şekilde yürütülmüştür o zamana kadar süre gelen ahir idaresi resmi yönetime düşmüştür.

bir süre görele ilçesine şarlı adı ile bağlı kalmıştır. buradan ayrıldıktan sonra doğruca trabzon vilayet merkezine tıpkı ilçe merkeziymış gibi bağlanmıştır. vilayet meclisinde buluann son beşikdüzü mümessili zemberek köyünden ispir oğulları'ndan kadı mehmet efendi'dir.

beşikdüzü, i. dünya savaşı öncesinde mümessillin de hazır bulunduğu vilayet meclisinde ekseriyetle alınan bir kararla vakfıkebir'e bağlanmıştır.

7 aralık 1953 gün ve 4/1949 sayılı bakanlar kurulu kararı ile eskiden olduğu gibi ilçede bucak sulh hakimliği, nüfus, tapu sicil müdürlüğü, özel idare müdürlüğü, noterlik gibi teşkilatları kurulmuş; ancak 1958 yılında tapu ve ziraat dairesi hariç diğer devlet daireleri kaldırılmıştır.

4 temmuz 1987 tarih ve 19507 sayılı remi gazetede yayınlanan 3797 sayılı kanunla ilçelik hürriyetini kazanmış ve ilk kaymakamı 4 ağustos 1998 tarihinde atanarak görevine başlamıştır. ilçenin ilk kaymakamı ismail tezel dir. hali hazırdaki kaymakamı eyüp sabri kartal'dır.
ilçede beşikdüzü anadolu lisesi, beşikdüzü endüstri meslek lisesi, k.t.ü. ye bağlı olarak 1992 yılında eğitim öğretime açılan beşikdüzü meslek yüksek okulu, ilçe milli eğitim müdürlüğüne bağlı beşikdüzü anadolu öğretmen lisesi (önce köy enstitüsü olarak kurulmuştur, beşikdüzü ticaret meslek lisesi, beşikdüzü kız meslek lisesi, beşikdüzü merkez ilköğretim okulu, beşikdüzü atatürk lisesi yer alır. iç kesimlerde ise beşikdüzü anadolu imam hatip lisesi, beşikdüzü şehit öğretmen gürhan yardım ilköğretim okulu ve beşikdüzü sağlık meslek lisesi bulunur. yaklaşık 4700 öğrenci eğitim ve öğrenimleri sürdürmektedir.

yetişkinler için beşikdüzü halk eğitimi merkezi müdürlüğü faaliyetlerine sosyal ve kültürel alanda yürütmektedir.

köylerinde ise 6 tane ilk öğretim okulu açıktır; diğer köylerdeki öğrenciler, taşımalı eğitim kapsamı dahilinde eğitim öğretimini sürdürmektedir.