koruculuk sistemi

ucube bir teşkilattır. "bu vatandaşlar kendisini nasıl korusun? nasıl yapıp da bu vatandaşları silahlandıralım?" diye düşünülmeye başlandı. bir teşkilatlanma düşünüldü. mevcut köy kanununa bir madde eklenip "köy koruculuğu" denilen ucube teşkilat ortaya çıkarıldı.

bu teşkilat prematüredir. erken doğumdur ve aynı zamanda bir ucubedir. gayri nizamî savaşta bu tür teşkilatlar yapılır, halk silahlandırılır. ama devlet önce bu tür alanları temizler, güvenliğini tesis eder, ondan sonra halkı silahlandırır ve "güvenliğini koru" der. gerilla oradayken yapamaz bunu. yaparsanız, işte şu andaki köy koruculuğu teşkilatına dönersiniz. nedir şu andaki köy koruculuğu teşkilatı?

her ay milyonlarca lira bacasız fabrika adı altında bunlara gidiyor. bunlar pkk'ya muhimmat desteği yapıyor. geçici köy korucularına verilen tüfeklere, fişeklere "gkk" damgası basılsın. eğer bu gkk damgalı mermiler, tüfekler pkk'da çıkarsa, gkk, pkk'ya yardım ediyor demektir. biz daha bu gkk damgasını basamamışız. bunlar köylerinde birbirine sırtını dönemeyen adamlar. bunların, pkk gibi kurnaz, siyasî ve askerî bir organizasyona karşı mücadele etmesi isteniyor. "korucular arasında samimi olarak pkk'yla dövüşen yokru" demiyorum, vardır. Ama 80 bin(2007 sayısı) köy korucusu arasında bunun sayısı 5 bini geçmez. geri kalanı hiçbir işe yaramaz.

köy korucuları birbirlerine güvenmezler, birbirlerine hasımdırlar. bunlarla pkk'ya karşı mücadele edilir mi? edilmez. etmiyor zaten. ne yapıyor bu sefer, aldığı silahını köyde hasımına karşı kullanıyor.

"5 bini dövüşüyor" dedim, geri kalan 75 bini ne yapıyor? bu olay bölgenin aşiret reislerinin, valisine, jandarma komutanına, emniyet müdürüne karşı yapılan, "bölgemde şu kadar adamı silahlandırdım" yarışmasından başka bir şey değildir. adam paranın tadını almış, devletten silahı da kapmış. mis gibi oturuyor, hiçbir şey yapmıyor, parasını yiyor. yok efendim ekonomik girdiymiş. hadi canım sen de! organizasyon yanlış yapılmıştır.

(bkz: sözüm meclisten dışarı)