bugün

özelleştirmeyi kötü sanan zihniyet

özellestirme devletin kücülmesidir. devlet sadece "hakem" konumunda olur, sadece kontrolör rolüne bürünür, diger her isi "özel sirketler" yapar. bu bir kapitalist modeldir. iyi isledigi bir ülke vardir, o da abd. abd devletinde diger bir sürü devlette " devletin tekelinde" olan hersey özel sirketlere aittir. adamlarin para basan matbaalari bile özel sirketinmis.

ancak, "öezellestirme" adi altinda memleketi yabancilara peskes cekmek, abd deki özellestirmeden cok farkli bir durumdur. evet, abd de hersey özeldir, ama yüzde 99 olarak bütün o sirketler "abd menseli" sirketlerdir. para, abd´de kalir, vergisini de abd devleti alir.

ama sen, mercedes in otobüslerini türkiye´de yapmasina izin verip, pazari da sonuna kadar onlara acarsan, yaptigin ise "aptallik" denir. cünkü mercedes, bir türk sirketi degildir, karin vergilendirilmesi isi, türkiye disinda, almanya´da yapilacak "isin kaymagini "türk insanin kanini emmek suretiyle, almanya yemis olacaktir.

carrefour denilen dev sirketi senin kücük endüstrilerinin karsisina cikartirsan, o seninkileri yutar. o onlari yutunca sonucta paralar "fransa" ya akmis olur.

buna "özellestirme" degil, "kapitülasyon" denir, ancak sadece ismi öyle degildir. üstelik kapitülasyon dan daha da kötüdür,cünkü kapitülasyon da hic olmazsa adamlar kendileri üretiyorlardi, bu örnekteyse, kendileri zahmet edip tasin altina ellerini koymuyorlar, seni köle gibi calistirip, sana yaptirip, buna ragmen isin kaymagini yiyorlar.

buna, herhalde ki "özellestirme " denmez. ama kendi icerisinde, model olarak özellestirme, o toplumun gelismesi acisindan kullanilacak olursa, herhalde ki iyi birseydir, ancak türkiye´de yapilan is, bu degil türkiye yi peskes cekmektir. sen üc kurus sermayenle herhalde ki, the coca cola company´e karsi duramazsin, adam, rekabet icin birkac yil malini bedava bile dagitir, ona hicbir sey olmaz, ama sen topu atarsin. bunlar cok iyi düsünülmesi gereken adimlardir, türkiye bu adimlari iyi düsünmeden, ve iyi hazirlanmadan atmis, ve böylece "birilerinin kucagina oturmustur".
güncel Önemli Başlıklar