bugün

eosen

Senozoyik Zaman'ın 2. dönemi olup günümüzden 56 milyon önce başlamış, 22 milyon yıl sürmüş ve günümüzden 34 milyon yıl önce sona ermiştir.
eosen'de kıtalar birbirinden uzaklaşmaya devam eder. Kuzey Amerika, Avrupa'dan, Güney Amerika Antarktika'dan ayrılır. Asya'ya aşağıdan yaklaşmakta olan Hindistan'da dağ oluşumları oluşmaya başlar. Yağışlar bol, deniz seviyeleri yüksekti. Afrika, avustralya ve Sibirya'nın büyük bölümü sular altındaydı.

At, atpir, gergedan, fil, domuz, deve ve primatların da dahil olduğu modern memelilerin ilk örnekleri eosen döneminde ortaya çıkmaya başlar. Bunların hemen hepsi 10 kg.'dan hafif, bugünkü torunlarından görünüş olarak uzak canlılardı. Bu küçük memelilerin bazıları, dönemin sonuna kadar boyutlarını hızla artırarak dev boyutlara ulaşırlar. Bunlardan altı boynuzlu gergedan benzeri bir hayvan olan eobasileus'un omuz yüksekliği 2 metreyi aşıyordu.

Balina ve deniz inekleri gibi türler ilk kez ortaya çıkmaya başladılar. Balinalar dönem içinde büyük boylara ulaşırlar. eosen balinalarından olan Zeuglodon ya da Basilosaurus 20 - 25 metre uzunluğa ulaşır.

kazlar, ördekler, baykuşlar, şahinler, balıkçıllar gibi ilk modern kuşlar da eosen'de ortaya çıkarlar.
eosen'in sonunda da bir yok oluş gerçekleşti. Dinocreta, Archeoceti, Titanotheres gibi gibi ilkel görünüşlü, küçük beyinli, büyük memelilerin büyük çoğunluğu ve ilkel etçiller olan Creodontlar ortadan kalkar.