bugün

gelenekselleşmiş din ve sözde müslümanlık

düşüncede ele alınmamış yönler var; bir inanç tasavvuru yapmışsın dogmalarla, dayatmalarla, mecburiyetlerle dolu. bana göre kaçırdığın, göz ardı ettiğin; 'insan' kavramı. şöyle ki; insan her türlü potansiyele sahiptir ve mümin bir insan dininin gösterdiği mükemmeliyete ulaşmaya çalışır. yani günahsız olmaya, kötülük doğuracak şeylerden uzak durmaya çalışır ama bilir mükemmel olamayacağını. zaafları vardır ve iradesi her zaman kuvvetli değildir ki bazı zamanlarda bazı durumlara karşı bu irade ne akıl yoluyla ne tinsel yollarla kullanılabilir. karşılaştığı durum onu en zayıf noktasından vurmuştur. büyük bir direniş gösterip bu duygularını törpüleyen, bu durumlarda kendine hakim olabilenler vardır. bu iki kişinin: 'müslümanım, hristiyanım allah'a inanıyorum' demeleri ortak noktalarıdır. inançları bahsettiğin şekilde kesinlikle sorgulanamaz. onlarda birer insandır ve inandıkları dine göre şeytanın hayatlarında bir rolü vardır. kimi zaman başarılı olur şeytan kimi zaman başarısız.

dinde zorlama yoktur. hiç kimseyi bir dine zorla sokamazsınız, allah'ın varlığına zorla inandıramazsınız ama sen annene, bacına sayıp söven kişiyle nasıl bir mesafede olursun? eminim zulm edersin. kur'an zulmu tetiklemez. kur'an bu mesafeden bahseder. onlar müminlerden değildir. böyle bir ilişki var olabilir mi? benim çok ateist arkadaşım var diyenler vardır. doğrudur benimde var. biri ben inanmıyorum der biri ben inanıyorum der kabaca. ama yanınızda inandığınız allah'a söven, dogmalarıyla eleştirdiği mensup olduğunuz dine aslında nasılda dogmatik bir şekilde yaklaştığını farketmeden söven ve bu dine mensup kişilerin hepsini cahillikle, yobazlıkla suçlayan kişiyle hoşgörülü bir şekilde ilişki kurmak dini açıdan pek etik olmasa gerek.

çoğu insan dediğin gibi bir dine mensup olarak bulur kendini ama akıl başa gelmeye başlayınca, düşünme ve sorgulama yetisi geliştikçe inanan ve inanmayan herkesin yaptığı gibi allah'ın varlığını, dini, inandığı şeyleri, bağlı olduğu gelenekleri sorgular. bunu günah olarak görenler bile dışa vurmasalar bile, dışarıdan bakınca kalın çizgiler çekmiş gibi görünseler bile kendi iç dünyalarında, kafalarında kesinlikle bu kavgayı vermişlerdir. bu sorgulamanın sonucunda zaten akıl ve tin yoluyla sağlıklı bir dini inanç oluşturulur. sorgulamaktan yoksun, düşünmeden sadece çevre etkisiyle müslümanlığı seçmiş dedikleriniz allah'ın varlığı hakkında tez-antitez oluşturarak bir sorgulama yaptığında anlattıklarınıza göre müslüman olamaz. bu ne yaman bir çelişkidir.