bugün

ferhan şensoy

kanımca türk tiyatrosunun yaşayan en büyük ismidir. büyük oyuncu değildir belki ama çok büyük yazardır. şöyle de bir yaşam serüvenine sahiptir..
26 Şubat 1951 tarihinde samsun'un çarşamba ilçesinde doğdu. yazar, tiyatro oyuncusu ve yönetmeni. 1972'de gittiği fransa'da sahne sanatları yüksekokulunu bitirdikten sonra magic circus'da yönetmen yardımcılığı görevini üstlendi. 1975'te türkiye'ye döndü ve ali poyrazoğlu tiyatrosu, nisa serezli-tolga aşkıner gibi topluluklarda çalıştı. bilimum haneler(1975), idi amin-avanta lavanta (1976), dur konuşma sus söyleme(1977), bizim sınıf (1977) gibi oyunları devekusu kabare, ali poyrazoğlu, tuncay özinel tiyatrolarında sahnelendi. şensoy bu dönemde televizyonlardaki skeçleriyle de geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. 1978-79'da ayfer feray topluluğuyla turnelere çıktıktan sonra 1980'de yapı endüstrisi merkezinde ortaoyuncular topluluğunu kurdu. o yılın sonunda küçük sahneye geçen topluluğuyla, bes yıl süreyle oynanan şahları da vururlar, kahraman bakkal süpermarkete karsı, kiralık oyun, anna'nın yedi ana günahı, içinden tramvay geçen sarkı, ferhangi şeyler, istanbul'u satıyorum, soyut Padişah gibi kendi yazdığı oyunları sahneledi ve oynadı. şubat 1987'de muzır müzikal oyunu, egemen gösteri merkezinde (eskiden şan tiyatrosu'ydu) çıkan kuşkulu bir yangın sonucunda yapı kullanılmaz hale geldi.
keşanlı ali destanı'nı sahneledi. bu arada kel hasan'dan , ismail dümbüllü'ye, ondan da münir özkul'a geçen simgesel kavuğu özkul, şensoy'a devretti. şensoy eski ses tiyatrosunu düzenleyerek, ses 1885 adıyla yeniden gösterilere açtı.şensoy yazdığı ve sahnelediği sıradışı oyunlarda daha çok dil inceliklerine dayanan mizah öğelerini kullanarak güncel konulara eleştiriler getirmiştir. geleneksel türk tiyatrosundan epik tiyatroya kadar çeşitli usluplardan izler tasıyan bu çalışmalarıyla 20. yüzyıl sonlarında türk tiyatrosunda kendine özgü bir yer edinmiştir.