bugün

demokratik bir ülkede zorunlu askerlik uygulanması

almanya, belçika, hollanda ve norveç gibi demokratik kabul edilen ülkelerde vatandaşa bunun yerine sosyal hizmette bulunma alternatifi sunulur. yaşlılara yardım etme, kimsesizlerin bakımı vs. gibi. yani ille de adamın eline silahı tutuşturup, subay-astsubay sınıfına köle yapmazlar. türkiye, rusya, suriye gibi demokrasi anlayışı tartışılan ülkelerdeki gibi "zorunlu askerlik" söz konusu değildir. kafa bulanmamalıdır.

hadi seni kırmayalım, farz edelim ki bütün avrupa birliği'nde 6-15 ay "zorunlu askerlik" olsun; ben sana hak, özgürlük, demokrasi, tercih diyorum. sen bana bak bunlar böyle yapıyo, biz niye böyle yapalım diyosun. en yakın arkadaşın köprüden atlasa, sen de mi atacan kendini?

atatürk nasıldı? kadına seçme hakkını isviçre, ingiltere gibi ülkelerden önce verdi. "medeni ülkeler böyle, bırak hacı" diye yobaz gibi davranmadı. sen de öncü ol, atanı örnek al. demokrasinin, medeniyetin gerekliliklerini diğerlerinden önce hayata geçir. ilkokul çocuğu gibi "ama örtmenim, sınıf başkanı da tırnaklarını kesmemiş" diye zırlama.