bugün

mühendislik mimarlık ve planlamada artı ivme

açıklama no.32: tmmob başkanı mehmet soğancı tmmob danışma kurulu'nu iptal etti.

dergimize kürsüden hakaret eden oda yöneticilerine cevap verme hakkımızı, demokratik kuralları işleterek kullandırtmak yerine

tmmob başkani mehmet soğanci
tmmob danişma kurulunu iptal etti

tmmob yapısında danışma kurulları 70'li yıllarda kurulmaya başlanmış ve tmmob ve odaların demokratik işleyişinin temelini oluşturmuştur. 12 eylül sonrasında, darbe günlerinde bir gizli örgüt muamelesi görmemek için, danışma kurullarının tüzüksel olarak da tanımlanması zorunlu duruma gelmiştir. tüzüksel yazımda, “demokrat üye” tanımı da yapılamadığından resmi bir üye tarifi yapılmıştır.

mevcut etkin yönetim anlayışı tmmob'yi ele geçirinceye kadar tüm tmmob üyelerinin katılımına açık olan tmmob danışma kurulu toplantılarında üyelerin konuşması esas alınmıştır. çünkü temsili demokrasi üzerine kurulmuş tmmob yapısında, üye görüş, öneri ve eleştirilerinin alınacağı başka bir mekanizma bulunmadığından, tmmob yönetimine üye katılımının temel mekanizmasını, tmmob danışma kurulu oluşturmuştur. tmmob danışma kurulu bu demokratik işleyişiyle, örgüt içi demokratik işleyişin de güvencesi olarak görülmüştür.
daha sonraki yıllarda, 70'li yıllarda oluşturulan yönetim anlayışını terk etmeye başlayan tmmob yöneticileri tmmob'yi, yasasında tanımlandığı ve sistemin istediği şekilde yeniden sistemin bürokratik bir kurumuna dönüştürmeye başlamış ve tmmob danışma kurulu da üye katılımına kapatılmıştır.

"hiyerarşiye" dayanan yeni bir "demokrasi" tarifi yapan mevcut tmmob yönetimi, 4 nisan 2009'da yapılan danışma kurulu toplantısında da aynı yöntemi kullanarak, birim yöneticilerine taşıdıkları unvanın önem sırasına göre söz vermiş, yönetim kurulu yedek üyelerini danışma kurulu üyesi saymamış, söz isteyen tmmob üyelerine ise toplantı sonunda söz vererek göstermelik bir demokrasi anlayışı sergilenmiştir. buna karşın söz alan üyeler tmmob içinde yaşanan antidemokratik işleyiş sorununu gündeme getirerek, özellikle i̇mo'da yöneticilerin, öğrenci üyelere yönelttikleri sözlü ve fiziki saldırıların yaratacağı tehlikelere dikkat çekmişlerdir. bu uyarılara kulaklarını tıkayan tmmob ve oda yönetimlerinin bir kısmı, 3 haziran 2009 tarihinde i̇mo ank. şb. küçük kurulu'nda yaşanan arbede sonrasında bu kez dergimize karşı topyekun saldırıya geçmiştir. 11 haziran 2009 tarihinde ise imo küçük kurulu'na katılmak isteyen devrimci-demokrat üyeler önce eli bıçaklı sokak serserileri desteğinde i̇mo'ya sokulmamak istenmiş, bunda başarılı olunamayınca da polis barikatı ile devrimci-demokrat üyelerin küçük kurul'a katılımı engellenmiştir. bu olaylarda tmmob ve mmo başkanlarının, i̇mo'ya gelerek doğrudan taraf olduğu gözlenmiştir.

bu gelişmelere ve tmmob yapısında artık üyelerin can güvenliğini tehdit eden boyuta ulaşmış antidemokratik uygulamalara karşı, dergimiz tarafından 27 haziran 2009 tarihinde tmmob önünde, ilk danışma kurulu tarihine kadar sürdürülmek üzere "tmmob'de demokrasi istiyoruz" talebiyle demokrasi nöbeti başlatılmıştır.

bu talebimizi dikkate almak yerine, imo yöneticileri, imo üyesi yayın kurulu üyelerimiz hakkında disiplin soruşturması başlatarak demokrasi talebimize yanıt vermiş ve i̇stanbul'da ve hatta yurtdışında yaşayan yayın kurulu üyelerimizi onur kuruluna sevk etmişlerdir. bu gelişmeler üzerine i̇mo önünde de demokrasi nöbeti tutulmaya başlanmıştır.

demokrasi nöbetimiz tmmob danışma kurulu gününe kadar haftada beş güne çıkartılmıştır. kendini ülkemizdeki demokrasi mücadelesinin bir bileşeni olarak tarif eden bir örgütte, demokrasi talebinin gündem yapılması beklentisiyle dergimiz yayın kurulu üyeleri ve dergimiz okurları disiplinli bir şekilde ve tmmob örgüt disiplinine uyarak 10 ekim 2009 tarihinde yapılan tmmob danışma kurulu'na katılmışlardır.

açış konuşmasını yapan mehmet soğancı, tmmob çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra, yaşanan ekonomik krize değinmiştir. soğancı, krizin sorumlusunun kapitalist sistem olduğunu vurguladığı, esas olanın sisteme karşı sınıf mücadelesi olduğunu belirttiği konuşmasını siyasal bir partinin sloganlarına dayandırmıştır.

tmmob'de son dönemde oluşturulan "hiyerarşik demokrasi" anlayışına karşı çıkmak ve tüm tmmob üyelerine eşit koşullarda söz verilmesi talebini iletmek üzere usul hakkında söz isteyen danışma kurulu üyesi bir yayın kurulu üyemizi, tmmob yk başkanı "tmmob usulleri bellidir" diyerek susturmuştur.

ardından salondan söz talebi alınmadan, önceden kurgulanmış bir şekilde mmo yk başkanı'na söz verilmiştir. mmo yk başkanı konuşmasının sonunda, dergimizin adını vererek "tmmob'de demokrasi istiyoruz" kampanyamızı hakaretamiz bir şekilde eleştirmiş ve dergimizi kınadığını belirtmiştir. bunun üzerine toplantıyı yöneten divana, hem siyasi üslupla bağdaşmayan eleştirilere yanıt verme hakkımızı kullanma talebimiz ve hem de demokratik usullere uygun söz verilmesi doğrultusunda usul hakkında konuşma talebimiz bu kez yazılı olarak iletilmiştir.
tmmob yk başkanı soğancı, yazılı taleplerimizi dikkate bile almayarak, toplantı öncesinde kurguladıkları şekilde bu kez i̇mo yk başkanı'na söz vermiştir. i̇mo yk başkanı konuşmasını tamamladıktan sonra, divana, söz hakkı verilip verilmeyeceği bu kez salondan sözlü olarak sorulmuş, divanı yöneten soğancı ise bu sorulara yanıt vermek yerine, emo yk başkanı'na söz vermiştir. bu arada söz verilip verilmeyeceği sorusu ısrarla sorulmuş buna karşı soğancı ise yalnızca dk'nın resmi üyelerine söz verileceğini özellikle ve ısrarla vurgulamıştır. bu sırada konuşmasını sürdüren emo yk başkanı kürsüden dergimize yönelik hakaretlere başlayınca, salondaki dergimiz okurları alkışlı protestoya başlamıştır. protestolar altında konuşmasını tamamlamaya çalışan emo yk başkanı'nın ardından bu kez şehir plancıları odası yk başkanı'na söz verilmiştir. o da konuşmasında dergimize yönelik hakaretleri sürdürünce, alkışlı protesto sürmüştür. protestolar altında şpo yk başkanı'nın "konuşmasını tamamladığını" söyleyerek kürsüden inmesinin ardından, protestoların sürdüğünü gören soğancı, toplantıya ara vermek zorunda kalmıştır.

verilen bu ara sırasında, salonda bulunan başta tmmob 2. başkanı olmak üzere diğer tmmob ve oda yöneticilerine, "amacımızın toplantıyı engellemek olmadığı, ancak yapılan eleştiri ve hakaretlere yanıt hakkı verilmesinin en basit ve temel demokratik işleyişin gereği olduğu" anlatılmıştır. ayrıca verilecek bu söz hakkının çok dikkatli şekilde ve toplantıyı germek yerine, yatıştırıcı bir üslupta kullanılacağı konusunda da güvence verilmiştir. buna karşın, toplantının bundan sonraki aşamasında ise, divan olarak cevap hakkı doğuracak konuşmalara müdahale etmeleri gerektiği talebimiz kendilerine iletilmiştir.

bu konuşmalar sırasında, bazı oda yöneticileri, toplantının "resmi" olduğu hatırlatmış ve resmi üyeler dışındaki tmmob üyelerine söz verilmesinin yönetmeliğe göre mümkün olmadığı ileri sürülmüştür. buna karşı ise, esas olanın demokratik işleyiş olduğu, tüzük, demokratik işleyişe aykırı ise, tmmob'nin demokratik geçmişinin örnek alınmasının zorunlu olduğu bu kişilere anlatılmıştır. ayrıca daha önceki dönemlerde tmmob danışma kurulları'nda öncelikli olarak üyelere söz hakkı verildiğine de dikkat çekilmiştir. öte yandan, bu resmi bir toplantı ise, tmmob'nin de devlet tarafından yasayla kurulmuş bir sistem organı olduğu ve yasasında tmmob yk başkanı'na kapitalist sisteme karşı "şimdi sınıf savaşı zamanı" diyerek bir sınıf mücadelesi çağrısı yapma görevi verilmediği hatırlatılmıştır. buna karşın tmmob yk başkanı toplantı açılışında böyle bir konuşma yapabiliyorsa - ki konuşma içeriğine katılmasak da doğrusu budur ve tmmob, sistemin verdiği görevi reddederek, yeniden emekten ve halktan yana bir örgüt olmalıdır - toplantının "resmiyetinden" de söz edilemeyeceği ve tüm tmmob üyelerine eşit koşullarda söz hakkı verilmesi talebinin meşru bir talep olduğu belirtilmiştir.
tmmob 2. başkanı, bu taleplerimize olumsuz yanıt vermemiş ve salon dışında durumu değerlendiren yönetim kuruluna bu taleplerimizi götüreceğini bildirmiştir.

buna karşın, toplantıyı yeniden başlatan soğancı, hiçbir şey olmamış gibi ve üstelik daha önce dergimize hakaretler ederek konuşan ve konuşmasını tamamladığını belirterek kürsüden inen şpo yk başkanı'na ikinci kez söz vererek keyfi yönetimini sürdürmüştür. bunun üzerine yeniden cevap hakkı verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine soğancı yeniden, yalnızca resmi üyelere söz vereceği vurgusunu yaparak toplantıyı sürdürmek istemiştir. bu durumun demokrasiye aykırı olduğu uyarıları da dikkate alınmayınca salonda tartışmalar büyümüştür. bu sırada, salondan bazı kişilerin yayın kurulu üyelerimize provokatif sözler ve davranışlarla sataştığı, bazı şahısların yayın kurulu üyelerimizin yakın plan fotoğraflarını çektiği gözlenmiştir. yine bazı kişilerin sahneden yayın kurulu üyelerimiz üzerine saldırdığı (video kayıtlarımızda mevcuttur) saptanmıştır.

tüm bunlara karşın, provokasyona gelmeyen yayın kurulu üyelerimiz ve dergi okurlarımız, sözlü tartışmalara girseler de, yapılan hakaretlere aynı düzeyde yanıt vermeyerek sakinliklerini korumuşlardır.

bu gelişmelerin ardından, tmmob danışma kurulu'nda demokrasiyi işletmek ve en temel hak olan demokratik cevap hakkını kullandırtmak yerine, mehmet soğancı toplantıyı iptal etmeyi tercih etmiştir. soğancı'nın demokratik işleyişe karşı bu katı tutumu aynı zamanda, tmmob danışma kurulu'na katılan tmmob üyelerinin tümünün ifade özgürlüğünü de ortadan kaldırmıştır.

bu durum, tmmob'nin getirildiği noktanın ne kadar vahim olduğunu, yöneticilerinin söylemi ile eylemi arasındaki zıtlığın had safhaya ulaştığını ve sağduyulu üyelere ne kadar büyük görevler düştüğünü ortaya koymuştur.

dünyanın hiçbir yerinde demokratik haklar egemenlerin yazdığı kurallara boyun eğerek kazanılmamıştır. tam tersine, yasalarda ve yönetmeliklerde ne yazarsa yazsın, yaşamın her alanında demokrasi talebi meşru bir taleptir. ne pahasına olursa olsun bu talep dile getirilir ve bunun için mücadele edilir. tmmob yönetimi disiplin soruşturmalarıyla ve onur kurullarıyla bizi yıldıramayacak, tam tersine sergiledikleri baskıcı tutumlarla tarihe geçeceklerdir.

mühendis, mimarlık ve planlamada
artı ivme

http://www.ivmedergisi.co...-kurulunu-iptal-etti.html