bugün

aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni

Yitirdiği "aşk filmleri yönetmeni" payesini yeniden yakalayabilmek için her yolu deneyen çaresiz bir yönetmenin sıkıntılarının ve çırpınışlarının nostaljik öyküsü. Yavuz Turgul "Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni" filmiyle Yeşilçam'a yumuşak bir iniş yaparak özveriyle yaraya neşter vurup yakından tanıdığı sinema çevrelerini irdelemeyi deniyor. Dönemini kapatan bir yönetmenin verdiği umutsuz savaşım içinde, sinemanın geçmiş yıllarında da göndermeler yaparak Beyoğlu'nun unutulmuş güzelliklerini, değişimlerini, hüznünü duyumsatıyor. Yapımcı, yönetmen, oyuncu, set işçisi ve teknik ekibine dek tüm emekçilerin ve perde arkası gerçeklerinin eleştiri süzgecinden geçirildiği, Yeşilçam olgusu üzerine yapılmış düzeyli filmlerimizden biridir.

Çektiği aşk filmleriyle izleyiciyi doyasıya ağlatan Haşmet Asilkan (Şener Şen), değişen zamanla her sinemacı gibi gözden ve çaptan düşmüş, unutulmaya başlamıştır. Ağlatan aşk filmleri de artık ilgi çekmemektedir. Yitip giden eski ününü yeniden kazanmak, "yeniden doğmak" isteyen yönetmen, günün değişen koşullarına ayak uydurabilmek için altı ay uğraşarak "sol" görüşün ilgisini çekebilecek, teröristlerin de yer aldığı günün modası "toplumsal içerikli" bir senaryo yazar. Devrimci filmi için ünlü bir oyuncu bulur. Müjde Ar'la sözleşme yapmış gibi yapımcıları dolaşır, ama Müje Ar oynamayı reddeder. Bunun üzerine filmin başrolü Jeyan'a, baba rolü de Haşmet'in yoksulluk içinde yaşayan eski dostu Nihat'a verilir. Ancak çekim sırasında Nihat ölünce, senaryoyu değiştirmek zorunda kalır. Filmi bitirebilmek için her yolu deneyen ve düşlerini gerçekleştirdiğin sana Haşmet için sonuç, tam bir fiyaskodur.

Yönetmen - Senaryo : Yavuz Turgul
Görüntü : Orhan Oğuz
Müzik : Atilla Özdemiroğlu
Oyuncular : Şener Şen, Pıtırcık Akerman, Aytaç Yörükaslan, Yavuzer Çetinkaya, Gül Onat, Arif Akkaya, serpil Tamur, Cevat Kurtuluş, Sami HAzinses,

1990, Erler Film.