bugün

tsk daki siyah beyaz ayrımı

tsk düzenli bir ordudur. düzenin saglanabilmesi icin ast- üst iliskisi olmasi gerekir. bundan dolayi bu "ayrim" olarak görünen sey, normal bir durumdur.

tsk´de subay olabilmek icin, okul yillarinda alinan notlarin belirli bir seviyenin üzerinde olmasi gerekir. ayrica giris sinavinda da baraj vardir, o barajin asilmasi gerekir. astsubay- bu basariyi gösterememis bir sahistir. ve subay´in kendisinden üstün olacagini, astsubay okuluna girdigi andan itibaren bilir.

ayrieten subaylar meslek hayatlarina atildiklari zaman, bir "kurmaylik sinavina" girerler, bu sinavda basarili olamayanlar en fazla albay rütbesine kadar yükselir, sonra emekli olurlar.kurmaylik sinavini kazanmis subaylar harp akademisi denilen bir okulda cok detayli ve stressli bir egitimden daha gecirilir. bunun akabinde "kurmay subay" olur. o artik, kendi sinif arkadaslarindan, belki de en yakin arkadaslarindan daha kidemli birisidir, ve o arkadaslari kendisine selam durmak zorundadirlar.

kurmay subaylar aldiklari görevlere göre genelkurmay tarafindan notlamalara tabii tutulurlar, ve buna göre rütbe ve kidem alirlar. vasat durumdaki bir "tüm generali" tutup "korgeneral" yapmazlar. görev arkadaslarindan birisi bu vasat olan "tümgeneralden" daha basariliysa, tümgeneral, korgeneralin karsisinda selam da durur, arabasinin kapisini da acar.

en tepeye ancak cok az adami cikartirlar, tsk´da kuvvet komutani olmak hele genelkurmay baskani olmak cok güc bir istir. subaylarin cogunlugu, tümgeneral olur ve uzun yillar bu rütbede kaldiktan sonra emekli olurlar.

bu durum dünyanin bütün düzenli ordularinda bu sekildedir. amerikan ordusunun genekurmay baskani, oraya gelene kadar binlerce insani elemis birisidir, hakeza türk genelkurmay baskani icin de bu durum gecerlidir. hele mesela bir komutan bir operasyona karar vermis, o operasyon da hatali birseyler olmus, asker yaralanmis, ölmüs falansa, adamin icabinda hayatini feci bir sekilde kaydirirlar. askere gitmis olanlar bilir.... tsk´da adama tek bir merminin hesabini sorarlar, sana 100 mermi vermislerdir, izne cikacagin zaman silahini ve mermilerini astsubaya teslim ederken birdenbire 99 mermi cikarsa, seni o mermiyi buldurtmadan izne göndermezler... deliler gibi her gece mermi sayarsin yataginda...

bu size ayrimcilik gibi gelen sey bir tür düzenektir, herkes komutan olmaz, bütün o islerin yürüyebilmesi icin degisik konumlarda insanlara ihtiyac vardir. bu sadece tsk´da degil, bir sürü sirkette de böyledir. bugün paris hilton bir hilton oteline girdigi zaman, yasi kac olursa olsun, herkes hazrola gecer. bu böyledir.