bugün

mühendislik mimarlık ve planlamada artı ivme

mühendislik mimarlık ve planlamada artı ivme'nin 24 no'lu aciklamasi.

yaklaşık 3 ay önce Inşaat mühendisleri odası etkin yönetim anlayışı aralarında Ivme dergisi yayın kurulu üyelerinin de bulunduğu genç Imo öğrencilerine yönelik fiziki ve sözlü saldırıda bulunmuşlardır. 18 mart tarihli 23 nolu açıklamamızda bu saldırı olayını şöyle özetlemiştik:

'14 mart cumartesi günü ankara'da gerçekleştirilen Inşaat mühendisleri odası 2. öğrenci üye kurultayı'nda, tmmob ortamında eşine az rastlanır bir saldırı gerçekleşmiştir. odtü genç Imo üyeleri tarafından öğrenci temsilciliği seçimlerinde yaşanan antidemokratik süreci öğrencilerle paylaşan bir bildiri kurultay’da dağıtılmaya başlanmıştır. bildiri dağıtımı sırasında Imo etkin yönetim anlayışının bir 'memuru' tarafından bu bildirinin kurultay’da dağıtılamayacağı ifade edilmiş, odtü genç Imo tarafından ise bildiri dağıtımının en temel hakları olduğu, kimsenin bildiri dağıtımını engelleyemeyeceği ifade edilmiştir. ardından çok da zaman geçmeden i̇mo yönetim kurulu üyeleri, başlarında Imo saymanı züber akgöl olmak üzere kurultay salonunu büyük bir sinirle terk ederek önce bildiri dağıtan öğrencileri kovmuşlar, öğrencilerin bildirileri dağıtmaya devam etmeleri üzerine yanlarına aldıkları iki oda teknik görevlisiyle birlikte odtü genç i̇mo üyelerini tartaklamaya başlamışlar, binadan zorla atmaya çalışmışlardır. binayı terk etmeme ve demokratik hakları olan bildirilerini dağıtmada kararlı olan öğrenciler yönetimin bu fiziksel müdahalesine direnmişler ve salondan çıkmamışlardır. bunun üzerine Imo etkin yönetim anlayışı daha da ileri giderek öğrencilere ağza alınamayacak lümpen küfürler etmeye başlamış, tekme ve tokatlarla saldırmıştır. Imo yönetim kurulu ii. başkanı alaettin duran 'siz amerikan ajanısınız' gibi siyasi literatürdeki en büyük hakaretlerden birini devrimci demokrat öğrencilere sarf etmiştir.”
saldırı gerek i̇mo gerekse tmmob ortamlarında teşhir ve mahkum edilmiştir. en son tmmob danışma kurulu'nda da kürsüden 'devrimcilere demokratlara kimsenin sözlü ve fiziki saldırıda bulunamayacağı, bu tür saldırıların devam etmesi halinde oluşacak kaos ortamının sorumlusunun i̇mo etkin yönetim anlayışı olacağı' ifade edilmiştir.
buna rağmen Imo etkin yönetim anlayışı çeşitli ortamlarda özellikle yayın kurulu üyelerimize dönük 'faşist', 'aydınlıkçı' gibi hakaretlerde bulunmaya devam etmiştir. mayıs ayında gerçekleştirilen Imo küçük kurulu da bu hakaretlerin edildiği toplantılardan biridir.
3 haziran tarihindeki Imo küçük kurulu’nda bir yayın kurulu üyemiz bu konu ile ilgili söz almış ve 'devrimci demokrat mühendislere kimsenin hakaret edemeyeceğini' belirtmiştir. Imo etkin yönetim anlayışının devrimci demokrat mühendislere dönük yapmış oldukları hakaretleri savunur davranışlarının ardından ise arbede çıkmıştır. çıkan arbedede Imo etkin yönetim anlayışından bazı yönetici ve çalışanlar yaralanmıştır.
Imo'daki etkin yöneticiler birçok ortamda odayı kendi mülkü olarak gördüklerini, oda ortamlarına kendilerinin ve izin verdiklerinin dışında kimsenin giremeyeceğini ifade etmişlerdir. etkin yönetim anlayışının demokratlığının odaların geçmişten bugüne yarattığı gelenekleri sahiplenen devrimci öğrencilere ana avrat küfür edip tekme tokat dövmeye çalışmaktan ibaret olduğu bugüne kadar yaşanan olaylarda açıkça anlaşılmıştır. i̇mo etkin yönetim anlayışı ortamı adım adım germiştir. birçok açık ortamda hakaretlerini arttırarak sürdürmüşlerdir. Işte bu noktada Imo küçük kurulu'nda yaşanan olayların sorumlusu da Imo etkin yönetim anlayışıdır.
hakaret, ideolojik olarak güçsüzlerin kullandıkları bir yöntemdir. söylemlerimizle, savunduklarımızla ilgili karşıt görüşler oluşturamayanlar –örneğin yetkin mühendislik- çareyi hakaret etmekte buluyorlar. bugüne kadar tmmob ortamlarında birçok baskı ve engelleme ile karşı karşıya kalmamıza rağmen her seferinde konulara politik yaklaştık ve hiçbir zaman hakaret etmedik. bundan sonra da hakaret etmeyeceğiz. ancak ağır bedeller ödenerek yaratılan ve korunulan devrimci demokrat değerlere de kimsenin hakaret etmesine izin vermeyeceğiz.
mühendislik, mimarlık ve planlamada
artı ivme