bugün

roketatar ramazan

tanım: tarihimizin unutulmaması gereken kahramanıdır.
-----spoiler-----

Ricky, babası ispanyol, annesi ise Tatar bir ailenin oğlu ve başarılı bir boksör idi. 1915 yılında işgalci ve sporcu askerlerle yaptığı boks maçları ile adını duyurdu. işgalci askerlerin moralini yükseltmek için düzenlenen müsabakalarda aranan sporculardandı.
*
3 mayıs 1915'te çok konuşulan bir olay yaşandı. baş zabit Mithat Bey, olayı şöyle anlatır:
*
"Ricky çok güçlü bir sporcu idi. O dönemde işgal altındaki Osmanlı'da aldığı başarılar, halka büyük moral oluyordu. Williamson'un ölümü gözlerimin önünde gerçekleşti. Çok sert bir darbe aldı ve yığılıp kaldı. ingilizler ne olduğunu dahi anlayamadı."
(Anılar / saife 143, Mithat Bey)
*
Bu olay bir gün sonra gazeteye yansımıştı.
*
"Adam Williamson ile Ricky'nin yaptığı müsabakada Williamson, göğsüne aldığı sert yumrukla kalp krizi geçirerek öldü."
(Kurtuluş / baş sayfa- Rıfat Bey'in haberi 4 Mayıs 1915)
*
ingilizler bu haberden rahatsızlık duyunca olayı daha da derinleştirdi. 4 Mayıs 1915'te haberi yapan Rıfat Bey içeri alındı. işkenceyle haberi kimden duyduğu söyletildi. Baş zabit Mithat Bey'in içeri alınması da bundan sonra gerçekleşti. Mithat Bey bu konuyu kitabında şöyle anlatır:
*
"Rıfat Bey işkence görmüş. Adımı vermek zorunda kalmış. Parmaklarından 2 tanesi kopmuştu onu gördüğümde. Özür diledi. Fazla dayanamadı. Ertesi sabaha vefat etti. Ben de işkence gördüm. Sonra 150 altın karşılığında beni serbest bıraktılar. Olaydan kimseye bahsetmememi tembihlediler. Ben de işgal bitene kadar kimseye bahsetmedim"
(Anılar / saife 155, Mithat Bey)
*
Lakin olay halkın her kesiminde yankı bulmuştu. işgalin o bunaltıcı döneminde Ricky'nin aldığı zaferler, halkın bir anda onu bağrına basmasına sebep olmuştu. Müsabakalarına gazetelerde, mecmualarda büyük ilgi vardı. ingilizler bu durumdan rahatsızlandı. O sebeple Ricky'i içeri aldılar.
*
Tatar Ricky'nin Doğuşu:
*
Ancak yüzbaşı sorensen, eski bir boksördü. O sebeple Ricky'nin çıkmasına yardımcı oldu. Askeri kanadı onu serbest bırakmaya ikna etti. Ricky, artık bir kahramandı. Aailesi hakkında bilgiler de gazetelerde çıkmıştı. Annesinin Tatar olması dolayısı ile daha da benimsenmişti. Kendisine artık "Tatar Ricky" deniyordu.
*
içerden çıktıktan sonra 49 müsabaka daha yaptı. 44'ünü kazandı, 4 müsabakayı ise kaybetti. 1 müsabaka ise ölümle sonuçlandı bilindiği üzere. Bazı kaynaklarda 4 müsabakayı bilerek kaybettiği yazar. Zira rütbeli askerlerin yenilmesi pek hoş karşılanmıyordu.
*
Roketatar Ramazan:
*
işgalci askerlerle son müsabakasını 5 Haziran 1917'de yaptı. Daha evvelinde bir askerin ölümüne yol açan Tatar Ricky, 3 askerin de çenesini kırmıştı. 5 Haziran 1917'de kendisini içeriden kurtaran Sorensen ile bir müsabaka yaptı. Sorensen eldiven kullanmıyordu. Ricky bunun zor bir mücadele olduğunu ve sorensen'in kendisini ringde öldürmek istediğini anlamıştı. O sebeple bir punduna getirip Sorensen'i rehin aldı. Boğazından kavradı ve bir hamle ile indirdiği darbesi, Sorensen'in herkesin gözü önünde ölmesine sebep oldu. Bunun planlı bir olay olduğu da anlaşıldı. Salondaki ingiliz askerlerin hepsi öldürüldü. Ricky'nin daha sonra cepheye kaçtığı biliniyor. Orada da şehit olduğu sanılıyor.
*
Müktesebat Gazetesi başyazarı Hamdi Bey olayı şöyle anlatır:
*
"Tatar Ricky o gün öldürüleceğini anlamış. Çünkü Sorensen'in eldivensiz dövüşeceği kendisine söylenmiş. Kendisi de eğlenceli bir maç olacağına Sorensen'i ikna ederek maçı halka açık yaptırmış. içki içen işgalcilerin dalgınlıklarından faydalanıp ingilizleri ölme pahasına öldürmeyi kafaya koymuşlar. Sorensen'in, Türklerin kahramanını Türklerin gözü önünde öldürme planını böylece tersyüz edeceklerdi. Başardılar da. "
(işgal Altındaki Kahramanlar / saife 96, Hamdi Bey)
*
O günden sonra Ricky'nin demir yumrukları sayesinde 2'si ölüm, 3'ü de çene kırılması ile biten maçlarından kendisine "Roketatar Ricky" namı kalmış. Adını da değiştirip "Ramazan" yapmış. Roketatar Ricky olan lakabı, Roketatar Ramazan olarak anılmış. ** *
http://albastropos.blogcu...tar-ramazan_42231371.html

-----spoiler-----

(bkz: tacettin abayık ın anıları/#5091787)